Germania cere Turciei să aprobe aderarea Suediei la NATO: ”Ar trebui să stea la masa de la summit ca nou aliat”

Joi, 22 Iunie 2023, ora 13:34
1562 citiri
Germania cere Turciei să aprobe aderarea Suediei la NATO: ”Ar trebui să stea la masa de la summit ca nou aliat”
Cancelarul german Olaf Scholz FOTO Facebook /Olaf Scholz

Cancelarul german Olaf Scholz i-a cerut din nou Turciei să aprobe aderarea Suediei la NATO, însă a precizat că o intrare a Ucrainei în Alianţa Nord-Atlantică este exclusă atât timp cât războiul lansat de Rusia continuă, relatează joi DPA şi AFP.

Într-o intervenţie avută joi dimineaţă în Bundestag (camera inferioară a parlamentului german), Scholz s-a declarat ”ferm convins că Suedia ar trebuie să stea la masa de la summit (de la Vilnius din 11-12 iulie) ca nou aliat, alături de Finlanda”.

El le-a transmis deputaţilor germani că îi solicită preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, reconfirmat în funcţie recent, să renunţe la obiecţiile faţă de aderarea Suediei la Alianţă.

Preşedintele Turciei blochează din mai 2022 intrarea Suediei în NATO.

Ankara a acuzat Suedia de pasivitate în faţa ''teroriştilor'' kurzi refugiaţi în această ţară, cerând extrădări asupra cărora, totuşi, guvernul suedez nu are ultimul cuvânt. Incendierea unui exemplar din Coran de către un extremist în capitala suedeză, în luna ianuarie, a determinat suspendarea convorbirilor între Ankara, Helsinki şi Stockholm.

Între timp, Finlanda a devenit, la începutul lui aprilie, al 31-lea membru al Alianţei Nord-Atlantice.

Recent, Suedia şi-a înăsprit legislaţia antiterorism şi Curtea Supremă suedeză a aprobat prima extrădare către Turcia a unui presupus susţinător al Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), organizaţie interzisă de Ankara.

Referitor la Ucraina, Olaf Scholz a subliniat că aderarea la NATO nu intră în discuţie atât timp cât ţara încă este în război cu Rusia.

Principiile extinderii NATO exclud aderarea unor ţări implicate într-un conflict activ. Din acest motiv Georgia şi Republica Moldova, care au regiuni separatiste pro-ruse disputate, nu au fost eligibile pentru intrarea în Alianţă.

Şeful executivului german a subliniat că, până la încheierea războiului declanşat de Rusia, ţările NATO ar trebui să se concentreze pe ajutorarea Ucrainei prin consolidarea capacităţilor ei defensive.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski doreşte ca, la summitul NATO de la Vilnius, ţările aliate să trimită ''un mesaj foarte clar'' că Ucraina va intra în Alianţă ''după război''.

Statele membre NATO sunt în căutarea unei poziţii comune asupra garanţiilor pe care sunt pregătite să le acorde Kievului în perspectiva unei eventuale aderări.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Cum ar putea reacționa Rusia după ultima aderare la NATO: „Suedia lasă în urmă 200 de ani de neutralitate”
Cum ar putea reacționa Rusia după ultima aderare la NATO: „Suedia lasă în urmă 200 de ani de neutralitate”
Suedia se poate aştepta ca Rusiei "să nu-i placă" aderarea ţării la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), a declarat premierul suedez Ulf Kristersson, potrivit CNN. "În ceea...
Motivul pentru care unii europeni agață saci negri de gunoi în pomii de la marginea drumului. Șoferii ar trebui să fie atenți la acest detaliu
Motivul pentru care unii europeni agață saci negri de gunoi în pomii de la marginea drumului. Șoferii ar trebui să fie atenți la acest detaliu
Toți cei care călătoresc pe drumurile din nordul acestei țări pot rămâne surprinși: deseori, există saci negri pe marginea drumului. Nu este o formă neglijentă de eliminare a...
#Germania, #Turcia, #cerinta, #suedia, #Suedia NATO, #aderare nato suedia, #aderare NATO , #Suedia NATO