Starea de sănătate a fostului președinte Mihail Saakashvili se înrăutățește dramatic după gratii. Perspectivele democrației în Georgia sunt tot mai sumbre

Sambata, 04 Februarie 2023, ora 23:19
2420 citiri
Starea de sănătate a fostului președinte Mihail Saakashvili se înrăutățește dramatic după gratii. Perspectivele democrației în Georgia sunt tot mai sumbre
Mihail Saakașvili în închisoare/ FOTO: Twitter

La șaisprezece luni de la arestarea sa, Mihail Saakașvili a slăbit foarte tare și nu se poate deplasa singur.

Fostul președinte georgian a fost o vreme în greva foamei, ceea ce explică pierderea în greutate și epuizarea sa. Dar nu explică urmele de arsenic, mercur și alte toxine pe care un medic le-a găsit în părul și unghiile fostului președinte. Nu explică bătăile pe care le-a descris avocatul său. Nu explică durerea constantă de umăr, gât și coloană vertebrală, scrie The Atlantic.

Nimic altceva decât răutatea – organizată, oficială, aprobată de stat – nu poate explica de ce Saakașvili urmează un regim medical ciudat care include 14 medicamente diferite, unele care creează dependență, altele neaprobate pentru vânzare în Statele Unite. Sau de ce are leziuni ușoare ale creierului. Sau de ce are convulsii. Giorgi Badridze, un fost ambasador al Georgiei care ține permanent legătura cu familia lui Saakașvili, a spus că „nimic nu a fost exagerat“. La 55 de ani, sănătatea lui Saakashvili se deteriorează rapid, la fel și perspectivele unei Georgii suverane și democratice.

Moartea lentă în închisoare, specialitate sovietică

Georgia este o fostă republică sovietică, iar pentru cei care trăiesc în fostul imperiu sovietic — același imperiu pe care Vladimir Putin, președintele rus, încearcă acum să-l recreeze — bolile acumulate în închisori sunt ceva familiar. Moartea lentă în închisoare a fost o specialitate sovietică: nu crimă, nici asasinat, ci doar un declin îndelungat, bine monitorizat, atent controlat. Majoritatea oamenilor care au murit în lagărele de prizonieri sovietice nu au fost executați; au fost doar înfometați până când inima lor a încetat să mai bată. În Rusia lui Putin, tortura și privarea de asistență medicală l-au ucis pe Serghei Magnitski, un avocat care a descoperit un scandal de corupție infam la cele mai înalte niveluri ale regimului rus. Izolarea, reținerea hranei și alte pedepse sunt acum aplicate lui Aleksei Navalnîi și altor deținuți politici în Rusia.

Putin l-a urât cum îl urăște acum pe Zelenski

Readoptarea acestei vechi practici sovietice în Georgia, o țară care are sau a avut aspirații de a face parte din NATO și Uniunea Europeană, reprezintă o întoarcere simbolică la vechiul imperiu sovietic. Decizia de a aplica această formă de tortură lui Saakașvili are și mai multă greutate simbolică. În calitate de președinte din 2004 până în 2013, el s-a remarcat mai ales pentru că și-a împins țara, care se învecinează cu Rusia, Turcia, Armenia și Azerbaidjan, în direcția democrației liberale occidentale. În anii săi de mandat, el a spart puterea mafiei post-sovietice, a luptat împotriva corupției, a luptat împotriva invaziei ruse și a deschis economia. Putin l-a urât pe el și programul său politic. L-a urât pe Saakașvili din același motiv pentru care îl urăște acum pe președintele ucrainean, Volodimir Zelenski: pentru că a folosit limbajul democrației liberale; pentru că a vorbit despre un viitor european, occidental pentru țara sa; și pentru că a respins ideologia cleptocratică, iliberală a lui Putin.

Saakașvili a înfuriat și mulți georgieni. Și-a făcut dușmani nu doar în rândul mafioților ale căror cariere le-a distrus, ci și în rândul liberalilor și democraților georgieni. A trecut el însuși de câteva ori marginile legalității. Povestea lui de viață nu este o poveste morală în alb-negru de niciun fel.

Dar când Saakașvili a pierdut alegerile, a demisionat, ceea ce nu este un comportament tipic în fosta lume sovietică. A părăsit Georgia în 2013 și a petrecut câțiva ani în Ucraina – vorbește ucraineană, după ce a studiat acolo – și a fost guvernator al regiunii Odesa. A primit cetățenia ucraineană, i-a fost luată, apoi a primit-o din nou. În cele din urmă, s-a întors în Georgia în octombrie 2021, sperând în mod clar să reintre în politică.

De ce se tem adversarii săi

Acesta, cred susținătorii săi, este adevăratul motiv pentru care a fost arestat în baza a ceea ce avocatul său descrie drept acuzații false. Ei spun, de asemenea, că acesta este motivul chinului lent și, probabil, al otrăvirii lente a lui Saakașvili, iar liderii partidului de guvernământ Visul Georgian au spus, în atâtea cuvinte, că el este în închisoare pentru că le-ar cauza probleme dacă ar fi liber. Irakli Kobakhidze, președintele partidului, a spus recent: „Dacă Saakașvili iese, se va angaja imediat în procese politice și va încerca să preia în mâinile sale conducere opoziției radicale”. Guvernul nu-i poate da drumul, cu alte cuvinte, pentru că ar putea încerca să câștige. Sau ar putea cel puțin să transforme ceea ce Kobakhidze numește „opoziție radicală” într-o forță unificată și coerentă.

