Premierul Ciolacu vrea să clarifice detalii din trecutul lui George Simion: Interdicțiile liderului AUR în două țări vecine

Marti, 30 Ianuarie 2024, ora 20:47
6778 citiri
Premierul Ciolacu vrea să clarifice detalii din trecutul lui George Simion: Interdicțiile liderului AUR în două țări vecine
George Simion are interdicție de a intra în Ucraina și în Republica Moldova FOTO Facebook/George Simion

Premierul Marcel Ciolacu va cere oficial autorităților din Ucraina și Republica Moldova să comunice motivele pentru care liderul partidului extremist AUR, George Simion, are interdicție de intrare în ambele țări.

Ciolacu va discuta pe această temă cu omologii săi, Dorin Recean și Denîs Șmîhal, au declarat pentru G4Media surse guvernamentale.

George Simion are interdicție de intrare în Republica Moldova încă din 2018. În 2021, el a forțat intrarea pe teritoriul țării vecine, dar accesul nu i-a fost permis de autoritățile moldovene. Un fost ministru al Apărării de la Chișinău a declarat că Simion ar fi avut întâlniri cu spioni ruși, acuzație negată de șeful partidului extremist AUR.

De asemenea, Serviciul de Securitate al Ucrainei a confirmat oficial, anul trecut, faptul că liderul partidului extremist AUR, George Simion are o interdicție de trei ani de intrare pe teritoriul statului ucrainean.

”În scopul asigurării securității statului, SBU a luat decizia de a-i aplica persoanei menționate (George Simion) o interdicție de intrare în Ucraina pentru o perioadă de 3 ani”, se arată în răspunsul pentru publicația Podul.ro. Cei 3 ani ar expira în martie 2024, însă e mai mult decât previzibil că interdicția va fi prelungită, mai scrie Podul.ro

Solicitarea Podul.ro către Serviciul de Securitate al Ucrainei vine ca urmare a dezvăluirilor făcute de ex-ministrul Apărării din Republica Moldova, unionistul Anatol Șalaru, dar și ca urmare a dezvăluirilor jurnaliștilor de la obozrevatel.com (publicație ucraineană de limba rusă) în legătură cu întâlnirile pe care liderul AUR, George Simion, le-ar fi avut cu rezidentul FSB de la Cernăuți.

Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării din Republica Moldova, a declarat în martie 2023 că George Simion a avut o întâlnire, în urma că 12 ani, cu un șef al serviciul secret rusesc FSB. Fostul ministru moldovean a susținut că informația i-a fost adusă la cunoștință de directorul SIS (Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova) de la acea vreme, care „era foarte bine informat”. De asemenea, el a precizat că nu a văzut niciun document oficial în acest sens.

George Simion a respins acuzația, afirmând că fostul ministru moldovean e o „conservă”. ”A ieșit o conservă de la Chișinău să spună că Simion s-a văzut cu șeful securității din Rusia la Cernăuți. Minciună. Nu m-am văzut în viața mea cu Tcaciuc de care zice Șelaru, nici cu șeful spionajului rusesc”, a spus Simion.

Pe de altă parte, un general ucrainean din serviciile de spionaj a afirmat în luna aprilie că un ofițer al serviciului secret SBU care a lucrat la Cernăuți în timpul președinției lui Ianukovici a confirmat cel puțin o întâlnire a deputatului român George Simion cu serviciile speciale rusești.

„În ceea ce privește un alt politician român, deputatul George Simion, și contactele sale cu reședința serviciilor speciale rusești din Ucraina, (generalul) Skipalski a declarat că un ofițer SBU care a lucrat la Cernăuți în timpul președinției lui Ianukovici a confirmat cel puțin o astfel de întâlnire”, scrie publicația ucraineană Obozrevatel.

Quarterly Report - Editia 4

Campanie electorală „înfierbântată”. Politicieni pârâți pentru discriminare: „Să nu uite că libertatea de exprimare nu e absolută”
Campanie electorală „înfierbântată”. Politicieni pârâți pentru discriminare: „Să nu uite că libertatea de exprimare nu e absolută”
Campania electorală îi determină pe politicieni să aibă un limbaj mai „colorat”, să folosească un discurs plin de „ură”, lucru care le poate aduce sancțiuni din partea Consiliului...
Decizia luată de Ucraina în legătură cu participarea la Jocurile Olimpice
Decizia luată de Ucraina în legătură cu participarea la Jocurile Olimpice
Ucraina a anunţat luni că îşi va trimite sportivii la Jocurile Olimpice 2024 de la Paris, în pofida continuării războiului cu Rusia, a anunţat ministrul Sporturilor, Matvei Bidnîi, la...
#George Simion AUR, #George Simion indezirabil Moldova, #Ucraina, #interdictie , #Stiri George Simion