Cum a ajuns Germania cuibul extremiștilor de pretutindeni. Chiar și un român a făcut parte din gruparea „Cetățenii Reichului”

Vineri, 09 Decembrie 2022, ora 03:40
5013 citiri
Cum a ajuns Germania cuibul extremiștilor de pretutindeni. Chiar și un român a făcut parte din gruparea „Cetățenii Reichului”
Prințul Heinrich XIII, reprezentantul unei familii nobiliare germane voia să refacă Reich-ul FOTO: stuttgarter-nachrichten.de/

Arestările de miercuri în rândul unor simpatizanți ai mișcării „Cetățenii Reichului”, condusă de un fost membru al familiei nobiliare germane, Prințul Heinrich XIII, împreună cu membrii QAnon, care au plănuit o lovitură de stat, arată că reţelele de extremă-dreapta din Germania sunt mult mai extinse decât ar părea, infiltrându-se în sistemul militar şi chiar în alte instituţii publice.

Polițiștii germani l-au arestat în cadrul amplei acțiuni antiteroriste de miercuri și pe liderul grupării „Cetățenii Reichului”, organizație acuzată că a complotat pentru o lovitură de stat violentă, în urma căreia să preia conducerea țării. Potrivit mai multor ziare și site-uri de informații germane, au fost arestate în special două personalități ale acestei mișcări, care nu și-a ascuns niciodată înclinațiile sedițioase. Primul este un fost comandant de parașutiști, Rüdiger von P., în vârstă de 69 de ani. Al doilea este descendentul unei vechi familii aristocratice germane, cunoscut sub numele de Henric al XIII-lea, prințul Reuss (Prinz Reuß), în vârstă de 71 de ani și care locuiește într-un castel din Turingia, regiune a fostei Germanii de Est unde extrema dreaptă este puternic stabilită și solid organizată.

Prințul avea amantă rusoaică

Prințul Heinrich XIII este membru renegat al unei vechi familii nobiliare din Germania, adept al teoriilor conspirației, potrivit presei germane. Mai mult, anchetatorii germani afirmă că prințul a luat legătura cu reprezentanți ai Rusiei. Potrivit anchetatorilor, septuagenarul ar fi încercat să se asigure de sprijinul Rusiei, mizând pentru aceasta pe tânăra sa amantă, pe nume Vitalia, în vârstă de 39 de ani. Odată cu raidul de miercuri, care a necesitat desfășurarea a 3.000 de polițiști, germanii au înțeles că extrema dreaptă din țara lor nu mai e un simplu detaliu exotic, ci o adevărată amenințare la adresa democrației. Mobilizarea forțelor de securitate a fost excepțională: este cea mai mare operațiune de poliție din istoria Republicii Federale împotriva unei rețele de extremă dreapta – desfășurată nu doar în Germania, ci și în Austria și Italia – cu participarea agenților Unității Speciale de Intervenție (GSG9). În 11 landuri federale au fost percheziţionate mai bine de 130 de imobile, locuinţe şi birouri.

Potrivit Procuraturii Federale, persoanele arestate sunt aşa-numiţi "Reichsbürger", care nu recunosc legitimitatea Republicii Federale Germania.

Arestările au avut loc în diferite localităţi din landurile Baden-Württemberg, Bavaria, Berlin, Hessa, Saxonia Inferioară şi Turingia. De asemenea, un suspect a fost arestat în Austria, la Kitzbühl, şi un altul în Italia, la Perugia. Percheziţii au fost efectuate şi în landurile Brandenburg, Renania de Nord-Westfalia, Renania-Palatinat şi în Saarland. Potrivit Procuraturii Federale, aceste percheziţii au vizat alţi 27 de învinuiţi. Un alt soldat, despre care se spune că ar fi, de asemenea, membru al Comandamentului Forțelor Speciale (KSK), și Birgit Malsack-Winkemann, fostă membră în Bundestag din partea AfD, care acum lucrează ca judecător la Berlin, sunt de asemenea bănuiți că ar face parte din lovitură. Malsack-Winkemann, ar fi trebuit să fie numit ministru al Justiției într-un așa-numit guvern interimar al lui Heinrich XIII. Printre acuzați se numără și polițiști și medici.

