Cea mai mare putere a Europei nu pleacă din Rusia, în ciuda sancțiunilor: Firmele sale de top sunt active la Moscova

Vineri, 27 Ianuarie 2023, ora 02:29
6248 citiri
Cea mai mare putere a Europei nu pleacă din Rusia, în ciuda sancțiunilor: Firmele sale de top sunt active la Moscova
Firmele mari din Germania nu au plecat din Rusia, fac afaceri acolo FOTO: Yeni Safak

După izbucnirea războiului din Ucraina ordonat de Vladimir Putin în urmă cu 11 luni, Europa și Statele Unite au stabilit mai multe pachete de sancțiuni împotriva Moscovei, iar peste 1.200 de companii occidentale au părăsit țara lui Putin.

Cu toate astea, un raport recent al Universității St. Gallen din Elveția arată că marile firme din Germania, cea mai mare putere economică a Europei, sunt active în Rusia în ciuda sancțiunilor și a sprijinului Berlinului pentru Ucraina.

Companii mari din Germania, precum Bosch, Continental, Metro, Ritter Sport, AnyDesk, gigantul din domeniul sănătății Bayer și Zeppelin Group sunt încă la Moscova, desfășurând afaceri, potrivit Yenisafak.

În ciuda sancțiunilor occidentale asupra Moscovei și a anunțurilor de suspendare din multe țări și companii din cauza războiului din Ucraina, majoritatea companiilor germane, inclusiv mărci importante și nume cunoscute, rămân active în Rusia.

O țară neutră ce ascunde 213 miliarde de dolari ai Rusiei îl înfruntă pe Putin. Schimbare față de Ucraina, după exporturi de arme către România

Pe de o parte, Germania oferă sprijin militar Ucrainei, dar, pe de altă parte, firmele germane continuă să facă afaceri în Rusia. Să menționăm faptul că Germania este cea mai mare putere economică din Europa, iar ultimele date arată că ea are cel mai mare produs intern brut din Europa (PIB) de 4.260 de miliarde de dolari, depășind Marea Britanie (3.131 mld dolari) și Franța (2.958 mld dolari), conform Trading Economics.

Un raport recent al Universității St. Gallen din Elveția a arătat că doar 8,5% dintre companiile UE și G7 s-au retras din Rusia. Cercetările efectuate de Universitatea Yale din SUA au arătat, de asemenea, că 19 firme germane își continuă activitatea ca de obicei în Rusia, 18 au amânat investițiile viitoare planificate, în timp ce continuă activitățile substanțiale, iar 20 își reduc unele operațiuni comerciale semnificative, dar continuă.

Treizeci și nouă de firme germane au redus temporar majoritatea sau aproape toate operațiunile, păstrând opțiunile de returnare deschise, în timp ce 31 de firme au părăsit țara, arată cercetarea.

În martie 2022, la scurt timp după începerea războiului, gigantul Metro Metro a lansat o declarație în care condamna „atacul Rusiei asupra Ucrainei”, dar a declarat că își va continua operațiunile în Rusia.

O țară de 100 de milioane de locuitori, mutare surprinzătoare legată de Rusia: Schimbă radical afacerile cu Moscova

Firma germană de automobile Continental, care produce sisteme de frânare, electronice interioare și anvelope, și-a oprit operațiunile în Rusia în martie trecut, dar luna următoare a anunțat o reluare, afirmând că dorește să-și protejeze personalul local. „Pentru a ne proteja angajații din Rusia de urmărire penală, reluăm temporar producția de anvelope pentru pasageri pentru piața locală la fabrica noastră de anvelope din Kaluga, dacă este necesar”.

Gigantul de inginerie și tehnologie Bosch este încă activ în Rusia, dar caută un cumpărător care să-și vândă activele din țară pentru a ieși, deoarece autoritățile germane investighează firma.

Firma IT AnyDesk continuă să facă afaceri în țară ca de obicei, fără nicio măsură. Firma de asistență medicală B. Braun nu a luat nicio măsură pentru a-și reduce sau suspenda activitățile în Rusia. Gigantul din domeniul sănătății Bayer a suspendat activitatea comercială neesențială nespecificată, dar este încă activ în țară.

Producătorul și furnizorul de mașini și motoare de construcții Zeppelin Group a declarat anterior că ar putea fi nevoit să părăsească Rusia, dar până acum nu a fost luată o decizie de retragere. Producătorul de mașini agricole Claas își continuă activitatea în Rusia ca de obicei. Firma BPW cooperează în continuare cu dealerii din Rusia, fără nicio urmă de reducere sau ieșire din țară.

Citește și:
Rușii iau cu asalt o țară NATO: Creștere cu 670% a firmelor Moscovei din acest stat
Rușii iau cu asalt o țară NATO: Creștere cu 670% a firmelor Moscovei din acest stat
După începutul războiului provocat de Putin în Ucraina, Rusia s-a confruntat cu mai multe pachete de sancțiuni economice impuse de SUA și UE. Acum, un raport publicat la Ankara arată că...
România şi Republica Moldova reactivează grupul de lucru în domeniul energiei. Proiectele prioritare anunțate de Virgil Popescu
România şi Republica Moldova reactivează grupul de lucru în domeniul energiei. Proiectele prioritare anunțate de Virgil Popescu
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a avut joi, 23 martie, la Chişinău, o întrevedere cu omologul din Republica Moldova şi au decis reactivarea grupului de lucru pe domeniul energiei. ”Cu...
#Germania Rusia, #firme rusia, #Continental companie germana, #Bosch, #Metro, #Bayer, #Rusia sanctiuni, #Rusia sanctiuni Occident , #stiri afaceri
Comentarii