Kremlinul a declarat luni, 2 decembrie, că valul de proteste proeuropene din Georgia pare a fi o tentativă de „Revoluţie Portocalie” după modelul ucrainean şi că autorităţile de la Tbilisi încearcă să stabilizeze situaţia.
El a spus că Rusia consideră protestele față de victoria partidului de guvernământ din octombrie - la alegerile parlamentare condamnate de opoziție ca fiind trucate - ca pe o „încercare de a agita situația”.
”Am văzut astfel de evenimente într-un număr întreg de țări. Cea mai directă paralelă pe care o puteți face este Maidanul”, a spus Peskov, referindu-se la protestele în masă din 2014 de la Kiev, care l-au răsturnat pe președintele pro-rus Viktor Ianukovici.
Peskov a adăugat că Rusia vede în protestele din Georgia „toate semnele unei revoluții portocalii”.
Aceasta se referă la protestele pro-democrației din 2004 ale Ucrainei pentru victoria lui Ianukovici susținută de Kremlin în sondajele contaminate de fraudă, care au dus la anularea alegerilor. Oponentul său Viktor Iuşcenko a câştigat apoi un nou vot. Mai mult decât atât, Rusia numește „revoluții portocalii” sau „revoluții colorate” toate protestele anti-Rusia din țările fostului spațiu sovietic sau blocului estic.
Peskov a mai declarat că unii dintre protestatari au încălcat în mod evident legea, atacând poliţia, dar că Rusia nu se va implica în această situaţie.
„Autoritățile georgiene iau măsuri pentru a se stabiliza, a readuce situația la calm”, a declarat Peskov jurnaliștilor, după ce poliția georgiană a tras duminică cu tunuri cu apă și gaze lacrimogene asupra a zeci de mii de manifestanți la Tbilisi.
Rusia „nu a intervenit și nu intenționează să se amestece” în evenimentele din Georgia, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, care a numit protestele „o chestiune internă”.
Duminică, fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, în prezent vicepreşedinte al Consiliului Securităţii Rusiei condus de actualul şef al statului, Vladimir Putin, a spus practic acelaşi lucru.
Medvedev a scris pe aplicaţia Telegram că Georgia „ia rapid calea Ucrainei, în abisul întunecat”. „De obicei, astfel de lucruri se termină foarte prost”, a adăugat Medvedev.
Tot duminică, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, după întrevederea sa de la Kiev cu noul preşedinte al Consiliului European, Antonio Costa, că Rusia vrea să învingă Uniunea Europeană nu doar în Ucraina, ci şi în Republica Moldova şi Georgia.
„Vedem cum Rusia încearcă să înfrângă Europa nu doar în Ucraina, ci şi în Georgia şi Republica Moldova. Rusia foloseşte metode diferite pentru fiecare ţară în parte, însă obiectivul este acelaşi, şi este un obiectiv antieuropean”, a declarat Zelenski.
Preşedintele ucrainean s-a referit la bătălia politică pe care forţele proeuropene o duc cu alte mişcări favorabile menţinerii legăturilor cu Moscova atât în Republica Moldova, cât şi în Georgia, unde au izbucnit proteste împotriva deciziei guvernului, considerat prorus, de a suspenda negocierile de integrare cu UE.
În Republica Moldova, candidata proeuropeană Maia Sandu a câştigat turul doi al alegerilor prezidenţiale, desfăşurate pe 3 noiembrie. Autorităţile de la Chişinău au denunţat ingerinţa Rusiei în favoarea candidatului opoziţiei.
„Vom continua să facem tot posibilul pentru a pune capăt cât mai curând acestui război început de Rusia nu numai împotriva Ucrainei, ci şi împotriva întregii Europe unite”, a subliniat Zelenski, care a insistat pe importanţa simbolică a deciziei noului preşedinte al Consiliului European, care a ales Ucraina drept destinaţie a primei sale vizite după preluarea mandatului.
Rusia, care nu a prezentat dovezi în acest caz, folosește adesea, în mod fals, narativul implicării Kievului în deciziile care afectează democrațiile din estul Europei pentru a-și justifica invazia asupra Ucrainei.
Kremlinul a respins cu fermitate acuzațiile de interferență în alegerile de weekend din Georgia. Bruxelles-ul și Washingtonul au spus că au existat „nereguli” la vot, cerând o anchetă.