Germania demascată în privința unei afaceri pe 20 de ani cu Rusia: Cum a păcălit Putin Berlinul

Sambata, 21 Octombrie 2023, ora 01:28
4985 citiri
Germania demascată în privința unei afaceri pe 20 de ani cu Rusia: Cum a păcălit Putin Berlinul
Putin a avut colaborări fructuoase cu Angela Merkel FOTO: Euractiv

După invazia Ucrainei ordonate de Vladimir Putin în urmă cu aproape 20 de luni, Occidentul a impus mai multe pachete de sancțiuni împotriva Moscovei, pentru a-i diminua forța de război. Deși s-a crezut că Germania a renunțat la energia venită din Rusia, acum ea a fost demascată că mai are importuri masive de gaze naturale lichefiate (GNL) de la regimul lui Putin.

Berlinul a fost păcălit de Rusia, prin filiala locală SEFE, naționalizată, care are un contract pe 20 de ani de livrare de GNL de la instalația Yamal din Siberia cu Germania, care dacă ar fi anulat s-ar plăti despăgubiri de 10 miliarde de euro, potrivit Bloomberg.

Compania SEFE din Germania a preluat două cargouri rusești cu GNL destinate Indiei. Berlinul încă face comerț cu gaz natural lichefiat rusesc, deoarece anularea contractului unei firme naționalizate ar putea costa miliarde de euro - creând o dilemă pentru guvern și ar putea aduce beneficii uriașe Moscovei.

Fostul director al CIA dezvăluie lucruri neștiute despre Israel: Misiunea diabolică a lui Netanyahu

SEFE GmbH – o fostă unitate a Gazprom PJSC din Rusia – livrează GNL rusesc în conformitate cu termenii unui contract moștenit care exista înainte ca Germania să preia compania anul trecut. Mărfurile, care nu fac obiectul sancțiunilor internaționale, sunt destinate India.

Totuși, comerțul a devenit o bătaie de cap pentru Germania, care a anunțat în mod explicit că nu va mai folosi gaz din Rusia în urma declanșării războiului din Ucraina. Berlinul se confruntă cu critici aspre din cauza preocupărilor că o companie guvernamentală are încă legături cu Moscova, în ciuda retoricii sale politice.

Cu toate acestea, încălcarea contractului i-ar putea costa pe contribuabilii germani cel puțin 10 miliarde de euro (10,6 miliarde de dolari) - mult mai mult decât salvarea guvernului de către SEFE și un preț atât de mare încât face o astfel de mișcare puțin probabilă, potrivit unor persoane familiarizate cu chestiunea.

Cifra este o estimare aproximativă a daunelor și penalităților în cazul în care Rusia ar da în judecată cu succes firma într-o instanță internațională de arbitraj, au spus oamenii, care au refuzat să fie numiți deoarece afacerea este privată. Ministerul Economiei încă investighează problema, au spus autoritățile.

Urmează ”șocul” Biden-Xi Jinping: China vine cu 3 condiții de fier la negocieri

Germania a naționalizat anul trecut compania pentru a limita efectele de contagiune ale crizei energetice care a cuprins regiunea după ce Rusia a redus livrările de gaze prin conducte. Salvarea i-a costat pe contribuabili de la 6,3 la 7,7 miliarde de euro.

SEFE are un contract de 20 de ani pentru a livra GNL de la instalația Yamal din Siberia, care a început în 2018, încheiat pe vremea cancelarului Angela Merkel. La prețurile actuale de pe piață, această tranzacție valorează aproximativ 2 miliarde de euro anual.

„Ca orice contract de furnizare pe termen lung, acest vechi contract SEFE conține, de asemenea, penalități contractuale foarte stricte și consecințe de răspundere în cazul în care SEFE nu își îndeplinește obligațiile contractuale”, a spus un purtător de cuvânt al SEFE.

Dacă comerciantul nu încarcă combustibilul de la Yamal, Rusia poate vinde încărcăturile în altă parte, conform experților familiarizați cu problema. Asta înseamnă că Moscova ar putea câștiga bani de două ori - din vânzare și din orice penalități dacă SEFE s-ar constata că încalcă contractul.

CTP îl compară pe Geoană cu Trump și Vadim Tudor: „Mă uluia plonjonul în haznaua electorală a până ieri secretarului general-adjunct NATO”
CTP îl compară pe Geoană cu Trump și Vadim Tudor: „Mă uluia plonjonul în haznaua electorală a până ieri secretarului general-adjunct NATO”
Gazetarul Cristian Tudor Popescu a criticat, duminică seara, 6 octombrie, pe pagina sa de Facebook, afirmațiile lui Mircea Geoană legate de jurnalistul Attila Biro, care a semnat investigația...
Motivele pentru care Biroul Electoral Central a respins a doua candidatură a Dianei Șoșoacă. Ce a lipsit din dosarul depus de aceasta
Motivele pentru care Biroul Electoral Central a respins a doua candidatură a Dianei Șoșoacă. Ce a lipsit din dosarul depus de aceasta
Biroul Electoral Central (BEC) a respins și cea de-a doua candidatură depusă de Diana Șoșoacă pentru alegerile prezidențiale, motivând că aceasta nu era însoțită de semnul electoral și...
#Germania gaze Rusia, #gaze naturale lichefiate, #GNL, #importuri Gaze germania, #gaze Rusia Germania Europa, #putin merkel , #germania
  1. Viktor Orban: „Italienii și ungurii sunt două popoare luptătoare care nu își vor ceda niciodată țara străinilor”
  2. De ce este păcat să folosești interjecția „zău”. Proveniența cuvântului, explicată de ÎPS Teodosie
  3. Forțele britanice din Falkland, în „alertă roșie” după ce Argentina a promis să recucerească Insulele
  4. Planurile Germaniei privind Ucraina. Când vine vorba de negocierile cu Moscova, liderii occidentali urmăresc obiective diferite
  5. Rușii sparg apărarea ucraineană în direcția Kurakove. Ce oraș este amenințat
  6. Mătăniile, cel mai bun exercițiu fizic, în viziunea lui ÎPS Teodosie. „La sală sunt multe energii negative”
  7. Agentul rus care a făcut parte din cel mai mare schimb de prizonieri între Rusia și Occident l-a spionat la Aleksei Navalnîi
  8. Armata israeliană: Ramura armată a Hamas a fost „învinsă”. Se preconizează un „război de lungă durată”
  9. Macron i-a transmis lui Netanyahu că angajamentul pentru securitatea Israelului rămâne „neclintit”, dar a insistat asupra unui armistițiu în Gaza și Liban
  10. O țară europeană va produce drone în comun cu Ucraina. „Ne vom concentra pe drone de supraveghere, defensive și de atac”