Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Cum se dizolva AUR dupa ce a inceput "sa sangereze" masiv parlamentari. Mesaj de final al conducerii: "Drum bun si cale batuta"

Sambata, 07 August 2021, ora 22:01
18341 citiri
Cum se dizolva AUR dupa ce a inceput "sa sangereze" masiv parlamentari. Mesaj de final al conducerii: "Drum bun si cale batuta"
Bancile din parlament ale partidului condus de George Simion devin din ce in ce mai goale FOTO Facebook / George Simion

La bilantul de final al primei sesiuni parlamentare, AUR apare drept singurul partid care isi executa proprii parlamentari. Altii au plecat de buna voie, afirmand ca au ramas dezamagiti sa descopere ca nu au niciun sprijin in partid.

Totodata, conducerea formatiunii anunta ca in curand urmeaza si alte plecari, dupa ce, o parte dintre alesii AUR si-ar fi aratat nemultumirea ca nu se pot atinge de subventia de la stat.

Pana in prezent, patru parlamentari AUR au parasit formatiunea sau au fost exclusi, in timp ce co-presedintele George Simion subliniaza ca in viitorul apropiat vor mai urma si alte excluderi.

Dat afara imediat dupa alegeri

In decembrie anul trecut, nici bine nu se incheiasera alegerile parlamentare ca AUR anunta ca exclude din randurile sale primul membru. Intrat in Parlament pe listele AUR, ca deputat de Brasov, Francisc Toba a ramas fara sprijinul parlamentar al partidului, dupa ce, in presa, aparusera informatii care aratau ca numele lui Toba apare in dosarul represiunii de la Sibiu din timpul Revolutiei din 1989.

Francisc Toba, la un miting AUR FOTO Facebook / Francisc Toba

De o excludere rapida a avut parte si senatoarea Diana Sosoaca. Dupa ce timp de mai multe saptamani difuzase mai multe mesaje controversate, printre care si diverse teorii ale conspiratiei privind pandemia de COVID-19 sau efectele vaccinului, pe 10 februarie conducerea AUR anuta ca o excludere pe Sosoaca din grupul parlamentar pe motiv ca "a adus atingere intereselor si imaginii partidului".

Picatura care a umplut paharul a fost un discurs in plenul Senatului, in care a sustinut, fara sa prezinte vreo dovada, ca prin vaccinarea anti-Covid "femeile sunt omorate si se distruge matricea nationala a poporului roman. (...) Puteti sa ma amendati, puteti sa faceti ce vreti, adevarul va iesi la iveala! Omorati Romania pas cu pas, vaccinand femeile, care duce la sterilitate". Discursul sau a fost intrerupt de catre senatorul AUR Sorin Lavric care i-a taiat microfonul. Ulterior, Sosoaca l-a acuzat pe acesta din urma ca a ridicat palma la ea si ca ar fi vrut sa o loveasca.

In aceeasi zi cu excluderea lui Sosoaca conducerea AUR a hotarat sa-l execute si pe deputatul Mihai Lasca, pe care partidul il acuza ca la momentul inscrierii pe listele de candidati ai partidului, acesta "a omis sa prezinte faptul ca este urmarit penal pentru organizare de grup infractional si este condamnat penal pentru vatamare corporala".

In noiembrie anul trecut Judecatoria Oradea a decis ca Lasca sa primeasca o sentinta de doi ani de inchisoare cu suspendare dupa ce, in vara lui 2019, l-a batut pe partenerul fostei sale iubite, dupa ce l-a blocat in trafic. Intrebat de jurnalisti despre aceste acuzatii, Lasca a explicat ca reprezinta "o problema personala" si ca nu a intrat in politica pentru a fi exonerat de raspunderea penala. La fel ca si Diana Sosoaca, Lasca a avut mai multe interventii in plenul Senatului in care a mai multe pozitii controversate, unele impotriva retelei 5G sau a vaccinarii anti-Covid. De altfel, deputatul a continuat seria mesajelor conspirationiste si dupa excluderea din AUR.

"Drum bun si cale batuta"

Ultima plecare din partid a avut loc lunea trecuta, pe 2 august, dupa ce Anamaria Gavrila, deputat ales pe listele AUR, a anuntat ca isi da demisia pe motiv ca nu a avut sustinere in interiorul formatiunii. Mesajul sau a fost insa criticat de mai multi sustinatori AUR care o acuza ca motivul real ar fi faptul ca doreste sa se inscrie in PNL. Printre acestia s-a numarat si deputatul AUR George Badiu, care a acuzat-o ca i "s-a urcat functia la cap":

"Daca nici macar AUR, care se straduieste sa fie chezasul libertatii romanilor, nu te-a multumit, nu stiu ce sa zic. De cateva luni ne-ai intors spatele, cred ca ti s-a cam urcat functia la cap. Plecarea era previzibila, nu este nici o surpriza. Drum bun si cale batuta spre partidul care te-a "convins".

Amenintarea lui George Simion: O sa mai fie si alte plecari

Copresedintele AUE George Simion a anuntat zilele trecute, intr-un interviu pentru TVR, ca in perioada urmatoare vor pleca sau vor fi dati afara si alti parlamentari AUR. Simion a explicat ca acestia sunt nemultumiti de faptul ca nu se pot atinge de cele aproximativ doua milioane de euro pe care formatiunea in are in conturi din subventia de la stat.

"Sunt colegi care insista si care nu vor sa ne respectam promisiunile electorale. Printre ele, sa nu luam bani de la bugetul de stat pentru finantarea partidului politic", a adaugat George Simion. Din banii virati de catre Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) in prima jumatate a anului 2021, AUR este singurul partid care aproape ca nu a cheltuit niciun leu. "Vrem sa construim un spital daca legea ne va permite. Am depus o initiativa de modificare in acest sens si nu ne abatem de la ce am promis in campanie", a mai relatat George Simion.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#George Simion AUR, #parlamentari AUR, #Diana Sosoaca, #plecari parlamentari aur , #Stiri George Simion