Într-o schimbare clară față de era Angela Merkel, Uniunea Creștin-Democrată (CDU), de centru-dreapta, a făcut din conceptul de „Leitkultur” un pilon principal al manifestului său, înaintea alegerilor anticipate din februarie.
Într-un interviu acordat publicației The Telegraph, Alexander Throm, purtătorul de cuvânt al CDU pe probleme de afaceri interne, a spus că Leitkultur este, în esență, principiul conform căruia străinii trebuie să adopte valorile culturale germane și nu invers.
„Este felul în care trăim noi, în Germania, ca națiune culturală”, a explicat Throm. „Nu este vorba doar despre limba și obiceiurile noastre, ci și despre fundamentele noastre culturale și istorice. În cele din urmă, înseamnă că oamenii, indiferent de motivul pentru care vin în Germania, trebuie să se orienteze după aceste baze culturale, nu invers.”
Respectul pentru egalitatea drepturilor femeilor, supremația democrației și Constituția postbelică a Germaniei sunt, de asemenea, aspecte esențiale ale „Leitkultur”, potrivit CDU – la fel cum este și recunoașterea dreptului la existență al Israelului, după masacrul din 7 octombrie.
Acest accent pus pe „cultura dominantă” semnalează o schimbare mai largă în Europa, pe măsură ce migrația în masă alimentează ascensiunea partidelor populiste din Austria, România, Slovacia și, evident, Germania. Chiar și în Statele Unite, victoria lui Donald Trump a fost, în parte, rezultatul îngrijorărilor legate de imigrație și de granițele permeabile.
Termenul „Leitkultur” a fost popularizat de liderul CDU, Friedrich Merz, în urmă cu 20 de ani, într-un articol de ziar în care susținea că „imigranții care doresc să trăiască permanent aici trebuie să se adapteze la o cultură dominantă germană liberală, bine stabilită”.
Cu toate acestea, conceptul a provocat tensiuni în CDU, unii parlamentari considerându-l diviziv și populist. Angela Merkel, rivala lui Merz, a exclus termenul din dezbaterile partidului după ce l-a înlăturat pe acesta de la conducerea formațiunii, în 2002.
Acum însă, cu Merz din nou la cârma CDU, și „Leitkultur” revine în forță. Oficialii CDU subliniază că nu este vorba doar despre bere și covrigi, ci despre „valorile de bază ale societății noastre” și „ceea ce ne unește”. De altfel, ideea a fost propusă pentru prima dată în 1998 de Bassam Tibi, un politolog siriano-german, care susținea că „fiecare identitate are nevoie de o cultură dominantă” care să unească oameni de diverse origini.
Alexander Throm a mai dezvăluit că, în cazul unei victorii în alegeri, CDU va începe să respingă refugiații non-europeni la graniță, din cauza „datoriei speciale” față de Ucraina. El a avertizat că statele membre ale UE vor trebui să accepte o distribuire mai echitabilă a refugiaților, deoarece Germania a primit deja 1,2 milioane de oameni din Ucraina, mai mulți decât oricare alt membru al Uniunii.
Schimbarea de atitudine a CDU vine pe fondul creșterii migrației în Germania, iar recentele atacuri comise de un solicitant de azil sirian, respins de autorități, au amplificat furia publică și au intensificat apelurile pentru o regândire radicală a politicilor de migrație.
Rezultatul alegerilor anticipate, programate după prăbușirea coaliției de guvernare a cancelarului Olaf Scholz, se anunță decisiv.
cu ce drept vin musulmanii si non europenii?? Cine a... Vezi tot