Decedat de doi ani și jumătate! Unul dintre fotbaliștii legendari ai României a murit fără ca nimeni să știe de el

Vineri, 24 Martie 2023, ora 05:33
28634 citiri
Decedat de doi ani și jumătate! Unul dintre fotbaliștii legendari ai României a murit fără ca nimeni să știe de el
Vasile Gergely a decedat în 2020 FOTO facebook

Un caz trist în fotbalul românesc este cel al unui fost jucător legendar al naționalei, participant la Campionatul Mondial din 1970, care a murit fără ca nimeni să știe.

Este vorba despre Vasile Gergely, stabilit în Africa de Sud și decedat în 2020, fapt dezvăluit d efiul său abia acum.

“Tata a murit acum 2 ani și jumătate. Am primit o scrisoare de la Ambasada României din Pretoria, că un virus, o infecție, i-a pus capăt vieții, la 79 de ani. Vorbeam foarte rar cu el, doar când mai venea prin țară să o vadă pe mama! Nu am avut o legătură apropiată. Soția mea a murit, iar singurul bărbat în viață din familia Gergely mai sunt eu!”, a spus băiatul lui Gergely, într-o intervenție la Sport Total FM, fapt dezvăluit de jurnalistul Narcis Drejan pentru gsp.ro.

Gergely a debutat în fotbal la Baia Mare, fiind primul jucător din acest oraş convocat la naţională. În 1963 a fost transferat de Dinamo. S-a acomodat greu, dar, graţie disponibilităţii la efort, a fost remarcat de legendarul Helenio Herrera, antrenorul lui Inter. A ocupat locul doi în topul golgheterilor (1966).

În 1970 a făcut parte din naţionala de la Mondialul mexican, unde a jucat cu Cehoslovacia (ultimul meci sub tricolor, al 36-lea), fiind rezervă cu Brazilia şi cu Anglia. În acelaşi an a rămas în RFG, după un turneu cu dinamoviştii, şi a fost legitimat de Hertha Berlin, presa germană considerându-l cel mai bun mijlocaş din Bundesliga.

În 1972, în Germania izbucnea un scandal despre meciuri aranjate, iar Gergely a fost suspendat pe viaţă pentru că ar fi luat 15.000 de mărci mită pentru a pierde meciul cu Bielefeld (0-1 în sezonul 1970- 1971, rezultat care i-a salvat pe oaspeţi de la retrogradare). “Păcat, m-au scos ţap ispăşitor în acel caz”, e singurul comentariu al lui Gergely în presa vremii. Gergely a mai jucat un an în Africa de Sud, la Durban, deşi, în 1973, federaţia germană l-a reabilitat.

#Gergely, #deces, #Africa de Sud, #anonimat, #nationala, #Mexico 1970 , #stiri fotbal
Comentarii
Poza JeanB
JeanB
rank 5
Singurul lucru bun pe care l-a facut a fost sa plece din Romania!