George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews

Sambata, 16 Octombrie 2021, ora 15:26
15703 citiri
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
Simion ar vrea Uniunea Statelor Româneşti FOTO Facebook / George Simion

Euronews îi face un portret lui George Simion, lider al partidului Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), cel care desena zidurile clădirilor cu mesajul "Basarabia e România" în culorile tricolorului.

Pentru mai mult de deceniu, românii s-au obişnuit să vadă, inscripţionate pe clădiri sau pe pereţii de lângă autostrăzile aglomerate, trei cuvinte cu roşu, galben şi albastru: "Basarabia e România".

Basarabia nu mai există, dar când a existat a fost pământul pe care Rusia şi mai târziu Uniunea Sovietică l-a ocupat între Prut şi ambele maluri ale râului Nistru, până la graniţa cu Ucraina şi la vest cu România.

Este teritoriul cunoscut în prezent cu numele Moldova.

Într-un interviu din 2015, un artist a spus că anonimatul previne ca mesajul lor să nu fie afectat.

"Da, eu am scris acest mesaj pe multe ziduri, ca şi prieteni de-ai mei", a spus George Simion. "Sunt peste tot".

Pentru cei care îl ştiu pe Simion, dezvăluirea nu este o mare surpriză. Înainte să fie co-lider al AUR, a fost un activist pro-unire care a fost implicat în proteste mari şi care, chiar şi acum, este interzis în Moldova.

Formaţiunea sa politică, cu intenţia specifică de a face lobby pentru unirea etnicilor români din România, Moldova şi părţi din Transilvania ungară, chiar dacă a câştigat 12% din voturi la alegerile parlamentare din 2020 - nu mai este un partid politic cu o singură problemă.

În interviul pentru Euronews, Simion a spus că în niciun caz nu a abandonat problema care l-a adus în politică.

"Unirea dintre România şi Moldova este extrem de importantă pentru noi. Suntem o singură naţiune despărţită de circumstanţe istorice nefericite. Împărtăşim aceeaşi cultură istorică, iar două treimi dintre moldoveni sunt români", a spus el.

Dar a fi pro-Europa spre deosebire de a fi pro-rus nu înseamnă că majoritatea moldovenilor vor o unire cu România în forma pe care Simion ar dori să o vadă. AUR pledează pentru o fuziune completă între naţiuni, cu un guvern şi instituţii comune. Ar fi efectiv o naţiune complet nouă, cu o capitală comună, un steag şi un imn naţional. Simion a sugerat că Bucureşti ar fi capitala, dar şi Braşovul, în Transilvania. El nu menţionează Iaşi, dar capitala culturală a României a fost actuala capitală a Moldovei înainte de a deveni parte a României. Este la 300 de kilometri faţă de Chişinău.

În ceea ce primeşte noul nume al ţării, Simion ar vrea Uniunea Statelor Româneşti. Dar şi în această privinţă, el crede că nu contează.

"Ceea ce contează este să facem bine acolo unde criminali precum Hitler şi Stalin au greşit. Trebuie să ne ajutăm oamenii din Moldova să scape de un stat eşuat", a afirmat el.

Oricum, pentru Simion, "unirea" Moldovei cu România în Uniunea Europeană este un vis. Spre deosebire de mass-media care descriu AUR drept un partid eurosceptic, el este în favoarea aderării Republicii Moldova, spune el pentru Euronews, şi vrea ca ţara să fie membră UE. Nu în ultimul rând, ca protecţie împotriva Rusiei expansioniste şi din ce în ce mai beligerante.

Simion s-a comparat cu liderul Ungariei, Viktor Orban, şi pe partidul său AUR cu Fidesz, iar cei doi bărbaţi au cu siguranţă un lucru în comun. Co-fondatorul AUR, Claudiu Târziu, şi-a bazat campania politică împotriva căsătoriilor gay, iar Simion a susţinut legea anti-LGBT a Ungariei şi doreşte ca legislaţia similară să fie introdusă în România.

"Există oare o lume în care George Simion - activist devenit politician luptând pentru un lucru pe care mulţi oameni nu l-au dorit, cel puţin în Moldova, să deţină balanţa puterii sau chiar puterea în România?", este întrebarea cu care Euronews încheie articolul.

Cel mai așteptat film al primăverii intră pe Netflix. Pelicula e o poveste reală palpitantă
Cel mai așteptat film al primăverii intră pe Netflix. Pelicula e o poveste reală palpitantă
Scoop", cu Billie Piper, Gillian Anderson, Rufus Sewell în rolurile principale, despre apariţia prinţului Andrew la BBC Newsnight, va avea premiera în 5 aprilie, pe Netflix. Bazat pe...
Simion, acuzații grave spre Ciolacu privind interdicțiile de a intra în Moldova și Ucraina: ”Minte poporul român cu nerușinare”
Simion, acuzații grave spre Ciolacu privind interdicțiile de a intra în Moldova și Ucraina: ”Minte poporul român cu nerușinare”
Liderul partidului Alianţa pentru Unirea Românilor George Simion l-a acuzat pe prim-ministrul Marcel Ciolacu că a „'minţit cu neruşinare poporul român”, atunci când a „reciclat”...
#George Simion, #interviu, #Euronews, #unire Romania Moldova , #Stiri George Simion