Brațul militar

Potrivit Procuraturii Federale, gruparea a încercat să atragă de partea sa poliţişti şi militari ai Bundeswehr. Ea şi-a format un „braţ militar“ şi un consiliu, condus de „Heinrich XIII P. R.“. Acesta este, potrivit mass media, un nobil din Frankfurt am Main, întreprinzător în branşa imobiliară, care deţine un castel de vânătoare în localitatea Bad Lobenstein din landul Turingia. Casa nobiliară Reuss s-a dezis și s-a distanțat Heinrich. Un purtător de cuvânt al familiei a precizat că acesta a părăsit familia la cererea sa în urmă cu 14 ani și nu mai există niciun contact cu el. Purtătorul de cuvânt și-a descris ruda „îndepărtată” ca un bătrân „parțial confuz” care a fost marcat de „concepții greșite ale teoriei conspirației”.

Potrivit „Der Spiegel“, membrii acestei rețele teroriste sunt legați de Reichsbürger („cetățeni ai Reichului”), structură extremistă subterană apărută în anii 1980, ai cărei membri nu recunosc legitimitatea instituțiilor Germaniei Federale, pledează pentru restaurarea imperiului (Reich) între frontierele sale din 1871 și refuză să se supună poliției de stat sau federale și să plătească impozite, amenzi sau contribuții sociale. Se crede că grupul – mai degrabă o nebuloasă decât o organizație solid structurată – are aproximativ 15.000 - 20.000 de membri în toată țara.

Antisemitism și nostalgia Reichului

Necunoscut publicului larg, prințul Reuss, a cărui genealogie îi conferă o anumită aură printre Reichsbürger, nu și-a ascuns niciodată ura față de instituțiile republicane sau antisemitismul său. Potrivit anchetatorilor, acești doi nobili bătrâni și extremiști ar fi capetele de pod ale unei vaste rețele al cărei obiectiv principal era organizarea unui asalt armat asupra Bundestag-ului, deși fuseseră planificate și alte acțiuni, inclusiv răpirea mai multor oficiali ai guvernului federal. În acest scop, ei ar fi căutat în special să asigure de sprijin în cadrul poliției și armatei. Se pare că au fost organizate cel puțin patru întâlniri în Baden-Württemberg în timpul verii, Rüdiger von P. fiind suspectat că a călătorit în nordul Germaniei cu diverse ocazii în această toamnă pentru a recruta ofițeri de poliție.

Rusia, ca principal partener de discuţii

Potrivit Procuraturii Federale, gruparea plănuia alcătuirea unui guvern interimar, care trebuia, „potrivit narativului clasic al Reichsbürger-ilor“, să negocieze cu puterile învingătoare în cel de-al Doilea Război Mondial noua ordine de stat în Germania. Din perspectiva grupării, partenerul central de discuţii nu putea fi decât Federaţia Rusă. „Heinrich XIII P. R.“ ar fi intrat deja în contact cu reprezentanţi ai Federaţiei Ruse în Germania. Dar, „potrivit cercetărilor de până acum, nu există indicii că partenerii săi de discuţii ar fi reacţionat pozitiv la planurile sale“, a mai comunicat Procuratura Federală.

Și un român, fost „Mister Germania“ era membru al Mişcării extremiste „Cetăţenii Reich-ului“

Din mișcarea extremist „Cetăţenii Reich-ului“ a făcut parte și un roman, Adrian Ursache, fost „Mister Germania“. Povestea lui Adrian Virgil Ursache este demnă de film, scrie Monitorul de Suceava. Suceveanul a fost condamnat, în 2019, de un tribunal din Germania la 7 ani de închisoare pentru tentativă de omor asupra unui poliţist. În 1998 Adrian Ursache a fost ales „Mister Germania”.

