Motivul pentru care Germania a exportat mai multă energie electrică către vecinii săi, deși se confruntă cu o criză energetică

Vineri, 06 Ianuarie 2023, ora 09:02
5350 citiri
Motivul pentru care Germania a exportat mai multă energie electrică către vecinii săi, deși se confruntă cu o criză energetică
Energie din panouri fotovoltaice FOTO / pexels

Germania a exportat mai multă energie electrică către vecinii săi decât a importat, în 2022, chiar şi cu o criză energetică acasă, datorită producţiei mari de energie regenerabilă, determinată de vreme, şi a cererii mai mari din Franţa, transmite Reuters.

În timp ce Elveţia şi Austria au fost principalele destinaţii de export, într-o schimbare notabilă, Germania a exportat în Franţa mai mult decât a importat, deoarece ţara dependentă de energie nucleară s-a confruntat cu probleme tehnice la reactoarele sale, care au redus producţia.

Cifrele comerciale arată că vecinii Germaniei rămân dependenţi de surplusul de energie din cea mai mare economie a Europei, în cazul în care producţia proprie este insuficientă.

Excedentul de export al Germaniei a crescut la 27,5 terawaţi oră (TWh), comparativ cu 20,8 TWh cu un an mai devreme, potrivit asociaţiei BDEW din industria de utilităţi, care a confirmat alte comentarii recente pe această temă.

În detaliu, importurile germane de energie în 2022 au totalizat 51 TWh, în scădere cu 2,6% faţă de 2021, în timp ce exporturile au crescut cu 7,3% faţă de an, până la 78,5 TWh, rezultând un excedent net de export.

Din cauza problemelor tehnice care afectează reactoarele franceze, Germania a vândut pentru prima dată Franţei mai multă energie decât a primit de la vecina său, dublându-şi volumul de export faţă de anul precedent.

Franţa a produs cu 15,1% mai puţină energie în 2022, iar volumul a ajuns cu 1% sub consumul naţional. Franţa s-a confruntat cu propria criză energetică pe fondul întreruperilor din cauza lucrărilor de întreţinere întârziate şi a altor probleme.

Guvernul şi autorităţile de la Paris spun că problemele se atenuează, invocând progrese în ceea ce priveşte întreţinerea şi restricţiile de utilizare.

Producţia germană de energie din surse regenerabile a crescut cu 8,5% în 2022, la 233,9 TWh, a spus autoritatea de reglementare a energiei. Producţia eoliană onshore a crescut cu 12,4% şi offshore cu 2,9%, datorită vitezelor mari ale vântului.

Producţia solară fotovoltaică a urcatut cu 18,7%, la 46,6 TWh, într-o vară lungă şi însorită.

Franţa, Elveţia şi Austria au mărit importurile de energie din Germania de la an la an, la fel ca Cehia, Belgia şi Norvegia.

Între timp, Ţările de Jos, Polonia, Suedia, Danemarca şi Luxemburg au redus achiziţiile din Germania.

Cu toate acestea, graficele de import şi export nu reflectă pe deplin activităţile comerciale pe piaţa angro. Acest lucru se datorează faptului că operatorii de reţele de transport organizează fluxuri transfrontaliere ţinând cont de limitele impuse de blocajele istorice, astfel încât cifrele includ tranzitul pur şi volumele deviate, numite fluxuri inelare.

Modelele de import au arătat mai multe volume olandeze care au ajuns în Germania şi din ţările nordice, unde funcţionează cabluri maritime pentru energie norvegiană şi suedeză.

În plus, Danemarca oferă conexiuni terestre şi de tranzit prin peninsula Iutlanda.

Volumele originare din Elveţia, Austria, Polonia, printre altele, au scăzut anul trecut.

Pentru a contribui la accelerarea apariţiei unor pieţe de energie mai armonizate, la sfârşitul anului 2020 a fost deschisă o nouă interconexiune între Germania şi Belgia, reducând tranzitele prin Ţările de Jos.

La jumătatea anului 2021, a intrat în funcţiune un nou interconector către Norvegia, pentru a facilita în principal exportul de energie eoliană şi solară germană şi importul de hidroenergie norvegiană.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Germania va fi dată în judecată de Comisia Europeană, pentru că a impus plata unei "taxe de neutralitate"
Germania va fi dată în judecată de Comisia Europeană, pentru că a impus plata unei "taxe de neutralitate"
Comisia Europeană ar urma să dea în judecată Germania pentru că a perceput vecinilor săi o taxă suplimentară pentru cumpărarea de gaze din depozitele sale, considerând că a încălcat...
Germania a trimis încă un sistem Patriot Ucrainei, iar cancelarul Olaf Scholz le cere europenilor să urmeze exemplul țării sale. "Este util imediat"
Germania a trimis încă un sistem Patriot Ucrainei, iar cancelarul Olaf Scholz le cere europenilor să urmeze exemplul țării sale. "Este util imediat"
Berlinul a anunţat sâmbătă, 13 aprilie, trimiterea unui nou sistem de apărare antiaeriană Patriot pentru a ajuta Ucraina să contracareze atacurile ruseşti care vizează oraşele şi...
#Germania, #export, #export energie, #vecini, #criza energetica , #germania