George Maior, contestat de romanii din SUA: I se cere presedintelui sa nominalizeze alt ambasador

Miercuri, 27 Mai 2015, ora 12:44
5451 citiri
George Maior, contestat de romanii din SUA: I se cere presedintelui sa nominalizeze alt ambasador
Foto: site SRI

O serie de publicatii si organizatii ale romanilor din SUA ii cer presedintelui Klaus Iohannis sa "reconsidere" nominalizarea fostului director SRI George Maior ca ambasador, solicitand ca presedintele sa desemneze "o alta persoana care sa aiba credibilitatea necesara pentru a putea conlucra cu comunitatile romanesti de aici".

Reactia vine dupa ce George Maior, propus de presedinte si avizat de comisiile parlamentare, a participat, duminica, la lansarea volumului "25 de ani. Monografia SRI, 1990-2015", alaturi de alti fosti directori ai serviciului, printre care si Iulian Vlad, seful fostei Securitati comuniste.

George Maior, avizat favorabil ca ambasador in SUA: Romania e tinta generica pentru multe organizatii teroriste (Video)

"Avand in vedere istoricul relatiei tensionate dintre comunitatea romano-americana si fosta Securitate, precum si actiunile si atributiile actualului SRI, numirea unui fost director al acestui serviciu in pozitia de ambasador in SUA va crea automat un zid care va face aproape imposibila o conlucrare intre Ambasada si comunitate", se arata intr-o scrisoare deschisa adresata, miercuri, presedintelui Klaus Iohannis de Asociatia Jurnalistilor romani din America de Nord (NARPA).

In opinia semnatarilor, prin asocierea cu Generalul de Securitate Iulian Vlad, "nominalizarea Domnului Maior ar redeschide rani adanci in comunitatea romaneasca din SUA, rani care abia s-au cicatrizat dupa 25 de ani".

In plus, in scrisoare se face referire la doua "situatii recente care ne arata ca SRI, sub domnul Maior, s-a indepartat de la standardele unui serviciu secret dintr-o democratie, facand enormi pasi inapoi in procesul de reformare".

Este vorba despre afirmatiile generalului SRI Dumitru Dumbrava care arata, sustin semnatarii scrisorii, o implicare a SRI in actul de justitie "dincolo de limitele legii", si despre implicarea SRI in politica, care ar rezulta din declaratiile facute de George Maior cu privire la discutiile purtate in campania electorala cu Elena Udrea despre pozele compromitatoare de la Paris.

"Pentru un serviciu de informatii care se prezinta ca partener al serviciilor americane, un astfel de comportament al SRI sfideaza regulile de baza dintr-o democratie care interzic categoric unui serviciu sa se implice in politica, cu atat mai mult intr-o campanie electorala", se afirma in scrisoare.

La cele spuse mai sus se adauga afirmatia recenta a lui George Maior ca SRI este "un fel de creier al statului, de ochi, de urechi ale statului".

Maior, despre SRI: Nu suntem o institutie de forta. M-as vedea ca un fel de creier al statului

"In nici o democratie din lume un serviciu secret nu este 'creierul' statului (...) Dupa 25 de ani de la caderea regimului comunist, cel mai mare pericol pentru societatea romaneasca este existenta unei institutii necontrolabile care 'misca', 'vede' si 'aude tot", afirma semnatarii scrisorii deschise adresate presedintelui Klaus Iohannis, care adauga: "Este de notorietate faptul ca in perioada comunista agenti romani, coordonati de securisti aflati sub acoperire diplomatica in cadrul Ambasadei Romaniei la Washington D.C., au intreprins actiuni de dezbinare a comunitatii romanesti din SUA cu efecte negative care se vad si azi".

"Potentialul enorm pe care comunitatea din SUA il are pentru a sprijini Romania va putea fi fructificat la maxim numai daca in pozitia de ambasador va exista o persoana necontroversata", se afirma in scrisoarea prin care i se cere presedintelui Klaus Iohannis sa ia "serios in considerare nominalizarea unei alte persoane in pozitia de ambasador al Romaniei in SUA, o persoana care sa ne inspire incredere si cu care sa putem conlucra pentru a ajuta Romania in continuare".

Textul integral al scrisorii este publicat pe site-ul Asociatiei Jurnalistilor romani din America de Nord (NARPA).

George Maior a fost senator PSD, apoi insarcinat cu afaceri la Ambasada Romaniei in Irlanda si director al SRI in perioada octombrie 2006 - ianuarie 2015. George Maior este nasul de cununie al cuplului Victor Ponta - Daciana Sarbu.

Citește și:
Theodor Paleologu: Mi se pare îngrozitor să am de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu
Theodor Paleologu: Mi se pare îngrozitor să am de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu
Politologul Theodor Paleologu a declarat că în anul 2019 s-a simţit umilit, ca român, să aibă de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu pentru un mandat de preşedinte al...
Nicolae Ciucă, vizită în Japonia pentru a participa la funeraliile fostului premier nipon Shinzo Abe
Nicolae Ciucă, vizită în Japonia pentru a participa la funeraliile fostului premier nipon Shinzo Abe
Prim-ministrul Nicolae Ciucă va efectua, în perioada 26-28 septembrie, o vizită la Tokyo pentru a participa la funeraliile de stat organizate în onoarea fostului premier japonez Shinzo Abe....