Germania investește masiv în domeniul apărării. Statul european continuă dezvoltarea noii generații de tancuri, denumită neoficial Leopard 3. Biroul de achiziții al forțelor armate germane (BAAINBw) a contractat cercetări privind puterea de foc, mobilitatea și sistemele de protecție, care ar putea fi utilizate atât într-un tanc provizoriu, cât și în viitorul sistem franco-german Main Ground Combat System (MGCS), precizează The War Zone.
Potrivit primelor informații, în ceea ce privește puterea de foc, Rheinmetall dezvoltă muniție de 130 mm. Noul tun, prezentat anterior în 2016, este de așteptat să furnizeze cu 50% mai multă energie cinetică decât tunul actual, de 120 mm. În privința mobilității, Liebherr proiectează un nou grup motopropulsor, denumit OLYMP, care va fi adaptabil pentru viitoarele tancuri, folosind în același timp cât mai multe componente din Leopard 2. În ceea ce privește protecția, Hensoldt și KNDS Deutschland îmbunătățesc sistemul multifuncțional de autoprotecție (MUSS), posibil transformându-l într-o variantă MUSS 2.0, pentru o protecție sporită împotriva rachetelor ghidate și a altor amenințări, relatează G4Media.
De asemenea, cei de la Hensoldt și KNDS lucrează la un sistem automat de reglare pe teren pentru tunul principal al tancului, menit să compenseze îndoirea țevii cauzată de variațiile de temperatură. Dacă va fi aprobat, Leopard 3 ar urma să fie utilizat din anul 2030 și va avea o durată aproximativa de viață de 25 de ani.
Precursorul modelului care ar urma să intre pe teren, în operațiuni militare, este Leopard 2, dezvoltat de nemți, anii '70 ai secolului trecut. Modelul a fost realizat de celebra companie Krauss-Maffei. Leopard 2, dotat cu un tun de 120 mm Rheinmetall, blindaj avansat și mobilitate foarte bună, continuă să fie utilizat și astăzi, inclusiv în conflictul din estul Ucrainei.
Muy Bien!
Leopard 2 a fost invincibil in pusta ukraka... Vezi tot