Despre George Pruteanu

George-Mihail Pruteanu a fost un critic literar si doctor in filosofie. Activitatea sa politica, aparitiile sale publice se leaga de un singur lucru: apararea limbii romane.  

Nascut pe 15 decembrie 1947, la Bucuresti, Pruteanu a incetat din viata pe 27 martie 2008, tot in Capitala. A fost casatorit cu Nina Pruteanu si nu a avut copii.

Ca om politic, George Pruteanu s-a perindat dupa Revolutie prin mai multe partide de la PNTCD la PRM si a fost senator in perioada 1996-2004.

Este cel mai bine cunoscut pentru emisiunea "Doar o vorba sa-ti mai spun" si pentru Legea Pruteanu. In ultimii ani a militat public de nenumarate ori impotriva "gunoaielor" din industria de divertisment, referindu-se astfel mai ales la programele de televiziune si la manele.

Studii

A absolvit Facultatea de Litere (franceza-romana), la Iasi si Bucuresti.

Activitate profesionala

-    A fost conferentiar universitar si a predat la Universitatea „Spiru Haret” din Bucuresti (2002-2008),  Universitatea “Andrei Saguna” din Constanta (1996-2008), la Universitatea “Hyperion” din Bucuresti (1996-2008), Universitatea “Banatul” din Bistrita (2000-2001), la Universitatea Ecologica (1997-1999) si la Scoala Superioara de Jurnalistica (1991-1999)

- In presa postdecembrista a fost redactor-sef la saptaminalul Acum, publicist-comentator la Evenimentul zilei, secretar general de redactie la saptaminalul Expres. Rubrici fixe: "Veto", "Cartile saptamanii", "Gogomanii si gogorite", "Cronica literara de tranzitie", “Politica de luni”, “Exasperante”.

- Inainte de Revolutie, a lucrat ca lector universitar si, in paralel, ca ziarist la Convorbiri literare, Cronica, Contemporanul. Rubrici fixe: "Cronica literara", "Oameni de cuvint", "Gauri negre in Galaxia Gutenberg", "Dialoguri in biblioteca".

-    A sustinut un an (1998-1999), in Sala de Concerte a Radiodifuziunii, ciclul de conferinte (radiodifuzate) “De la marea literatura la marea muzica”.

-    Din 1972 si pana in 2008 a a detinut rubrici fixe saptaminale de cronica literara.

Alte functii detinute

-    Prorector al Universitatii “Andrei Saguna” din Constanta

-    Vicepresedinte al "ASTRA" („Asociatiunea Transilvana pentru Literatura Romana si Cultura Poporului Roman”)

-    Presedinte al Despartamintului Dobrogea al “ASTRA”

-     Presedinte de onoare al Confederatiei Sindicale “Spiru Haret”

-    Presedinte de onoare al Confederatiei Sindicale “Alma Mater”

-    Membru in Consiliul de Administratie al TVR (oct. 2005-mai 2007)

Realizator TV

Notorietatea si-a castigat-o ca realizator al emisiunii TV „Doar o vorba sa-ti mai spun” care a debutat la postul Tele 7 abc in 1995, apoi s-a mutat la Pro TV (15 septembrie 1995-15 septembrie 1996). Apoi, sub denumirea Doar o vorba sat-i mai spun, la TVR 1 (17 martie 1997-8 martie 1999).

Surprinzator, pentru ca nu era un spectacol de divertisment sau un talk-show politic, emisiunea zilnica a omuletului cu ochelari a ajuns rapid sa aiba mare audienta.

“Doar o vorba sa-ti mai spun” era o emisiune de 5 minute, despre folosirea corecta a limbii romane, care aduna zilnic milioane de spectatori in fata micului ecran. Emisiunea l-a propulsat pe George Pruteanu de la statutul de profesor universitar, cunoscut doar in mediile culturale, la statutul de vedeta.

Pentru aceasta emisiune, George Pruteanu a primit de doua ori (in 1996 si in 1999) premiul APTR (Asociatia Profesionistilor de Televiziune din Romania) si premiul “Media” (pentru “cinci minute de televiziune”) (in 1997).

Emisiunea a fost intrerupta in 1999 si reluata de abia in martie 2006, pentru a fi din nou intrerupta in iunie 2006, pentru ca de data aceasta nu a mai avut succes.

