Moarte fulgeratoare: George Pruteanu, rapus de infarct

Joi, 27 Martie 2008, ora 21:20
20139 citiri
Moarte fulgeratoare: George Pruteanu, rapus de infarct

Lingvistul George Pruteanu a decedat, joi seara, in urma unui infarct miocardic. Istoricul literar Alex Stefanescu a confirmat in direct, la Realitatea Tv, decesul lui George Pruteanu, marturisind ca a fost anuntat telefonic de sotia acestuia.

Purtatorul de cuvant al Spitalului Sf. Pantelimon, Mircea Ungurean, a declarat ca George Pruteanu s-a prezentat la spital in urma cu 48 de ore, prezentand simptome specifice infarctului de miocard, mai precis dureri in zona toracelui. A fost tratat pentru simptomatologia specifica. Initial a refuzat sa se interneze, dar a fost convins de familie si de medicii din spital sa ramana sub supraveghere.

Joi seara, starea sa de sanatate s-a inrautatit, producandu-se o reinfarctizare. Desi medicii au incercat toate manevrele de resuscitare, in jurul orei 20 a fost consemnat decesul.

In cele 48 de ore cat a fost internat in spitalul Sf. Pantelimon, George Pruteanu a fost internat in sectia bolnavilor coronarieni si a beneficiat in intregime de tratamentul specific.

George Pruteanu s-a nascut pe 15 decembrie 1947 la Bucuresti. A fost profesor universitar, politician si critic literar roman.

Pruteanu a studiat literatura la universitatile din Iasi si Bucuresti, obtinand ulterior un doctorat in filosofie. Incepand cu anul 1972, el a scris articole si eseuri pentru diverse reviste literare, cum ar fi Convorbiri literare, Cronica, Romania literara si Contemporanul.

Dupa Revolutia din anul 1989, a continuat sa lucreze ca jurnalist si critic literar pentru publicatii media ca Expres, Evenimentul Zilei sau Dilema.

Intre 1995 si 1999, a fost realizatorul unui program zilnic de 5 minute despre folosirea corecta a limbii romane ("Doar o vorba sa-ti mai spun"), care a fost prezentat mai intai la Tele 7 ABC (1995), apoi la ProTV (1995-1996), iar ulterior, cu denumirea "Doar o vorba sat-i mai spun", la TVR1 (1997-1999 si din nou in 2006).

A tinut rubrica de cronica literara in Dilema si rubrica Veto (publicistica pe teme cultural-politice) in Curentul.

George Pruteanu a avut si o activitate politica intensa. In 1996 a fost ales ca senator de Constanta al Partidului National Taranesc Crestin Democrat, dar a demisionat in 1998.

In 2000 a fost ales din nou, de aceasta data in Bistrita-Nasaud ca membru al Partidului Social Democrat. In 2003, a demisionat din PSD si s-a alaturat Partidului Romania Mare, candidand pentru Senat din partea Sucevei.

George Pruteanu a introdus un proiect de lege in 1997, devenit cunoscut ca "Legea Pruteanu", care cere ca toate textele publice, inclusiv reclamele, in limbi straine sa contina si traducerea in romana. Legea nr. 500/2004 a fost adoptata de Parlament si promulgata de presedintele Ion Iliescu in 2004, intr-o varianta modificata, care nu contine sanctiunile prevazute in proiectul initial.

Pruteanu a fost un critic aspru fata de industria mediatica de divertisment din Romania, in special referitor la programele de calitate scazuta si la manele, pe care el le-a numit "un gunoi".

Doliu la Universitatea Craiova. A murit portarul ”Campioanei Unei Mari Iubiri”
Doliu la Universitatea Craiova. A murit portarul ”Campioanei Unei Mari Iubiri”
Fostul portar Florin Oprea, care a fost titular între buturile echipei de fotbal Universitatea Craiova în sezonul 1973-1974, în care alb-albaştrii au cucerit primul lor titlu din palmares, a...
Un tânăr de 21 de ani a fost găsit decedat pe o stradă din Hunedoara. Poliția a deschis dosar penal de moarte suspectă
Un tânăr de 21 de ani a fost găsit decedat pe o stradă din Hunedoara. Poliția a deschis dosar penal de moarte suspectă
IPJ Hunedoara a anunțat că un apel la numărul de urgenţe 112 a anunţat că pe o stradă din Orăştie, judeţul Hunedoara, a fost găsit trupul neînsufleţit al unui tânăr. Poliţiştii...
#george pruteanu, #lingvist, #deces , #stiri George Pruteanu