Merkel face destăinuiri despre relația cu Putin: ”A încercat în timpul întâlnirilor cu mine, de mai multe ori”

Sambata, 23 Noiembrie 2024, ora 01:30
21263 citiri
Merkel face destăinuiri despre relația cu Putin: ”A încercat în timpul întâlnirilor cu mine, de mai multe ori”
Merkel a cultivat o relație cu Putin și Rusia FOTO: X@fromTGA

Fostul cancelar al Germaniei Angela Merkel vorbește pe larg despre politica Rusiei și relația sa cu Putin. Ea face destăinuiri în noua sa carte ”In Freedom. Memories 1951-2021” (”În libertate. Amintiri”), spunând că liderul de la Kremlin a ”încercat de mai multe ori, în timpul întâlnirilor cu mine, să mă intimideze sau să mă tulbure”.

Merkel își apără abordarea prudentă față de Rusia și opoziția față de aderarea rapidă a Ucrainei la NATO, oferind perspective asupra angajamentelor diplomatice cu Putin, în filele cărții care va apărea pe 26 noiembrie 2024 în Germania, iar la începutul anului viitor și în alte limbi, potrivit Anadolu.

Merkel a oferit și detalii din conversațiile sale cu președintele rus Vladimir Putin și a explicat de ce s-a opus oferirii de planuri de acțiune pentru aderarea (MAP) Ucrainei și Georgiei în timpul unui summit-cheie al NATO din 2008, la București.

Un japonez vine cu mărturii cutremurătoare: Putin nu știe despre ”monstru”, omenirea e în pericol iminent VIDEO

„Am crezut că este o iluzie să presupun că statutul MAP ar fi protejat Ucraina și Georgia de agresiunea lui Putin, că acest statut ar fi avut un efect atât de descurajator, încât Putin ar fi acceptat... fără a face nimic”, a scris Merkel, argumentând că un astfel de efect, ar fi putut declanșa un răspuns militar din partea Rusiei pentru a face imposibilă aderarea Ucrainei și Georgiei la NATO.

Merkel a recunoscut dorința puternică a națiunilor din Europa Centrală și de Est de a adera rapid la NATO după Războiul Rece, căutând integrarea în comunitatea occidentală. Totuși, ea a subliniat că situațiile Ucrainei și Georgiei diferă semnificativ de cele ale altor state foste republici sovietice admise în NATO, în 1999 și 2004.

„Flota de la Marea Neagră a Marinei Ruse a fost staționată în Peninsula Crimeea, care face parte din teritoriul Ucrainei, iar contractul corespunzător dintre Ucraina și Rusia a durat până în 2017. O astfel de împletire cu structurile militare rusești nu existase anterior în niciunul dintre țările candidate la NATO”, a menționat Merkel, adăugând că la acea vreme doar o minoritate din populația Ucrainei susținea aderarea țării la NATO.

Politicianul conservator, care a condus Germania din 2005 până în 2021, s-a confruntat cu critici semnificative din partea partidelor de opoziție și a unor observatori internaționali pentru abordarea prudentă față de Rusia și politicile sale energetice.

Rușii loviți de hotărârea lui Putin: Fenomenul răspândit în țară, care a aruncat populația spre un viciu mortal

Criticii au susținut că dependența guvernului ei de importurile rusești de petrol și gaze și preferința pentru angajamentul diplomatic cu Moscova au lăsat Germania vulnerabilă la influența rusă. Cu toate acestea, Merkel și-a apărat în mod constant abordarea ca fiind o necesitate pentru menținerea păcii și stabilității în Europa.

În memoriile sale, Merkel a oferit reflecții sincere asupra interacțiunilor ei cu Putin, spunând că acesta a fost constant în stare de conflict. Ea a spus că Putin a fost „întotdeauna în gardă pentru a nu fi tratat rău și gata să atace oricând”.

Putin s-a bazat pe experiența ca spion KGB

Merkel a povestit numeroase situații în care Putin a încercat să o intimideze sau să o tulbure, inclusiv aducându-și câinele la o întâlnire, în ciuda faptului că știa că ei îi este frică de câini.

"Poți găsi toate astea copilărești sau condamnabile; ai putea clătina din cap. Dar asta nu a făcut ca Rusia să dispară de pe hartă", a subliniat Merkel. Ea și-a apărat politica de menținere a canalelor de comunicare deschise cu Moscova, continuând discuțiile diplomatice pentru a atenua tensiunile și a urmări soluții pașnice, în ciuda numeroaselor provocări și provocări.