Afilierea politica

-    A fost membru PRM din septembrie 2003 pana la moartea sa, in martie 2008

-    A fost Membru PDSR (ulterior PSD) din februarie 2000 pana in 2003

-    A fost membru PNTCD din noiembrie 1996 pina in martie 1998

-    Inainte de 1989, nu a fost membru PCR

Activitatea politica

-    In 2004, a candidat pentru un loc in Parlament, la Suceava, dar nu a fost ales

-    In perioada 2000-2004 a fost senator de Bistrita Nasaud, pe listele PSD

-    Din septembrie pana in noiembrie 2004, a fost secretar al Comisiei pentru Cultura, Arta si Mass-media a Senatului

-    A fost vicepresedinte al Comisiei pentru Invatamint si Cercetare a Senatului (de la alegerile din 2000 pana in sept. 2003)

-    Intre 1996 si 2000 a fost senator de Constanta, ales pe listele CDR (mai precis PNTCD, partid din care a plecat in 1998)

-    A fost presedinte al Comisiei pentru Invatamint si Cercetare a Senatului (1996-1998)

Ca senator, a fost  autor al unor amendamente substantiale incluse in Legea Invatamantului si in Statutul Personalului Didactic. A initiata Legea pentru Protectia Juridica a Limbii Romane.

Legea Pruteanu

George Pruteanu a depus, in 1997, la Senat, o propunere legislativa de "protectie a limbii romane", iar apoi, in 2001, de folosire a limbii romane in locuri, relatii si institutii publice.

Ideea principala era ca textele scrise sau rostite in limbi straine sa fie traduse in romana. Ulterior, proiectul a suferit mai multe transformari, s-a intors de la promulgare la Parlament, fiind, astfel, adoptat cu schimbarile cerute de seful statului, actul normative nemai continand sanctiunile prevazute in proiectul initial. Pruteanu s-a opus, de cateva ori, modificarilor la legea sa de suflet, spunand la un moment dat ca initiativa sa a fost "castrata".

Pana la urma, presedintele Ion Iliescu a promulgat Legea Pruteanu in varianta fara sanctiuni, care a intrat in vigoare la 17 decembrie 2004.

Legea prevede ca textele publice scrise sau vorbite in limba romana trebuie sa fie corecte, iar cele intr-o limba straina trebuie traduse in limba romana. Acest lucru se aplica si la produsele comerciale. Printre cazurile care nu fac obiectul legii au fost mentionate denumirile marcilor inregistrate, textele stiintifice, culturale si religioase, textele sportive.

Lucrari publicate si traduceri

-    Elemente esentiale de tehnica mediatica (2002)

-    Feldeinta calinesciana – studiu monografic (2001)

-    Partidul si partida – atitudini politice (2000)

-    Cronica unei mari dezamagiri – O istorie mediatica (2000)

-    Petru Dumitriu: Pactul cu diavolul (1995)

-    A tradus Divina Comedie a lui Dante din italiana in limba romana

-    A tradus din si in franceza lucrari de Baudelaire, Nerval, J.Renard si Mihai Eminescu

Diplome si premii

-    Omul anului (1997, pentru “fermitatea cu care apara limba romana”).

-    Premiul “Ambasador” (1997, pentru “pozitia in apararea demnitatii nationale”).

-    “Diploma de Onoare a Societatii Academice Hyperion” (1997, pentru “contributia deosebita adusa la propasirea idealurilor culturale”).

-    Medalia de aur si Diploma de excelenta a Fundatiei „Andrei Saguna”.      

          

Moartea

George Pruteanu a murit fulgerator, pe 27 martie 2008, la Spitalul Sfantul Pantelimon din Capitala, in urma unui infarct miocardic.

Medicii spun ca George Pruteanu fusese internat cu doua zile inainte, dupa ce s-a prezentat la camera de garda cu simptome care sugerau faptul ca suferise un infarct. Pruteanu nu a vrut sa se interneze, cedand doar la insistentele medicilor si ale familiei.

La spital, la 48 de ore de la internare, a suferit un nou infarct, de data aceasta masiv, iar manevrele de resuscitare au fost zadarnice.

Trupul sau a fost depus in rotonda Muzeului Literaturii Romane si apoi inmormantat pe Aleea Scriitorilor, la Cimitirul Bellu din Bucuresti.

Link-uri utile:

George Pruteanu
George Pruteanu

Data nasterii: 15 decembrie 1947

Decedat: 27 martie 2008

Cariera:  - om politic, critic literar, lingvist, realizator TV

Evenimente importante:  - a fost senator in perioada 1996-2004

Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu George Pruteanu, le puteti trimite la adresa de e-mail redactia@ziare.com.