Ulterior, el a studiat comerţul internaţional la Universitatea din Anhalt, pe care a absolvit-o cu Master în Administrarea Afacerilor. După absolvire a lucrat la diverse companii de telefonie mobilă, apoi s-a alăturat industriei în energia solară ca acţionar şi investitor şi a fondat compania Dima Da Energie GmbH. În anul 2000, Ursache s-a căsătorit cu „Regina frumuseţii” Sandra Hoffmann, cu care are doi fii, dar de care s-a despărțit in 2019.

Ursache a intrat în atenția polițiștilor în momentul în care a fondat, pe proprietatea sa și a socrilor, pseudo-statul „Ur” şi şi-a făcut propria ideologie „Cetăţenii Reich-ului”, o mişcare extremistă ai cărei adepţi nu recunosc Republica Federală Germania şi refuză să plătească impozite sau amenzi pe motiv că legile care prevăd astfel de sancţiuni nu au o bază constituţională. Fiind somat să părăsească proprietatea pentru că nu plătise statului taxe, impozite și amenzile aferente, suceveanul a împușcat un polițist și l-a rănit la gât. În instanţă, fostul „Mister Germania” şi-a pierdut de mai multe ori cumpătul, l-a insultat pe judecător şi l-a concediat pe unul dintre avocaţii săi, astfel că până la urmă a fost dat afară din sală.

Ursache s-a născut la 1 noiembrie 1974 în România, a lucrat ca mecanic auto în oraşul Câmpulung Moldovenesc, meserie pe care a practicat-o şi după ce a emigrat în Germania. Ca proaspăt cetăţean german, în 1997-1998 şi-a desfăşurat serviciul civil (armata „civilă” germană) în Berlin, în ajutorul persoanelor cu handicap grav. În 1997, conform ziarului Berliner Zeitung, s-a logodit cu Yasemin Mansoor, fostă „Miss Germania“ şi s-a convertit la islam.

Pericolul grupărilor neonaziste

În ultima perioadă, Germania a început să se confrunte cu reţele de extremă-dreapta despre care oficialii cred că sunt mult mai extinse decât se estima. Infiltrarea extremiştilor în forţele armate este un lucru alarmant mai ales într-o ţară care a depus eforturi pentru a scăpa de trecutul nazist şi de ororile Holocaustului. În iulie 2020, Guvernul german a destructurat o întreagă companie militară infiltrată de extremişti din forţele speciale.

În 2020, un grup neonazist plănuia asasinarea adversarilor politici. Planul era înspăimântător de concret. Grupul intenţiona să captureze adversari politici şi activişti care apără imigranţi şi refugiaţi, să îi urce în camioane şi să îi ducă într-un loc secret. Apoi, i-ar fi omorât. Unul dintre membrii grupului cumpărase deja 30 de saci mortuari, iar pe lista de achiziţii figurau mai mulţi saci şi var nestins, pentru descompunerea materiei organice, potrivit anchetatorilor.

Printre cei care discutau despre acest plan sunt persoane aparent respectabile, inclusiv un avocat şi un politician care urăsc imigranţii. Alţi doi membri ai grupului extremist sunt militari rezervişti. Sunt şi doi agenţi de poliţie, inclusiv Marko Gross, lunetist al poliţiei şi fost paraşutist, devenit liderul informal al grupului.

Gruparea infracţională s-a format prin intermediul unui forum naţional de discuţii destinat militarilor cu simpatii de extremă-dreapta, creat de un membru al forţelor speciale de elită din Germania (KSK). Treptat, sub supravegherea lui Marko Gross, au format un grup paralel autonom. Printre membrii grupului se numără un medic, un inginer, un decorator, proprietarul unei săli sportive, chiar şi un pescar. S-au autointitulat Nordkreuz – Crucea Nordică.

„Eram precum comunitatea dintr-un sat”, a declarat, pentru NYT, Marko Gross, unul dintre membrii Nordkreuz. Membrii grupului extremist au negat că ar fi plănuit să omoare pe cineva. Dar anchetatorii şi procurorii, bazându-se inclusiv pe mărturia unuia dintre membri, cred că planul urma să ia o turnură sinistră.

