Scandalul interceptărilor ruse: Putin vrea să „destabilizeze” Germania, acuză ministrul german al Apărării

Duminica, 03 Martie 2024, ora 20:11
2233 citiri
Scandalul interceptărilor ruse: Putin vrea să „destabilizeze” Germania, acuză ministrul german al Apărării
Boris Pistorius, ministrul Apărării Germania Foto: X Farnak

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, l-a acuzat duminică pe preşedintele Vladimir Putin că încearcă să "destabilizeze" Germania, în urma difuzării, de către surse din Rusia, a unei convorbiri confidenţiale interceptate între ofiţeri germani cu privire la livrări de arme în Ucraina, relatează AFP şi DPA.

"Este vorba pur şi simplu de utilizarea acestei înregistrări pentru a destabiliza şi pentru a submina "unitatea" Germaniei, un "atac hibrid pentru dezinformare", a declarat Boris Pistorius în faţa presei, la Berlin.

Un episod similar a avut loc și în Franța unde Emanuel Macron a dezvăluit informații confidențiale despre acțiunile din Ucraina publicului.

Ministrul Apărării din Germania a punctat faptul că, mai ales în astfel de momente, specialiștii din apărare au nevoie de susținerea germanilor.

"Face parte dintr-un război informaţional purtat de (preşedintele rus Vladimir) Putin. Este vorba de a ne dezbina. Este vorba despre subminarea unităţii noastre. Şi, în consecinţă, noi ar trebui să reacţionăm într-o manieră deosebit de echilibrată, dar nu mai puţin hotărâtă. Sincer sper că Putin nu va reuşi şi că vom rămâne uniţi.", spune ministrul german.

O înregistrare audio a unei reuniuni prin videoconferinţă între ofiţeri de rang înalt a fost postată vineri pe reţelele de socializare venind dinspre Rusia.

În cadrul acestei conversaţii, participanţii discută, între altele, despre o ipotetică livrare către Kiev a unor rachete cu rază lungă de acţiune Taurus de fabricaţie germană, despre ceea ce ar fi necesar pentru a permite forţelor ucrainene să le folosească şi despre impactul lor eventual.

Ministerul german al Apărării a confirmat sâmbătă că înregistrarea este autentică şi că a fost "interceptată".

Conţinutul său este extrem de stânjenitor pentru Germania, întrucât Berlinul refuză oficial să furnizeze Kievului rachete Taurus, argumentând că există riscul unei escaladări a războiului, notează AFP.

Ofiţerii se aud dezvăluind detalii despre modul în care Marea Britanie şi Franţa ajută armata ucraineană să folosească rachete Scalp pe care cele două ţări le furnizează Kievului.

Duminică, Boris Pistorius a declarat presei că, în prezent, nu are date despre alte scurgeri de informaţii sau de interceptarea altor convorbiri telefonice.

El a spus că aşteaptă rezultatele anchetei interne în prima pare a săptămânii viitoare, inclusiv dacă a fost aleasă platforma corectă pentru conţinutul discutat în conversaţia publicată. Ofiţerii s-au conectat prin intermediul platformei Webex.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cancelarul Olaf Scholz merge în China. ”Este important ca Beijingul să nu sprijine Rusia în războiul brutal împotriva Ucrainei”
Cancelarul Olaf Scholz merge în China. ”Este important ca Beijingul să nu sprijine Rusia în războiul brutal împotriva Ucrainei”
Cancelarul german Olaf Scholz a plecat sâmbătă pentru o vizită oficială de trei zile în China, în timpul căreia se va întâlni cu preşedintele Xi Jinping, după opriri în oraşele...
Atentate planificate în Elveția și Germania, anihilate de autorități. Mai mulți minori jihadiști au fost arestați
Atentate planificate în Elveția și Germania, anihilate de autorități. Mai mulți minori jihadiști au fost arestați
Trei presupuşi jihadişti în vârstă de 15, 16 şi 18 ani au fost arestaţi recent în Elveţia pentru posibile planificări de atentate, cazuri legate de anchete pe această temă deja în...
#Germania, #Ucraina, #razboi Rusia Ucraina , #spioni rusia