Al doilea oraș ca mărime din Germania se pregătește să raționalizeze apa caldă. Criza energetică din cauza Rusiei escaladează

Marti, 05 Iulie 2022, ora 22:05
5156 citiri
Al doilea oraș ca mărime din Germania se pregătește să raționalizeze apa caldă. Criza energetică din cauza Rusiei escaladează
Orașul Hamburg / FOTO: premier-healthcare.eu

Administrația orașului Hamburg a avertizat că ar putea fi nevoită să raționalizeze apă caldă, deoarece criza energetică din Rusia provoacă haos.

Jens Kerstan, responsabilul de mediu pentru al doilea oraș ca mărime al Germaniei, a declarat sâmbătă pentru ziarul german Welt am Sonntag că Hamburg ar putea limita distribuția apei calde la anumite perioade ale zilei din cauza „lipsei acute de gaz”.

„Suntem într-o criză mult mai gravă decât cred majoritatea oamenilor”, a spus Kerstan într-un interviu pentru Hamburger Abendblatt duminică. El a îndemnat oamenii să facă dușuri mai scurte, să evite băile în cadă și să instaleze termostate moderne și capete de duș care economisesc apă.

„Cu cât economisim mai mult acum, cu atât situația va fi mai bună la iarnă, deoarece depozitele se vor umple”, a spus el pentru Hamburger Abendblatt, vorbind despre reducerea cererii de gaze naturale.

Autoritățile caută soluții

În contextul schimbărilor climatice şi al creşterii preţurilor la energie, primarul din oraşul german Hamburg, Peter Tschentscher, a sugerat că o posibilă soluţie ar fi amplasarea unor turbine eoliene în rezervaţii naturale, informează DPA.

Edilul german a spus că organizaţiile ecologiste - la care s-a referit folosind expresia "frontul de mediu" - au insistat mereu ca toate proiectele să fie implementate în detrimentul zonelor industriale. El a adăugat că, din punctul lui de vedere, "astfel de măsuri funcţionează şi atunci când plasezi o turbină eoliană într-o zonă în care nu există altceva decât natură".

"Asta include spaţiile de interes ecologic, printre care se află şi rezervaţiile naturale", a declarat politicianul german, membru al Partidului Social-Democrat, la un eveniment organizat sâmbătă de săptămânalul Die Zeit.

Construcţia unor turbine eoliene în zone naturale pitoreşti poate fi considerată o invadare a mediului înconjurător, a recunoscut Peter Tschentscher, care consideră însă că o astfel de iniţiativă "este justificabilă în situaţia în care ne aflăm acum, prin prisma echilibrului dintre interese şi obiective".

Edilul, care spune că obiectivul său este acela de a creşte de cel puţin două ori producţia de energie eoliană în Hamburg, al doilea oraş ca mărime din Germania, a dezvăluit totodată că a început deja alături de echipa lui de consilieri procesul de evaluare a siturilor din oraş ce ar putea găzdui turbine eoliene, însă a refuzat să numească zonele selectate în acest stadiu al proiectului.

Guvernul german vrea să introducă o nouă taxă în facturile la gaze ale tuturor

consumatorilor, în ideea de a-i ajuta furnizorii de gaze să facă faţă creşterii rapide a preţurilor la importuri, conform unei propuneri consultate de Reuters.

Această propunere legislativă este aşteptată să fie adoptată de parlament la data de 8 iulie, potrivit unor surse din industria de gaze precum şi din interiorul guvernului de la Berlin.

Un purtător de cuvânt de la Ministerul german al Economiei a refuzat să comenteze aceste informaţii dar a spus că Ministerul evaluează în mod constant instrumentele existente precum şi dacă este nevoie de suplimentarea lor.

Germania se străduieşte să pună la punct un mecanism de urgenţă înaintea datei de 11 iulie

Germania se străduieşte să pună la punct un mecanism de urgenţă înaintea datei de 11 iulie, când este programată o perioadă de zece zile de lucrări de mentenanţă la gazoductul Nord Stream 1, ceea ce înseamnă că livrările de gaze ruseşti prin această conductă vor fi oprite complet. Experţii avertizează că perioada de întrerupere a livrărilor ar putea fi prelungită, ceea ce ar agrava problemele în aprovizionarea cu gaze şi ar împinge şi mai sus preţurile.

Costurile suplimentare care vor apărea pentru a înlocui gazele din Rusia vor fi împărţite între toţi consumatorii, în cadrul unei proceduri transparente şi non-discriminatorii via Trading Hub Europe, o organizaţie a operatorilor de reţele de gazoducte.

Noua taxă va face gazele mai scumpe pentru toată lumea, în loc ca povara să cadă doar pe anumite gospodării în funcţie de cine este furnizorul lor de gaze.

Dacă Parlamentul de la Berlin va aproba planul, executivul ar putea introduce taxa în locul unei clauze generale de ajustare a preţurilor care ar permite furnizorilor să transfere ei înşişi majorările de preţuri pe seama clienţilor.

Experţii susţin că o clauză de ajustare a preţurilor ar fi una incorectă şi contestabilă în justiţie. Această clauză spune că doar costurile rezonabile pot fi transferate pe seama clienţilor, ceea ce lasă deschisă calea pentru multe interpretări, susţine avocatul Peter Rosin. Potrivit acestuia, este discutabil dacă contractele care promit consumatorilor preţuri fixe ar putea fi revocate.

Noua taxă din factura la gaze va fi bazată pe modelul suprataxei EEG din factura de energie electrică, care timp de mai mulţi ani a fost utilizată pentru susţinerea producţiei de energie regenerabilă. În plus, guvernul de la Berlin va putea declanşa şi o clauză generală de ajustare a preţurilor, în situaţia în care există o "perturbare semnificativă" la importurile de gaze.

Diminuarea livrărilor de gaze ruseşti obligă companiile de utilităţi din întreaga Europă să cumpere gaze naturale la preţuri mai mari. Joi, grupul german de utilităţi Uniper a anunţat că poartă discuţii cu privire la o posibilă salvare de către guvernul de la Berlin şi de asemenea şi-a retras prognozele pentru 2022 din cauza restricţiilor la livrările de gaze adoptate de grupul rus Gazprom.

Experţii din industria energetică estimează că importatorii de gaze ar putea avea nevoie de aproximativ un miliard de euro pe săptămână pentru a acoperi costurile suplimentare create de majorarea preţurilor, o sumă pe care taxa propusă ar putea să o finanţeze.

Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Recentele arestări ale spionilor chinezi și ruși reprezintă doar vârful aisbergului, deoarece se crede că alte sute de agenți "mișună" în Germania. După o serie de arestări de profil...
Dacă SUA trimit Ucrainei rachete ATACMS, Germania trebuie să dea Taurus. Solicitarea, făcută de șefa comisiei de apărare din Bundestag
Dacă SUA trimit Ucrainei rachete ATACMS, Germania trebuie să dea Taurus. Solicitarea, făcută de șefa comisiei de apărare din Bundestag
După ce Congresul american a decis să furnizeze arme în valoare de miliarde de dolari Ucrainei, ar trebui să fie rândul Germaniei să furnizeze rachete Taurus, a declarat Marie-Agnes...
#Germania, #criza energetica, #Hamburg, #rationalizare, #apa calda, #gaz, #Rusia , #germania