Ministrul german al apărării, în pragul demisiei. Ce i se reproșează?

Sambata, 14 Ianuarie 2023, ora 15:14
3301 citiri
Ministrul german al apărării, în pragul demisiei. Ce i se reproșează?
Ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht/ FOTO: baomoi.com

Ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, intenționează să demisioneze, potrivit unei surse guvernamentale germane, scrie Financial Times. Mișcarea vine după o serie de pași greșiți care i-au afectat autoritatea de șef al armatei.

Sursa susține că Lambrecht și-ar putea anunța decizia săptămâna viitoare. Demisia ei va genera o incertitudine considerabilă, deoarece vine într-un moment în care Germania se află la răscrucea unei decizii majore privind întărirea rolului armatei și furnizarea de tancuri de luptă Ucrainei, un pas pe care cancelarul Olaf Scholz nu l-a făcut până acum.

După cum scrie publicația, Lambrecht este considerată un lider slab pentru un moment atât de important din istorie.

După invadarea Ucrainei de către Rusia, guvernul Scholz a promis o creștere majoră a cheltuielilor militare și a creat un fond de investiții de 100 de miliarde de euro pentru Bundeswehr, forțele armate ale Germaniei, marcând o nouă fază după ani de subfinanțare.

Dar noile echipamente și sisteme de arme pe care Scholz le-a promis armatei nu s-au materializat niciodată, iar Lambrecht a fost adesea acuzată că a întârziat implementarea planurilor.

Nemulțumirea față de starea nesatisfăcătoare a Bundeswehr a atins un apogeu după exercițiul de luna trecută, când toate cele 18 vehicule de luptă de infanterie Puma care erau implicate au trebuit să fie scoase din serviciu. Puma este una dintre cele mai moderne și avansate vehicule de infanterie ale armatei germane.

Posibili succesori

Printre posibilii succesori ai lui Lambrecht se numără Eva Högl, comisarul parlamentar pentru forțele armate, și Zimtje Möller, secretar de stat în ministerul federal al apărării.

Un alt nume ar fi Lars Klingbeil, din conducerea social-democraților, care provine dintr-o familie de militari. Cu toate acestea, șansele lui Klingbeil sunt considerate mici, deoarece Scholz își propune să aibă un număr egal de miniștri bărbați și femei în cabinetul său, iar aducerea lui Klingbeil ar strica echilibrul de gen.

Lambrecht a fost multă vreme unul dintre cei mai puțin populari miniștri din cabinetul lui Scholz. Cu toate acestea, cererile de demisie s-au intensificat după discursul de Anul Nou în care aceasta s-a adresat publicului pe fundal de salve de artificii și petarde în centrul Berlinului.

După scandal, creștin-democrații de opoziție i-au cerut lui Scholz să-o demită imediat pe Lambrecht, dar nu a făcut acest lucru.

Mulți experți au spus că Lambrecht nu și-a dorit niciodată să fie ministrul apărării - ar fi preferat să fie numită ministru de interne.

Dacă SUA trimit Ucrainei rachete ATACMS, Germania trebuie să dea Taurus. Solicitarea, făcută de șefa comisiei de apărare din Bundestag
Dacă SUA trimit Ucrainei rachete ATACMS, Germania trebuie să dea Taurus. Solicitarea, făcută de șefa comisiei de apărare din Bundestag
După ce Congresul american a decis să furnizeze arme în valoare de miliarde de dolari Ucrainei, ar trebui să fie rândul Germaniei să furnizeze rachete Taurus, a declarat Marie-Agnes...
Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Recentele arestări ale spionilor chinezi și ruși reprezintă doar vârful aisbergului, deoarece se crede că alte sute de agenți "mișună" în Germania. După o serie de arestări de profil...
#Germania, #ministrul apararii, #demisie, #gafe, #succesori , #germania