Poliția din Georgia a efectuat percheziții în birourile unui partid de opoziție și l-a arestat pe liderul acestuia, în timp ce protestele de masă continuă în țara din Europa de Est, scrie Newsweek.
Coaliția pentru Schimbare, un partid de opoziție, a raportat miercuri, 4 decembrie, că poliția a făcut percheziții în birourile sale și l-a arestat pe liderul său, Nika Gvaramia. Partidul a publicat imagini video în care mai mulți ofițeri îl escortează cu forța pe Gvaramia într-o mașină.
Liderul partidului Droa, Nika Gvaramia, a fost bruscat şi apoi luat de poliţişti cu cagule. El este purtat de braţe şi picioare de mai mulţi bărbaţi pe nişte trepte, potrivit imaginilor difuzate în direct de postul de televiziune independent Pirveli.
Mass-media locală din Georgia a raportat că poliția a efectuat alte percheziții vizând birourile mai multor grupuri de opoziție și organizații non-guvernamentale.
Partidul de opoziţie Coaliţia pentru schimbare susţine că Gvaramia, un avocat în vârstă de 48 de ani devenit politician, a fost „aruncat într-o maşină de detenţie în timp ce era agresat fizic, fiind inconştient", scrie şi Reuters, care precizează că nu a putut verifica în mod independent dacă Gvaramia a fost bătut sau nu, dar el părea să nu se mişte în timp ce era purtat pe scări în videoclipul publicat de partidul său.
Police physically assaulted and arrested Coalition for Change leader Nika Gvaramia pic.twitter.com/kdBFFV2BOt
— Mtavari TV (@MtavariChannel) December 4, 2024
O purtătoare de cuvânt a Coaliţiei pentru schimbare a declarat pe X că mai mulţi membri ai partidului au fost reţinuţi alături de Gvaramia.
Un purtător de cuvânt al Mişcării Naţionale Unite, un alt partid de opoziţie, a declarat miercuri pentru Reuters că poliţia a percheziţionat şi birourile sale din Tbilisi. Purtătorul de cuvânt a declarat că raidul a fost efectuat fără mandat, dar că nimeni nu a fost reţinut.
Separat, agenţia de presă Interpress a declarat că doi membri ai unui alt partid de opoziţie, Georgia Puternică, au fost reţinuţi de poliţie.
Avocatul poporului din Georgia a acuzat marţi poliţia că a torturat persoanele arestate în timpul celor şase zile de ample manifestaţii împotriva deciziei guvernului de a suspenda negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană. Levan Ioseliani, al cărui rol este de a apăra drepturile cetăţenilor, a declarat că el şi funcţionarii săi au întâlnit persoane supuse „celor mai dure tratamente” de către poliţie. „În cele mai multe cazuri, aceştia au primit răni grave în zona feţei, a ochilor şi a capului, ceea ce practic exclude chiar şi posibilitatea ca poliţia să fi folosit de fiecare dată forţa necesară şi proporţională împotriva lor”, a declarat el într-un comunicat.
În ultimele șase nopți, poliția de ordine publică din capitala Georgiei a intrat în forță împotriva manifestanților, folosind tunuri de apă și gaze lacrimogene pentru a dispersa protestele. Protestatarii au răspuns lansând petarde asupra polițiștilor și ridicând baricade pe bulevardul principal al orașului. De săptămâna trecută, autoritățile au reținut mai mult de 300 de persoane, iar peste 100 au necesitat îngrijiri medicale pentru răni.
Partidul de guvernământ „Visul Georgian” și-a păstrat controlul asupra Parlamentului după controversatele alegeri din 26 octombrie, considerate de mulți ca fiind un test crucial pentru aspirațiile Georgiei de a adera la Uniunea Europeană. Liderii opoziției, împreună cu președintele pro-vestic al țării, au acuzat partidul guvernamental de fraudă electorală, despre care se presupune că a fost sprijinită de Rusia, și au boicotat sesiunile parlamentare.
Protestele legate de alegerile contestate s-au intensificat după ce partidul Visul Georgian a anunțat joi că va suspenda negocierile privind aderarea țării la UE, alimentând furia generală a opoziției.
Președinta Salome Zourabișvili a respins rezultatele oficiale ale alegerilor parlamentare din Georgia, depunând o contestație la Curtea Constituțională, care i-a respins apelul marți. Deși ocupă o funcție în mare parte ceremonială, Zourabișvili a declarat că va rămâne în funcție după încheierea mandatului său de șase ani la sfârșitul acestei luni, poziționându-se ca lider în promovarea unor noi alegeri parlamentare.
Uniunea Europeană a acordat Georgiei statutul de țară candidată în decembrie 2023, cu condiția respectării unor recomandări specifice. Cu toate acestea, în luna iunie, UE a suspendat procesul de aderare al Georgiei și a redus sprijinul financiar după adoptarea unei legi controversate privind „influența străină”. Legea, criticată pe scară largă ca un atac asupra libertăților democratice, impune organizațiilor care primesc mai mult de 20% din finanțare din străinătate să se înregistreze ca agenți ai „influenței străine”, imitând o lege rusească folosită adesea pentru a suprima criticii guvernului.
Decizia guvernului georgian de a suspenda negocierile pentru aderarea la UE a venit la câteva ore după ce Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care condamna alegerile din octombrie ca fiind nici libere, nici corecte.
La începutul acestei săptămâni, Uniunea Europeană a declarat că are „îngrijorări serioase cu privire la regresul democratic continuu al țării”.
Premierul Irakli Kobakhidze din partea partidului de guvernământ Visul Georgian a anunțat marți că guvernul său este pregătit să relanseze negocierile pentru aderarea la UE, dacă Uniunea Europeană va opri ceea ce el a descris ca fiind „șantaj”.
diferența de aproape 20% nu ii... Vezi tot