Însă cazul Nordkreuz, care a ajuns abia recent în instanţă după ce a fost depistat acum trei ani, relevă că problema infiltrării militanţilor extremişti nu este nici nouă, nici limitată la KSK ori la armată.

Extremismul de dreapta a pătruns în diverse structuri ale societăţii germane în anii în care autorităţile subestimau ameninţarea sau manifestau reticenţă în a-i admite în totalitate existenţa, afirmă oficiali citaţi de NYT. Acum, autorităţile depun eforturi să destructureze aceste grupuri.

Una dintre motivaţiile principale ale extremiştilor părea atât de puţin plauzibilă şi fantastică încât mult timp autorităţile nu au luat-o în serios, deşi devenise destul de răspândită în cercurile de extremă-dreapta.

Grupurile neonaziste şi alţi extremişti o numesc Ziua X – un moment mitic în care ordinea socială din Germania se va prăbuşi, astfel că va fi necesar ca militanţii de extremă-dreapta să se salveze şi să salveze naţiunea, după cum susţin ei. În prezent, printre cei care se pregătesc de Ziua X se numără oameni serioşi, cu abilităţi şi ambiţii serioase. Din ce în ce mai mult, autorităţile germane consideră acest scenariu un pretext al conspiraţioniştilor de extremă-dreapta de a lansa acte de terorism intern şi chiar de a încerca să preia cu forţa conducerea ţării.

„Mă tem că am văzut doar vârful aisbergului. Nu este vorba doar de KSK. Îngrijorarea reală este că celulele sunt peste tot, în armată, în poliţie, în unităţile rezerviste”, afirma Dirk Friedriszik, deputat în landul Mecklenburg-Pomerania de Vest.

Rezultatele sunt slabe din cauza modului în care autorităţile gestionează cazurile de extremă-dreapta, afirmă experţii. Acuzaţiile sunt adesea limitate, având rolul de a împiedica o infracţiune şi de a pedepsi, concentrându-se doar pe anumite persoane, nu pe reţele.

„Însă obstacolele în investigarea mai agresivă şi formularea de acuzaţii în astfel de cazuri indică o altă problemă care îngrijorează din ce în ce mai mult autorităţile germane: infiltrarea militanţilor în instituţiile care ar trebui să investigheze, respectiv în Poliţie”, subliniază cotidianul The New York Times.

În iulie 2020, şeful Poliţiei din landul Hesse a demisionat după ce din reţeaua informatică au fost sustrase date confidenţiale utilizate de militanţi neonazişti pentru a lansa ameninţări. În landul Hesse, un neonazist a asasinat în 2019 un politician, un caz care i-a trezit pe mulţi germani la realitatea terorismului de extremă-dreapta. Unii membri ai Nordkreuz au fost atât de serioşi încât au făcut o listă a inamicilor politici.

Quarterly Report - Editia 4

Războiul din Gaza nu se reduce la a lua partea Israelului sau a grupării Hamas, susține șefa diplomației din Germania. ”Este numai sânge omenesc”
Războiul din Gaza nu se reduce la a lua partea Israelului sau a grupării Hamas, susține șefa diplomației din Germania. ”Este numai sânge omenesc”
Ministrul de Externe german Annalena Baerbock a declarat joi că situaţia din Orientul Mijlociu nu se reduce la a lua partea Israelului sau Hamas în conflictul din Fâşia Gaza, relatează vineri...
Banca Centrală a Germaniei avertizează că salariile nemților au crescut prea mult și țara ar putea înregistra o creștere a inflației
Banca Centrală a Germaniei avertizează că salariile nemților au crescut prea mult și țara ar putea înregistra o creștere a inflației
Salariile în Germania cresc mai rapid decât se estima, punând sub semnul întrebării aşteptările privind scăderea în continuare a inflaţiei, se arată în raportul lunar publicat de Banca...
#Germania, #arestari, #extrema dreapta, #cetateni, #reich, #printul Heinrich XIII, #adrian ursache , #germania