George Maior, avizat favorabil ca ambasador in SUA: Romania e tinta generica pentru multe organizatii teroriste (Video)

Marti, 19 Mai 2015, ora 11:25
3765 citiri
George Maior, avizat favorabil ca ambasador in SUA: Romania e tinta generica pentru multe organizatii teroriste (Video)
Foto: Arhiva (Digi24)

George Maior a primit, marti, aviz favorabil in comisiile reunite de politica externa pentru postul de ambasador in SUA, el precizand in cadrul audierilor ca e inadmisibil ca Statele Unite sa fie doar al 11-lea investitor in Romania.

Avizul favorabil, care este consultativ, a fost dat cu 18 voturi "pentru", unul "impotriva" si o abtinere.

George Maior: Romania, o posibila tinta pentru teroristi - unde ar putea sa loveasca

La iesirea de la audieri, Maior a spus ca incidente ce implica cetateni romani, de natura terorista, pot aparea - "Eu am spus ca aceste riscuri vor creste", a afirmat Maior, intrebat de jurnalisti in legatura cu romanul rapit in Burkina Faso.

George Maior a declarat, in sedinta, ca este "o onoare si o provocare" sa participe la aceste audieri "avand in vedere importanta relatiilor strategice dintre Romania si SUA", subliniind ca a discutat elementele principale ale mandatului sau de ambasador cu presedintele Klaus Iohannis, cu premierul Victor Ponta si cu ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

Fostul director al SRI a subliniat ca relatiile bilaterale romano-americane s-au dezvoltat pe toate planurile dupa semnarea Declaratiei Parteneriatului Strategic, fiind "un element central al politicii externe si a politicii de securitate a Romaniei".

El a declarat ca in mandatul sau "o preocupare constanta" va fi consolidarea relatiei cu comunitatea romaneasca din SUA.

George Maior, ambasador in SUA, Emil Hurezeanu - in Germania, Adrian Cioroianu - la UNESCO (Video)

Totodata, Maior a afirmat ca un obiectiv major va fi continuarea demersurilor privind eliminarea vizelor, apreciind ca Parteneriatul Strategic ar avea de castigat prin includerea Romaniei in Programul Visa Waiver.

George Maior a subliniat ca cele 10 teme ale Declaratiei Parteneriatului Strategic "trebuie permanent adancite, dezvoltate, aprofundate in dialogul politic, strategic cu autoritatile americane".

Pe de alta parte, Maior a spus ca un aspect care trebuie aprofundat in cadrul Parteneriatului Strategic este relatia economica bilaterala. "Consider ca este inadmisibil ca SUA, cea mai importanta economie din lume, sa fie al 11-lea investitor in Romania. Acest lucru trebuie remediat", a precizat Maior, adaugand ca va intreprinde actiuni pentru a atrage investitii americane, in special in IT si energie.

De asemenea, Maior a precizat ca Rusia reprezinta "o amenintare pentru regiune". "Acest lucru trebuie subliniat catre factorii americani (...) pentru a constientiza faptul ca exista un risc in actiune pentru tarile din regiune si pentru Romania", a spus el.

Maior a fost intrebat de jurnalisti, dupa audiere, in legatura cu faptul ca un grup jihadist a anuntat ca il detine pe romanul rapit in Burkina Faso.

"Imi pare rau sa aflam asemenea vesti, din pacate nu am informatii (...). Eu am spus ca aceste riscuri vor creste, atrag serios atentia ca nu suntem scutiti de pericolul terorist si iata ca nu e vorba doar de teritoriul national, care este bine protejat, spun eu, este vorba si de cetateni romani peste tot pe glob", a spus Maior.

"Si faptul ca Romania este tinta generica pentru multe organizatii teroriste trebuie sa dea de gandit autoritatilor si bineinteles sa implementeze legislatia sau sa elaboreze macar legislatia pentru care la un moment dat m-am batut si am pierdut", a adaugat el.

Presedintele Klaus Iohannis a aprobat, pe 30 aprilie, propunerea de numire a fostului director al SRI George Maior in postul de ambasador in SUA.

George Maior si-a dat demisia de la conducerea Serviciului Roman de Informatii pe 27 ianuarie.

El a detinut functia de director al SRI timp de peste opt ani, devenind cel de-al patrulea director al Serviciului Roman de Informatii la data de 4 octombrie 2006.

Anterior desemnarii sale la conducerea SRI, Maior a fost senator PSD, el fiind si presedinte al Comisiei pentru Aparare, Ordine Publica si Securitate Nationala din Senat.

In perioada 2000-2004 a fost secretar de stat si sef al Departamentului pentru Integrare Euroatlantica si Politica de Aparare in cadrul Ministerului Apararii Nationale. In aceasta calitate a coordonat, din punct de vedere strategic si militar, aderarea Romaniei la Organizatia Tratatului Nord-Atlantic.

Intre anii 1992 si 1997 a lucrat ca diplomat in cadrul Ministerului Afacerilor Externe, la Departamentul Tratate si la Departamentul Afaceri Strategice. Din anul 1997 pana in anul 1999 a indeplinit functia de Insarcinat cu Afaceri a.i. al Ambasadei Romaniei din Dublin, Irlanda. In anul 2004 i-a fost conferit gradul diplomatic de Ambasador in Ministerul Afacerilor Externe.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a postat sâmbătă pe Facebook o fotografie în care apare în tribune, la un meci, afişând un tricou cu mesajul: Ştim Toţi!, ca răspuns la mesajul de pe...
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
#George Maior audieri ambasador, #George Maior terorism audieri , #SRI