AUR și-a început declinul în sondaje. Pe ce poziție se află USR PLUS în cel mai recent clasament al partidelor

Miercuri, 14 Iulie 2021, ora 18:02
9375 citiri
AUR și-a început declinul în sondaje. Pe ce poziție se află USR PLUS în cel mai recent clasament al partidelor
Cum arată cel mai recent clasament al partidelor FOTO digi24.ro

Într-o postare pe pagina personală de Facebook, Remus Ștefureac, director Inscop Research, a publicat rezultatele sondajelor făcute de institutul pe care îl conduce, în perioada mai 2019 - iunie 2021.

Astfel, potrivit graficului postat de directorul Inscop Research, pentru prima data în ultimele 3 luni, Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) este în scădere. Formațiunea politică a pierdut aproape un procent din martie și până în iunie, ajungând astăzi la doar un procent de USRPLUS, partid clasat pe poziția 4 în intenția de vot.

De cealaltă parte, social-democrații continuă să crească în sondajele INSCOP, astfel că din martie și până în iunie 2021 partidul condus de Marcel Ciolacu a obținut încă aproape 2 procente la intenția de vot, poziționându-se pe primul loc în clasamentul partidelor.

USRPLUS își revine

USRPLUS începe să recupereze la intenția de vot, poziționându-se pe locul 4, la doar 1 procent față de AUR. Astfel, din mai și până în iunie partidul a recuperat 2 procente, acesta fiind cotat la 13% în intenția de vot, la mică distanță de AUR.

Iată cum arată clasamentul INSCOP pe luna iunie:

PSD 30,2%

PNL 26.6%

AUR 14,2%

USRPLUS 13.2%

PRO România 4,3%

PMP 2,8%

Remus Ștefureac remarcă, în postarea sa, că partidele aflate la putere au o intenție de vot similară sau chiar sub votul de la alegerile din urmă cu 7 luni., desi în mod normal, în primele 6-12 luni după preluarea guvernării, partidele aflate la putere ar fi trebuit sa aibă scoruri semnificativ mai mari decât cele obținute în alegeri.

„Evoluția votului politic in ultimii doi ani: mai 2019 - iunie 2021.

In mod normal, in primele 6-12 luni după preluarea guvernarii, partidele aflate la putere ar fi trebuit sa aibă scoruri semnificativ mai mari decât cele obținute in alegeri. Situația este însă diferita, partidele, aflate la putere avand o intentie de vot similara sau chiar sub votul de la alegerile din urma cu 7 luni. Explicațiile sunt mai multe de la climatul de neincredere determinat de pandemie, pana sincopele activitatii guvernamentale.

Datele din iunie 2021 sunt extrase din sondajul de opinie ”Neîncrederea publică: Vest vs. Est, ascensiunea curentului naționalist în era dezinformării și fenomenului știrilor false” – Partea a II-a, realizat la comanda think-tank-ului STRATEGIC Thinking Group (www.strategicthinking.ro) în cadrul unui proiect de cercetare sprijinit de The German Marshal Fund of the United States – și finanțat de Black Sea Trust for Regional Cooperation prin True Story Project (www.truestoryproject.ro).

Datele au fost culese în perioada 1 -15 iunie 2021, metoda de cercetare fiind interviu prin intermediul chestionarului.

Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului multistadial stratificat fiind de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste.

Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95 %, la un grad de încredere de 95%”, scrie Remus Ștefureac, director Inscop Research.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#sondaje, #INSCOP incredere romani, #PSD sondaje, #usrplus , #Stiri George Simion