Georgia se apropie tot mai mult de Rusia lui Putin, împotriva voinței populației. „Opoziţia politică este sub supraveghere”

Miercuri, 01 Februarie 2023, ora 22:51
6924 citiri
Georgia se apropie tot mai mult de Rusia lui Putin, împotriva voinței populației. „Opoziţia politică este sub supraveghere”
Povestea lui Saakașvili spune că Georgia merge pe o cale greșită FOTO Twitter

Influenta publicație The Economist a făcut o analiză tulburătoare despre Georgia. Autorii au ajuns la concluzia că țara cade din ce în ce mai mult sub influența Moscovei.

Titlul articolului este concludent: „Georgia se îndreaptă spre orbita Kremlinului. Occidentul a văzut-o cândva ca pe un far al libertății”.

Articolul este dedicat în principal fostului președinte Mikheil Saakașvili, care moare încet într-o închisoare georgiană.

Autorii ajung la concluzia că Georgia de astăzi este mai puțin autoritară decât Rusia. Cu toate acestea, țara a început să se îndepărteze de democrație. Autoritățile fac presiuni asupra opoziției și trag în urmă integrarea europeană.

„Opoziţia politică este sub supraveghere. Cererea Georgiei pentru statutul de candidat la UE a fost depusă în iunie anul trecut cu o listă de 12 solicitări pe care guvernul pare să le îndeplinească lent”, se spune în articol.

În mod surprinzător, Georgia, care a fost atacată de Federația Rusă în 2008 și al cărei teritoriu este încă ocupat de ruși în proporție de 20%, a început să se apropie activ de Moscova.

În 2022, țara nu numai că a refuzat asistența militară pentru Kiev, dar nici măcar nu a început să se alăture sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei.

Povestea lui Saakașvili spune că Georgia merge pe o cale greșită. După doi ani de închisoare, opozantul s-a transformat într-o umbră. Acum a fost transferat într-o stare groaznică la un spital de închisoare de la periferia orașului Tbilisi.

Experții bănuiesc că politicianul, care este un dușman al Kremlinului, este agresat. De menționat că poporul georgian, spre deosebire de autorități, sprijină 100% Ucraina în lupta sa împotriva agresiunii ruse. Și nu numai în cuvinte. Aproximativ o mie de voluntari georgieni luptă astăzi pe fronturile ucrainene, sacrificându-și sănătatea și viața.

Autoritățile georgiene își explică refuzul de a ajuta Ucraina prin teama că acest lucru va trage țara într-un nou război cu Federația Rusă. Aceste temeri sunt foarte puternice.

Astfel de sentimente sunt exploatate și alimentate de partidul ”Visul Georgian” al lui Bidzina Ivanișvili, care are legături strânse cu Kremlinul.

Președintele Georgiei a propus includerea chestiunii eliberării Abhaziei și Osetiei de Sud într-un posibil viitor acord de pace între Kiev și Moscova.

Quarterly Report - Editia 4

Rusia va organiza exerciții cu arme nucleare ”într-un termen adecvat”. Oficial de la Kremlin: ”Există într-adevăr un ordin”
Rusia va organiza exerciții cu arme nucleare ”într-un termen adecvat”. Oficial de la Kremlin: ”Există într-adevăr un ordin”
Kremlinul a declarat luni, 20 mai, că exerciţiile cu arme nucleare non-strategice pe care preşedintele Vladimir Putin le-a ordonat vor avea loc "într-un termen adecvat" şi că aceasta este o...
E oficial: Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Județele vizate
E oficial: Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Județele vizate
Oficialii Ministerului Afacerilor Externe (MAE) menționează că Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Astfel, dispozitivele montate de forțele armate ruse...
#Georgia, #apropiere, #Rusia , #Georgia