George Michael - un titan al muzicii, cu o viata marcata de durere si neadaptare

Luni, 26 Decembrie 2016, ora 12:48
39001 citiri
George Michael - un titan al muzicii, cu o viata marcata de durere si neadaptare
Foto: captura YouTube / georgemichaelVEVO

George Michael a fost cel mai mare star pop britanic al anilor '80 si totodata unul dintre cei mai talentati cantareti, compozitori si producatori de pe scena internationala, albumele sale inregistrand vanzari record. El a incetat din viata duminica, in ziua de Craciun, la doar 53 de ani.

Binecuvantat cu un aspect placut si o voce divina, George Michael si-a cucerit admiratorii, devenind rapid idolul adolescentilor, care i-au ramas fideli pe masura trecerii anilor, relateaza BBC.

Georgios Kyriacos Panayiotou s-a nascut la 25 iunie 1963, in nordul Londrei, tatal sau fiind un restaurator cipriot imigrat in Marea Britanie in anii '50, iar mama sa o dansatoare englezoaica. Micul George nici nu visa ca va deveni vreodata multimilionar, copilaria lui fiind marcata de lipsurile financiare si de absenta parintilor, care se straduiau sa le acopere.

Dupa ce s-a mutat cu familia in Hertfordshire, l-a intalnit pe Andrew Ridgeley, elev si el la o scoala din localitate. Cei doi au descoperit ca au in comun pasiunea pentru muzica si au decis sa formeze o trupa, care s-a stins rapid.

In 1981, insa, George si Andrew au format Wham!. Primul album a fost un esec, insa al doilea, Young Guns (Go For It), a urcat rapid in topuri, ajungand pana pe locul 3 in top UK.

Wake Me Up Before You Go-Go a fost unul dintre cele mai indragite hituri ale deja celebrului duo, dar Careless Whisper a fost cel care l-a adus in lumina reflectoarelor pe George Michael, datorita solo-ului spectaculos.

Grupul s-a despartit definitiv in 1986, insa peste doar un an Michael a reintrat in atentia publicului cantand in duet cu Aretha Franklin I Knew You Were Waiting (For Me). Tot atunci, in cadrul unui interviu acordat pentru The Independent, el a facut primele referiri la orientarea sa sexuala.

George Michael si-a petrecut anul 1987 lucrand la primul sau album solo, Faith. Lansat in toamna, albumul a urcat rapid in topurile UK si USA, s-a vandut in 25 de milioane de exemplare si i-a adus premiul Grammy in 1989.

Turneul mondial din 1988 l-a secatuit de puteri, iar oboseala s-a adaugat depresiei pe care incepuse sa o resimta inca de la disparitia Wham!.

In 1991, in timpul unui concert sustinut la Rio, l-a cunoscut pe Anselmo Feleppa, cel care ulterior i-a devenit partener de viata, cu toate ca inca nu recunoscuse oficial ca este gay. Feleppa a murit in 1993, in urma unei hemoragii cerebrale.

Tot atunci au inceput si problemele cu legea. Relatia cu compania producatoare Sony a fost puternic afectata de procesul intentat si pierdut de George.

In noiembrie 1994 a lansat single-ul Jesus to a Child, un tribut adus iubitului sau mort. Cantecul a urcat direct pe locul 1 in topul UK.

Albumul Older, lansat in 1996, contine cantece marcate de nostalgie si cu trimiteri la orientarea sa sexuala. In timp ce in Marea Britanie cucerea publicul si mai toate premiile, fiind declarat cel mai bun artist britanic si compozitorul anului, in SUA incepuse deja sa intre in declin.

Moartea mamei sale, de cancer, l-a scufundat din nou in depresie. Intr-un interviu, el a declarat ca se gandeste la sinucidere, dar a reusit sa treaca peste acel episod cu ajutorul noului sau partener, Kenny Goss.

In aprilie 1998 a fost arestat in Beverley Hills, dupa ce a fost prins intr-o toaleta publica in timpul unui act sexual. A fost condamnat la 80 de ore de munca in folosul comunitatii. Incidentul l-a determinat sa iasa public si sa isi declare explicit orientarea sexuala.

A continuat sa inregistreze album dupa album, dar succesul nu a mai fost acelasi. "Patience", lansat in 2004, a parut sa fie o revenire, aducandu-i succesul asteptat in UK si urcandu-l pe locul 12 in topul USA.

In 2006 a pornit din nou, dupa 15 ani, intr-un turneu live. A fost primul artist care a cantat pe stadionul Wembley, proaspat modernizat.

In ciuda performantelor muzicale, viata sa privata a continuat sa domine in mass-media. In 2006 a fost arestat pentru detinere de droguri de tip C. Michael a amenintat paparazzi ca ii va da in judecata pentru hartuire.

In 2010 a fost condamnat la 8 saptamani de inchisoare dupa ce a pledat vinovat pentru ca a condus sub influenta drogurilor.

In 2011, chiar inainte de a incepe un concert in Praga, a anuntat ca s-a despartit de partenerul de viata si l-a invinovatit pe Kenny Goss pentru dependenta sa de alcool si esecul in lupta impotriva drogurilor.

Talentul lui George Michael l-a transformat pe acesta intr-un star mondial, insa el nu s-a simtit niciodata confortabil jucand acest rol. A luptat mult pentru a fi acceptat ca un cantaret si compozitor serios, dar si pentru a reusi sa isi adapteze stilul la o audienta matura. Totodata, a luptat mult cu depresia si indoielile legate de sexualitatea sa.

A intrat in istorie ca unul dintre cei mai buni muzicieni ai anilor '80.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#George Michael murit , #murit