Şefa diplomaţiei germane anunță că susține candidatura la UE a unei foste republici sovietice

Vineri, 24 Martie 2023, ora 16:06
2074 citiri
Şefa diplomaţiei germane anunță că susține candidatura la UE a unei foste republici sovietice
Şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock se află într-o vizită în Georgia FOTO Facebook / Annalena Baerbock

Şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, şi-a exprimat vineri sprijinul pentru o candidatură a Georgiei la Uniunea Europeană (UE), subliniind totodată că această ţară din Caucaz trebuie să realizeze pentru aceasta reforme "esenţiale", informează AFP.

Anul trecut, UE a amânat cererea de aderare a Georgiei - acordând în acelaşi timp statutul de candidat Ucrainei şi Republicii Moldova - şi a subliniat că Tbilisi trebuie să-şi îmbunătăţească bilanţul democratic înainte de a fi pus pe calea oficială de aderarea.

La începutul lui martie, zeci de mii de persoane au manifestat la Tbilisi, capitala georgiană, acuzând guvernul că se îndepărtează de aspiraţiile prooccidentale ale ţării.

"Sunt în Georgia cu un mesaj special: trebuie să vedem Georgia în sânul Uniunii Europene", a declarat Baerbock, în timpul unei conferinţe de presă la Tbilisi, alături de omologul său georgian, Ilia Darciaşvili.

"Vă vom susţine pe acest drum", a promis ea, dând asigurări că "uşa este larg deschisă pentru Georgia, pentru a obţine statutul de candidat la UE". Însă pentru a "adera la UE", este "esenţial" ca Georgia "să pună în aplicare reforme", a subliniat ea.

Înainte de a sosi în Georgia, Annalena Baerbock a insistat într-un comunicat asupra necesităţii ca Tbilisi să respecte normele democratice. Ea a adăugat că este "impresionată" de recentele manifestaţii pro-europene masive de la Tbilisi, unde "femei şi bărbaţi flutură drapelele europene".

Protestele din Georgia au izbucnit în martie, împotriva unui proiect de lege inspirat, potrivit opozanţilor săi, de un text legislativ pe care Rusia îl foloseşte pentru a-şi reprima criticii pe teritoriul său.

După trei zile de manifestaţii la care au participat zeci de mii de persoane, manifestaţii presărate uneori cu violenţe, parlamentul georgian a respins în final textul controversat.

Georgia, fostă republică sovietică înfrântă într-un scurt război împotriva Rusiei în 2008, doreşte la nivel oficial să adere la UE şi NATO, aspiraţie susţinută de cel puţin 80% din populaţia sa, potrivit sondajelor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Haos în parlamentul Georgiei. Un proiect de lege privind "agenții străini" a iscat o încăierare violentă VIDEO
Haos în parlamentul Georgiei. Un proiect de lege privind "agenții străini" a iscat o încăierare violentă VIDEO
Bătaie în parlamentul georgian, luni, 15 aprilie, în timp ce deputaţii partidului de guvernământ erau pregătiţi să avanseze un controversat proiect de lege privind "agenţii străini"....
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Georgia, #aderare ue georgia, #diplomatie germana, #Annalena Baerbock , #Germania