Rusia a plătit cel puțin 450.000 de euro unui fost agent care lucra pentru agenția germană de informații externe (BND) în schimbul unor informații despre armamentul cu care Occidentul înarma Ucraina,informează Reuters.
Procesul pentru înaltă trădare al unui agent al serviciului german de securitate internă (BND) suspectat de spionaj în beneficiul regimului de la Moscova și al complicelui său a început miercuri la Tribunalul din Berlin.
Procurorii i-au acuzat pe Carsten Linke și pe complicele său, un comerciant german de diamante de origine rusă, numit Arthur Eller în documentele procesului, de înaltă trădare într-un caz care pune în lumină în mod ciudat vulnerabilitatea Germaniei în fața spionajului rusesc.
Este vorba „cel mai mare proces de spionaj” de câteva decenii încoace în Germania, scrie „Der Spiegel”. De altfel, audierile sunt organizate „într-un regim de securitate sporită, având în vedere că informații confidențiale ale BND ar fi fost transmise unui serviciu secret străin”, a subliniat purtătoarea de cuvânt a Tribunalului din Berlin, Lisa Jani.
Procesul se axează miercuri pe citirea actului acuzării în prezența celor doi acuzați, care se află în detenție provizorie de la arestarea lor, în decembrie 2022 în cazul unuia și din ianuarie 2023 în cazul celuilalt.
În urmă cu patru ani, a fost inaugurat un nou sediu, în valoare de 1,5 miliarde de dolari, al Serviciului Federal de Informații (BND) al Germaniei. În ciuda investiției (care face din sediul BND unul dintre cele mai impozante la ora actuală în întreaga lume), spionii germani au fost luați complet pe nepregătite de declanșarea invaziei Rusiei în Ucraina, pe 24 februarie 2022. Două luni mai târziu, conform rechizitoriului procurorilor germani, unul dintre ofițerii de informații germani, șef de departament, punea deja la punct un plan pentru a vinde secrete serviciului de spionaj rusesc - FSB.
Procurorii îl acuză pe Linke de faptul că a acceptat să-i ofere rezidența germană unui bogat om de afaceri rus, o „cunoștință” a lui Eller, comerciantul de diamante german cu origini ruse, aflat și el în banca acuzării în acest caz.
Omul de afaceri rus care solicitase rezidență în Germania - cunoscut doar sub numele de „Domnul Mizaiev” - a sugerat ca Linke și Eller „să facă și ei ceva util pentru ambele țări”. Linke și Eller au negat acuzațiile aduse de procurori.
Potrivit actului acuzării, cei doi acuzați au transmis în două rânduri documente și informații secrete către Serviciul Federal de Securitate (FSB, principalul moștenitor al KGB). Actele au avut loc în toamna anului 2022, adică la opt luni de la lansarea invaziei ruse din Ucraina.
Carsten L. a printat și fotografiat documente confidențiale din baza de date a BND și le-a predat lui Arthur E., care la rândul său s-a deplasat la Moscova pentru a le înmâna FSB. Contactele între FSB și Arthur E. au fost stabilite prin intermediul unui antreprenor rus. Acesta din urmă, vizat de o anchetă separată, a „organizat întâlnirile” și „a rezervat și plătit zborurile lui Arthur E. între Moscova și Germania”.
Pentru serviciile prestate în favoarea FSB, Carsten L. ar fi primit cel puțin 450.000 de euro, iar Arthur E. cel puțin 400.000 de euro. Arthur E. a adus aceste sume în cash de la Moscova în noiembrie 2022 și a fost ajutat de Carsten L. să evite controalele de securitate de la aeroport „sub pretextul unor motive profesionale”.
Cei doi bărbați s-au întâlnit pentru prima dată în mai 2021. Potrivit „Der Spiegel”, Arthur E. și Carsten L. au făcut cunoștință la o bere în Bavaria și s-au „împrietenit” în calitate de foști ofițeri Bundeswehr.
Procurorii spun că Eller a fotografiat cu telefonul documente clasificate care fuseseră în prealabil tipărite de Linke. Imaginile au fost ulterior predate ofițerilor FSB în timpul vizitelor făcute de Eller la Moscova. În cele din urmă, FSB le-a dat celor doi telefoane „speciale” pe care să le folosească în acțiunile de spionaj. De asemenea, FSB i-a dat lui Eller „sute de mii de euro cash” pentru „serviciile” sale și ale lui Linke, au mai spus procurorii germani. Conform publicației germane Der Spiegel, FSB a aflat în acest fel că BND-ul german avea acces la un grup de chat folosit de mercenarii Wagner din Ucraina. Accesul la grupul de chat fusese obținut de „alt serviciu secret occidental”. În acest fel, o întreagă operațiune de spionaj a serviciilor secrete occidentale a fost compromisă de FSB.
Monitorizarea discuțiilor dintre mercenarii Wagner într-o perioadă când aceștia erau vârful de lance al invaziei ruse în Ucraina le permitea serviciilor occidentale de informații să aibă detalii asupra pierderilor, tacticilor și obiectivelor soldaților Moscovei.
De la începutul războiului la scară largă din Ucraina, la 24 februarie 2022, serviciile germane de informații au avertizat constant asupra tentativelor de spionaj ale Rusiei în Germania, un flagel care a luat amploare în ultimii ani.