În acest moment, acea opoziție, deși probabil reprezintă majoritatea alegătorilor, este profund divizată, așa cum se întâmplă atât de des în democrațiile care au fost încet-încet demontate de un partid politic iliberal. Visul georgian este cu siguranță susținut și controlat de Bidzina Ivanișvili, cel mai bogat om al Georgiei, partidul nu numai că l-a închis pe Saakașvili, ci și pe Nika Gvaramia, directorul unui post de televiziune independent; pune presiune asupra judecătorilor; și promovează teme naționaliste, homofobe și anti-occidentale împrumutate din propaganda rusă. Liderii partidului, mulți dintre ei foști angajați ai lui Ivanișvili, l-au atacat verbal pe ambasadorul SUA la Tbilisi, acuzându-l în mod fals că a încercat să forțeze Georgia să intre în război cu Rusia. Toate acestea explică de ce, în iunie, Uniunea Europeană a recunoscut oficial Ucraina și Moldova drept candidați la aderare, dar a respins Georgia.

Oficial, guvernul georgian a regretat această decizie. Neoficial, poate că nu. Averea lui Ivanișvili a fost câștigată în Rusia, iar sub conducerea sa, relația Georgiei cu Rusia a evoluat în ceva foarte greu de explicat și de înțeles. Pe de o parte, georgienii continuă să se teamă de o nouă invazie rusă, ceea ce nu este surprinzător: trupele ruse, unele staționate la mai puțin de 40 de kilometri de Tbilisi, ocupă aproximativ 20% din țară. Georgienii susțin în mod vocal Ucraina, iar marea majoritate spun că vor să adere la NATO.

Pe de altă parte, cantitatea de mărfuri care circulă prin Georgia către Rusia a crescut în prima jumătate a anului 2022. Elundând sancțiunile occidentale. Guvernul georgian nu sprijină Rusia, dar nu îi place să spună că nu o face, sau cel puțin nu prea tare. Și prin antagonizarea intenționată a prietenilor occidentali ai Georgiei, face treptat imposibilă apartenența Georgiei la cluburile occidentale. „Realitatea este că se pare că Putin câștigă în Georgia”, a spus Badridze, citat de The Atlantic.

Chinul lent al lui Saakașvili face parte din acel proiect. Avocatul său și familia lui cer guvernului să-l elibereze din motive umanitare și să-l lase să fie transferat la un spital din Europa sau SUA. Dacă nu, s-ar putea să moară în închisoare. Dar asta poate fi ceea ce Putin și împuterniciții săi din Georgia speră. Dacă omul care încă simbolizează vechile aspirații ale Georgiei de a se alătura lumii liberal-democratice moare în închisoare pe model sovietic, atunci acele aspirații vor muri odată cu el, concluzionează publicația.

Zelenski afirmă că executivul georgian îl va ucide pe Saakașvili după gratii

Președintele Volodimir Zelenski a declarat miercuri, 1 februarie, că el crede că „guvernul georgian îl ucide” pe fostul președinte georgian Mihail Saakașvili, care se află în prezent în închisoare, potrivit Kyiv Independent.

În 2025, președintele Ucrainei Petro Poroșenko l-a numit în funcția de șef al unui consiliu consultativ pentru reforme și guvernator al regiunii Odesa.

Cu toate acestea, Saakașvili a început să expună scheme de corupție și s-a certat cu Poroșenko.

El a fost lipsit de cetățenia ucraineană, a fost urmărit penal și apoi deportat de autoritățile ucrainene în 2018, în ceea ce el consideră a fi o vendetă politică ilegală.

În 2019, Zelenski a fost ales președinte și i-a redat lui Saakașvili cetățenia ucraineană. În 2020, Zelenski l-a numit pe fostul președinte georgian în funcția de șef al Consiliului Executiv pentru Reforme al Ucrainei.

Saakașvili s-a întors în Georgia în 2021 în încercarea de a stimula sprijinul pentru opoziție și a fost încarcerat.

Autoritățile georgiene în exercițiu i-au retras lui Saakașvili cetățenia georgiană și l-au acuzat și condamnat în mai multe cazuri despre care acesta spune că sunt politice și fabricate.

În 2018, o instanță georgiană l-a condamnat la șase ani de închisoare în contumacie sub acuzația că a ordonat bătaia deputatului de opoziție Valeri Ghelașvili. Dovezile împotriva lui Saakașvili s-au bazat pe mărturiile a doi dintre dușmanii săi politici.

De asemenea, în 2018, un tribunal georgian l-a condamnat pe Saakașvili la trei ani de închisoare pentru abuz de putere pentru că a grațiat patru polițiști.

#Georgia, #inchisoare, #Mihail Saakasvili, #democratie, #UE, #Rusia, #vladimir outin , #Georgia