George Maior: Romania, o posibila tinta pentru teroristi - unde ar putea sa loveasca

Duminica, 10 Mai 2015, ora 12:04
6945 citiri
George Maior: Romania, o posibila tinta pentru teroristi - unde ar putea sa loveasca

Evolutiile recente, inclusiv in ceea ce priveste Statul Islamic, situatia din nordul Africii sau Yemen trebuie preocupe Romania, sustine fostul sef al SRI, George Maior, precizand ca amenintarea terorista la adresa tarii noastre a crescut.

Exclusiv Vor mai fi atentate in Europa. Au fost dejucate atentate in Romania Interviu cu George Maior

"Am fost feriti pana acum, si serviciul a avut un rol important in a preveni o catastrofa, de aceea sunt incantat ca in timpul mandatului meu nu s-a intamplat un asemenea eveniment. Totdeauna au existat pericole si riscuri, a crescut aceasta amenintare si trebuie sa fim vigilenti. Tranzitul acesta de persoane, inclusiv pe teritoriul Romaniei, trebuie sa ne ingrijoreze si sa ne faca sa reactionam adecvat.

Este probabil cel mai mare pericol pentru Europa din punctul de vedere al amenintarii teroriste, pentru ca acesti oameni intra intr-un spatiu de conflict acolo, chiar se pregatesc pentru operatiuni de tip terorist intr-un asemenea spatiu, vin apoi pe teritoriul european, uneori cu intentii ostile, cu o anumita capacitate operationala de a actiona. E o discutie foarte serioasa la nivelul serviciilor din tarile europene si niciun stat membru al UE nu e scutit de aceasta problema", a declarat George Maior la ProTv.

SRI: Europenii care vor sa se alature Statului Islamic, tot mai interesati de Romania - apel pentru Big Brother (Video)

Fostul sef al SRI a precizat ca este important efectul pe care l-ar avea un atentat terorist.

"Daca el loveste in interese strategice romanesti sau americane, va dati seama ca efectul este mare, si politic, si mediatic. Si atunci si Romania este, in calitatea sa de membru NATO, de viitoare posesoare a scutului anti-racheta, prin participarile militare semnificative in Afganistan, o posibila tinta", a spus Maior.

SRI: Fosti rezidenti in Romania lupta pentru Statul Islamic

In opinia sa, in cazul in care ar exista un atentat in Romania, teroristii ar putea lovi "intr-un spatiu aglomerat, metrou, de pilda, in anumite institutii chiar - ambasade cu relevanta".

"Vorbim strict ipotetic, pe baza vechilor practici ale terorismului. Ati vazut, in Bulgaria in aeroportul din Burgas. E o problema mare de tot pentru securitatea nationala a Bulgariei", a mai spus fostul sef al SRI.

In ceea ce priveste luptatorii care tranziteaza Romania, George Maior a afirmat ca inainte de a parasi functia de sef al SRI in doar cateva saptamani tara noastra a fost tranzitata de vreo 10-15 luptatori de acest gen.

"S-au si dat comunicate, daca retin. Sarcina SRI e de a colabora cu alte servicii, de a vedea ce se intampla cu acesti oameni si de a avea o evidenta la revenirea lor in spatiul european - actiuni de preventie", a conchis Maior.

I.O.

Citeste si:
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
Euronews îi face un portret lui George Simion, lider al partidului Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), cel care desena zidurile clădirilor cu mesajul "Basarabia e România" în culorile...
Florin Cîțu, despre amânarea ”tăierii” pensiilor speciale ale primarilor: ”Există o reformă a sistemului de pensii, acolo vom lua măsuri pentru toate tipurile de pensii”
Florin Cîțu, despre amânarea ”tăierii” pensiilor speciale ale primarilor: ”Există o reformă a sistemului de pensii, acolo vom lua măsuri pentru toate tipurile de pensii”
Florin Cîţu a declarat, sâmbătă, 16 octombrie, referindu-se la pensiile speciale ale primarilor, că există o reformă a sistemului de pensii cae va viza toate tipurile de pensii, urmând ca...
Sursa: Ziare.com