Datorită lui Vladimir Putin, Germania s-a trezit: Cum a finanțat Berlinul invazia Rusiei din Ucraina

Joi, 11 August 2022, ora 23:27
4898 citiri
Datorită lui Vladimir Putin, Germania s-a trezit: Cum a finanțat Berlinul invazia Rusiei din Ucraina
Datorită lui Putin, Germania s-a trezit la realitate FOTO: Economist

Războiul din Ucraina al Rusiei nu s-a dezvoltat neapărat în avantajul lui Vladimir Putin. El a trimis Suedia și Finlanda să facă cerere de aderare la NATO, a adâncit naționalismul ucrainean și a determinat țările dependente de energia Moscovei să caute alte surse. Însă, marea schimbare din Europa produsă de războiul lui Putin a constituit-o trezirea gigantului somnoros, Germania, care prin importurile sale din Rusia a finanțat fără să vrea războiul Kremlinului.

Ardoarea lui Putin de a declanșa războiul din Ucraina s-a dovedit a fi catalizatorul care transformă Germania, după propriul său coșmar, condus de cancelarul Angela Merkel, care a îngăduit dependența Berlinului de petrolul și gazele Rusiei, atâția ani, se arată într-o analiză din The Economist.

Norii se adunaseră de multă vreme deasupra Germaniei, iar dependența de combustibilul rusesc ieftin, cultivată cu grijă de Putin, a fost scoasă în evidență de războiul din Ucraina.

Stat NATO, lovit din plin de războiul lui Putin: Prețul pâinii, creștere de peste 50% și inflația la maximum din 1998

Germanii nu erau doar vulnerabili la șantajul energetic al Kremlinului, dar au finanțat și invazia lui Putin. Această situație mizerabilă a fost produsul unui eșec al Germaniei. Comerțul cu Rusia a fost făcut de cancelarul Angela Merkel, un premier de lungă durată, care a permis țării să nu audă rugămințile aliaților în privința investițiilor mai mari pentru apărarea statului, dar și a Europei.

Economia Germaniei a rămas excesiv de dependentă de exportul de produse tradiționale de inginerie, în special din China. Berlinul a investit insuficient în infrastructură, digitalizarea este lentă în sectorul public și privat.

O țară NATO se prăbușește din cauza lui Putin: Prețurile la alimente au crescut cu 94,7%, iar ce e mai rău urmează

Dar acum, la doar 3 zile de la invazia lui Putin, Germania s-a trezit, iar cancelarul Olaf Scholz a ținut un discurs istoric în Bundestag, semnalând ruptura de pacifism, de Rusia și de o creștere rapidă a cheltuielilor pentru înarmare, la 100 de miliarde de euro.

Când Putin a invadat Ucraina, Germania era dependentă 55% de gazele din Rusia. Acum, deja dependența de Moscova s-a redus la jumătate, iar depozitele de gaze se construiesc într-un ritm alert. Berlinul a pornit centralele electrice pe cărbuni și va investi enorm în energii regenerabile.

Dar pericolele pândesc. Turcia sau o a doua administrație Trump în Statele Unite, ar putea dezerta de la alianța NATO. Germania s-ar confrunta atunci cu o provocare de securitate mult mai împovărătoare, fiind al doilea membru NATO ca mărime, dar cea mai slabă putere militară.

Pentru prima dată Putin ar arunca în luptă o nouă armă: Aeronava invizibilă S-70 nedetectabilă pe radare VIDEO

Dacă Germania ar abandona Ucraina, ar fi o tragedie, atât pentru germani, cât și pentru ucraineni. Acest război al lui Putin este un conflict legat de viitorul continentului. În plus, este o oportunitate pentru Germania să-și recupereze locul din inima Europei.

Citește și:
Kievul se așteaptă ca rușii să intensifice atacurile cu rachete asupra țintelor civile și cere noi sisteme de apărare antiaeriană
Kievul se așteaptă ca rușii să intensifice atacurile cu rachete asupra țintelor civile și cere noi sisteme de apărare antiaeriană
Pe măsură ce trupele ucrainene își continuă contraofensiva, Kievul își modifică lista de arme pe care vrea să le primească din Occident, în timp ce soldații săi se pregătesc să își...
Polonia acuză Germania că a provocat criza energetică în UE
Polonia acuză Germania că a provocat criza energetică în UE
Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a criticat joi, 6 octombrie, la sosirea la summitul de la Praga, Uniunea Europeană, şi în special Germania, pentru modul cum este gestionată criza...
Comentarii
Poza borba
borba
rank 5
Si o va face! Germania isi va recupera din inima Europei!!
Poza ceapa_verde
ceapa_verde
rank 5