Mihail Saakașvili (55 de ani), fostul președinte al Georgiei și fost guvernator al Odesei, aflat acum în închisoare, ar fi fost otrăvit cu mercur și cu alte metale grele. Medicii au declarat că organele lui încep să cedeze și că ar putea să moară în orice moment.
Despre urmele de arsenic găsite în corpul lui Mihail Saakașvili a anunțat avocatul său, Șalva Kaceapuridze. Anterior, despre otrăvirea fostului președinte a Georgiei a vorbit și medicul său, Mariam Jișkariani, care a anunțat că au fost găsite metale în sângele președintelui.
Avocații fostului șef al statului au raportat o deteriorare rapidă a stării sale de sănătate. Ei cer să fie transferat la clinica Charité din Berlin.
Detoxifierea este foarte urgentă acum - situația este foarte gravă, a declarat Giuli Alasania, mama fostului președinte georgian. Potrivit acesteia, detoxifierea necesită experiență și există clinici unde poate fi făcută.
"Mulți medici cu experiență au făcut această presupunere - otrăvirea. Acest test a fost făcut în California la unul dintre laboratoarele foarte bine cotate și apoi a fost interpretat de un toxicolog foarte cunoscut. Noi l-am primit, avem un document, totul este scris acolo, iar acum detoxifierea este foarte urgentă. Situația este foarte gravă. Este foarte slăbit și fără viață, în mare parte stă întins", a declarat Giuli Alasania.
Avocatul Poporului și membrii consiliului medical înființat de biroul Ombudsmanului l-au vizitat pe Saakașvili la clinica în care este acesta internat.
"Am avut câteva minute de comunicare, i-am spus că au venit medicii din consiliul meu și îl vor examina. De asemenea, am primit un consimțământ scris de la el pentru a dezvălui starea sa de sănătate. Medicii au petrecut restul timpului cu el și cred că i-au studiat corect starea, în măsura în care a fost posibil.
Dacă nu mă înșel, un proces a fost programat pentru săptămâna viitoare, înainte de asta trebuie să ne pregătim, și de aceea era necesar ca medicii să vină să vadă situația cu ochii lor și să o evalueze, acesta a fost motivul vizitei de astăzi.
Din prima zi de la încarcerare ne-am implicat în monitorizarea stării sale de sănătate și dacă putem face ceva pentru a-i proteja drepturile și a-i salva viața, lucru despre care și medicii mei discută astăzi, că situația este cu adevărat dificilă și gravă și că va fi critică în câteva luni cu această dinamică, bineînțeles că vom face tot ce putem în această direcție", notează Nino Lomjaria, Avocatul Poporului.
Saakașvili se tratează în Tbilisi după o grevă a foamei timp de o lună. Acesta a fost transferat în spital în luna mai.
La începutul lunii noiembrie, fostul președinte al Georgiei, Mihail Saakașvili, a fost diagnosticat preliminar cu tuberculoză și demență. Declarația a fost făcută de avocatul politicianului, Șhlva Khachapuridze, menționând că nu este vorba de diagnostice finale.
Mihil Saakașvili a fost acuzat de trecerea ilegală a frontierei, de delapidarea de fonduri bugetare și de distrugerea companiei de televiziune Imedi. În plus, a fost condamnat în lipsă în două dosare penale: pentru implicarea în uciderea angajatului de la bancă Sandro Girgvliani în 2006 și pentru organizarea unui atac asupra fostului parlamentar Valeri Gelașvili în 2005. Politicianul a numit detenția lui ilegală, iar acuzațiile împotriva lui ar fi fost falsificate.
Mahail Saakașvili, fondator al principalei forțe de opoziție din Georgia și președinte al micii națiuni caucaziene între 2004 și 2013, a fost condamnat în absență pentru abuz de putere și condamnat la șase ani de închisoare în 2018. În 2015 și 2016, după ce a primit cetățenia ucraineană, a condus Administrația regiunii Odesa. Reformatorul prooccidental a fost încarcerat pe 1 octombrie 2021, la câteva zile după ce s-a întors în Georgia în secret din exilul din Ucraina, cu o zi înainte de alegerile municipale. El a denunțat condamnarea sa drept fiind motivată politic.
A fost plasat într-o închisoare din orașul Rustavi, unde a intrat în greva foamei. Ulterior, Saakașvili a fost transferat la un spital penitenciar. Pe 5 octombrie, politicianul și-a pierdut cunoștința în timpul unui proces pentru trecerea ilegală a frontierei.
Mii de susținători ai săi au ieșit în stradă cerând eliberarea politicianului. Arestarea lui a exacerbat o criză politică ce a survenit după alegerile legislative din 2020, câştigate cu scor strâns de partidul puterii, Visul Georgian, şi pe care opoziţia le-a declarat fraudate. Deși era perceput ca lider al opoziției, în vară, prin intermediul avocatului său, Saakașvili a anunțat că nu mai e interesat de politică și că părăsește partidul Mișcarea Națională.
Otrăvirea lui Saakașvili a fost comentată de președinta Republicii Moldova. Într-o postare pe Twitter, Maia Sandu a declarat că este îngrijorată de deteriorarea rapidă a stării de sănătate a fostului președinte al Georgiei. „Fiecare viață umană este neprețuită, iar gravitatea situației necesită un transfer imediat al lui Saakașvili la un spital adecvat pentru a-i fi salvată viața”, a scris președinta.
Putin îl consideră pe Saakașvili un dușman personal, după incursiunea armată a Rusiei din 2008, care a dus la invadarea și ocuparea abuzivă a regiunii georgiene Osetia de Sud, proclamată ulterior de Moscova regiune autonomă.
În ciuda abuzului Rusiei și a fidelizării de către Moscova a unei importante părți a clasei politice georgiene, Saakașvili l-a criticat vehement pe Putin în timpul celor două mandate prezidențiale, iar la final s-a autoexilat în Ucraina, unde a primit cetățenia țării.
Otravire tipic ruseasca. Vezi tot