Maior, despre SRI: Nu suntem o institutie de forta. M-as vedea ca un fel de creier al statului

Sambata, 23 Mai 2015, ora 20:10
4237 citiri
Maior, despre SRI: Nu suntem o institutie de forta. M-as vedea ca un fel de creier al statului

Fostul director al Serviciului Roman de Informatii (SRI), George Cristian Maior, a declarat sambata, la lansarea volumului "25 de ani. Monografia SRI, 1990-2015", ca, in lucrare, cititorii vor vedea ca SRI nu este "o institutie de forta a statului", asa cum se spune de multe ori "intr-un limbaj de lemn".

"Noi producem informatie pentru oameni care trebuie sa o implementeze, sa o foloseasca inteligent, pentru a duce statul mai departe, din toate punctele de vedere.

Dar nu suntem acea institutie de forta, cum este, de exemplu, Politia, care pune in executie ceva, cum este Parchetul, care chiar aresteaza, noi nu arestam, deci toata aceasta mitologie este, dupa parerea mea, falsa. Nu suntem nici Armata, care poarta un razboi direct, fizic in caz de necesitate, suntem o institutie care produce cunoastere.

Mai degraba, m-as vedea ca un fel de creier al statului, de ochi, de urechi ale statului, cum vreti sa spuneti, dar nu o institutie de forta", a aratat fostul director al SRI.

El a declarat ca, din volum, reiese ca SRI "nu este o putere oculta", ci este "o putere intr-adevar legitimata de un sistem legislativ, de un vot al Parlamentului" si a spus ca ar avea o singura critica de facut celor ce au realizat monografia.

"Trebuie sa fim chiar si mai deschisi, ca avem ce spune. Stiu foarte bine ca exista o cenzura din interior, si e normal sa fie asa, dar sunt si alte lucruri care se puteau adauga, si acest lucru se stie foarte bine.

Poate, la updatarea acestei monografii, securitatea interna din cadrul serviciului va fi mai ingaduitoare, pentru ca intr-adevar se pot spune lucruri mai multe", a apreciat Maior.

Si Comisia SRI au putea sa scrie o carte

Presedintele Comisiei parlamentare de control al SRI, Georgian Pop, a salutat ideea realizarii si lansarii unei astfel de monografii si a spus ca se gandeste "foarte serios" ca ar trebui scrisa si "o carte a Comisiei parlamentare de control asupra activitatii SRI".

" (...) Va asigur ca, avand atatea documente in seiful nostru, putem sa scriem o carte tot la fel de groasa cum este aceasta", a declarat Georgian Pop.

El s-a referit si la controlul parlamentar al activitatii SRI.

"Nu a existat nicio acuzatie, nicio controversa publica, nicio acuza publica de natura sa nu reprezinte obiectul unui control parlamentar, iar toate aceste controale parlamentare, ceea ce este cel mai important, s-au incheiat prin documente. Sigur, documente secrete, dar opozabile Justitiei", a precizat Pop.

Directorul SRI, Eduard Hellvig, a aratat ca, intr-o democratie, la baza functionarii unui serviciu de informatii trebuie sa stea instrumentele care sa-i asigure capabilitatile pentru securitatea statului, dar care sa fie in echilibru si concordanta cu libertatile civile ale cetatenilor.

"Din aceasta perspectiva, incurajez Comisia parlamentara (de control al SRI - n.red.) sa fie prezenta in viata noastra, asa cum a facut-o si pana acum, astfel incat si noi sa devenim mai performanti, si dansii sa devina mult mai credibili in spatiul public", a declarat Hellvig.

Primul director al SRI din perioada 1990-1997, Virgil Magureanu, a apreciat volumul "25 de ani. Monografia SRI, 1990-2015" ca fiind "o carte de exceptie prin continutul ei".

"Este vorba de faptul ca, pentru prima oara, se spune pe de-a intregul care au fost principalii pasi care au dus la aparitia acestei institutii care ocupa un loc bine consolidat in societatea romaneasca de astazi, este o institutie fundamentala pentru Romania si pentru locul ei in lume si, totodata, este o institutie respectata si agreata de catre marele public", a afirmat Magureanu.

La evenimentul de lansare au mai vorbit jurnalistul Ion Cristoiu si sociologul Vasile Dancu.

Volumul "25 de ani. Monografia SRI, 1990-2015" poate fi achizitionat la Bookfest, la pretul de 44,99 lei.

Citeste si:
LIVETEXT Miniștrii guvernului Cioloș, audiați marți în comisiile de specialitate. Propunerile USR cad pe capete. Ultimul ministru a intrat la vot
LIVETEXT Miniștrii guvernului Cioloș, audiați marți în comisiile de specialitate. Propunerile USR cad pe capete. Ultimul ministru a intrat la vot
Candidaţii propuşi de premierul desemnat Dacian Cioloş pentru funcţiile de miniştri sunt audiaţi marţi în comisiile de specialitate. Primii programaţi sunt candidaţii de la Cultură şi...
Klaus Iohannis anunță posibile noi restricții după ce pandemia a scăpat de sub control: „E alarmantă lipsa de acțiuni concrete din partea autorităților” VIDEO
Klaus Iohannis anunță posibile noi restricții după ce pandemia a scăpat de sub control: „E alarmantă lipsa de acțiuni concrete din partea autorităților” VIDEO
Președintele Klaus Iohannis a susținut marți, 19 octombrie, o declarație de presă în care a declarat că mâine va convoca o ședință cu toți responsabilii guvernamentali pentru stabilirea...
Sursa: AGERPRES
Comentarii
zambila
rank 1
Tupeu de securisti ...Liber la furat ...Jaf national de proportii
MacGigi
rank 5
OK. Daca Maior este creierul statului... atunci cine sint organele?