„Mulți cetățeni din Europa Centrală și de Est au avut puțină motivație să investească în relațiile cu Rusia. Păreau că își doresc ca țara să dispară pur și simplu, să nu existe. Cu greu i-aș putea învinovăți, deoarece au suferit mult timp sub conducerea sovietică”, a spus Merkel.

„Dar Rusia, cu armele sale nucleare, există. A fost și este indispensabil din punct de vedere geopolitic, nu în ultimul rând pentru că, alături de SUA, Franța, Marea Britanie și China, este unul dintre cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU cu drept de veto”, a adăugat ea.

Două țări sunt pe cale ”să înghită” o mare bucată din lume, sub privirea Americii: Depășesc SUA cu 45%

Merkel a subliniat că Putin a văzut o potențială extindere a NATO cu Ucraina ca pe o „declarație de război” împotriva Moscovei, el era hotărât să prevină acest lucru, iar politicile sale s-au concentrat pe transformarea Rusiei într-o putere globală din nou.

„De când Putin a devenit președinte al țării sale, în 2000, a făcut tot ce a putut pentru a face din Rusia o forță de luat în seamă pe scena internațională, una pe care nimeni nu o putea ignora, în special SUA”, a scris Merkel.

„Nu era interesat să construiască structuri democratice sau prosperitate pentru toți printr-o economie care funcționează bine, nici în țara lui, nici în altă parte”, a continuat ea. „Dorea ca Rusia să fie un pol indispensabil într-o lume multipolară după sfârșitul Războiului Rece. Pentru a realiza acest lucru, el s-a bazat în primul rând pe experiența sa din domeniul Serviciilor de informații”, a adăugat ea.

Scandalul Șoșoacă-Georgescu, văzut de CTP: "Partenera lui Iisus se încaieră cu trimisul lui Iisus". Concluzia jurnalistului: "Trăim tot în RSR"
Scandalul Șoșoacă-Georgescu, văzut de CTP: "Partenera lui Iisus se încaieră cu trimisul lui Iisus". Concluzia jurnalistului: "Trăim tot în RSR"
"Partenera lui Iisus se încaieră cu trimisul lui Iisus", așa descrie jurnalistul Cristian Tudor Popescu noua întoarcere a armelor făcută de Diana Șoșoacă împotriva lui Călin Georgescu....
Ce avantaje ar aduce României un președinte provenit din mediul de afaceri: ”Probabil că și partenerii externi ar fi mai fericiți”
Ce avantaje ar aduce României un președinte provenit din mediul de afaceri: ”Probabil că și partenerii externi ar fi mai fericiți”
Omul de afaceri Dragoș Damian este de părere că președintele României, deși este susținut de partidele politice, poate proveni din afara clasei politice. "Pe lângă varianta proaspăt...
#Germania Rusia , #stiri Angela Merkel
  1. Cu cine face alianță Putin pentru a câștiga competiția cu SUA în domeniul inteligenței artificiale
  2. Zeci de mii de soldați ar putea fi trimiși în Ucraina pentru menținerea păcii. Macron merge la Varșovia să discute cu Tusk
  3. Din ianuarie, venitul minim lunar înscris în contractul cu Casa de Pensii devine 4.050 de lei. Cât va fi contribuţia minimă de asigurări sociale
  4. Viktor Orban minte, acuză Ucraina. Kievul nu a discutat cu Moscova despre un armistițiu de Crăciun. "Ca întotdeauna, partea ungară nu a discutat cu noi"
  5. Rusia pregătește un nou atac cu racheta Oreșnik. Avertismentul americanilor
  6. Directorul FBI a anunțat că va demisiona după plecarea lui Biden de la Casa Albă. Trump are deja un înlocuitor
  7. O tânără 26 de ani a murit după o operație estetică făcută în Turcia. Fusese convinsă de reclamele de pe rețelele sociale
  8. Sistem de interceptare a dronelor pentru Republica Moldova, din partea UE. Când ajunge echipamentul la Chișinău
  9. ”Cei mai bogați refugiați din lume”. Cum a reușit Bashar al-Assad să-și ascundă averea în Rusia înainte de a fugi
  10. Cât de periculoasă este ”boala X”. O amenințare globală: ”Un virus nu se oprește niciodată la granițe”