Motorul economiei europene se îneacă. Avantajele care fac din industria germană una de succes dispar rând pe rând

Sambata, 09 Iulie 2022, ora 15:32
9778 citiri
Motorul economiei europene se îneacă. Avantajele care fac din industria germană una de succes dispar rând pe rând
Economia Germaniei este puternic afectata de lipsa gazului rusesc ieftin FOTO Pixabay

De mult una dintre vedetele economice ale globului, Germania se află în pragul unei inversări a norocului, despre care unii spun că pune în pericol prosperitatea construită de generația sa postbelică.

În timp ce la suprafață, motorul economic german toarce, o inversare recentă a exporturilor și scăderile abrupte ale prețurilor acțiunilor trădează probleme profund înrădăcinate în cea mai populată și mai harnică țară de pe continent, un pilon central al Uniunii Europene.

În mai, cea mai mare economie a Europei a importat mai mult decât a exportat pentru prima dată în trei decenii, punând capăt unei serii de câștiguri ca „Exportweltmeister” sau „campion global la export” de la reunificarea țării.

Ministrul de Finanțe Christian Lindner a comparat-o cu un „avertisment de profit” - o problemă de alertă roșie a companiilor dacă câștigurile sunt setate să dezamăgească. A vinde mai mult decât cumpără a fost un principiu central al ascensiunii Germaniei în elita economică globală, se arată într-o analiză Reuters.

Cu doar câteva săptămâni mai devreme, în aceeași zi în care Berlinul s-a îndreptat spre raționalizarea energiei, acțiunile Deutsche Bank (DBKGn.DE) și Commerzbank (CBKG.DE), creditorii emblematici ai țării și elementele de referință pentru economia sa, au scăzut cu aproximativ 12%.

Autoritățile germane de reglementare au explicat acest colaps cu temerile pentru economia țării în fața limitării aprovizionării cu gaz rusesc care stă la baza industriei, a spus o persoană familiară cu problema.

„Acesta poate fi într-adevăr începutul unei perioade mai slabe pentru Germania”, a afirmat Achim Truger, unul dintre experții șefi în economie ai guvernului, care consiliază cancelaria.

"Dacă cineva a văzut vreodată Germania ca pe un model de urmat, poate că este timpul să avem o viziune realistă despre punctele forte și slăbiciuni. Nimeni nu este perfect".

După cel de-Al Doilea Război Mondial, Germania, susținută de ajutorul SUA, și-a construit economia bazându-se pe automobile, mașini și produse chimice, controlate prin bănci precum Deutsche Bank, care dețin participații la firme industriale - un sistem cunoscut sub numele de Deutschland AG sau Germany Inc.

Bundesbank (n.r. banca centrală) a țării și-a menținut moneda constantă, gazele rusești ieftine au alimentat industria și sindicatele au fost legate de consilii de administrație pentru a controla salariile. Rezultatul: o icoană a industrialismului admirată pe tot globul.

Toate acestea au alimentat salturi în exporturi în anii 1980, 1990 și 2000, moment în care marca germană a fost înlocuită cu euro la o rată care a făcut exporturile germane atractive.

Germania, grație reformelor pieței muncii, a depășit o vrajă ca „omul bolnav al Europei” la începutul mileniului, dar succesul său de a vinde mai mult vecinilor europeni decât a cumpărat, a antagonizat multe țări care s-au împrumutat pentru a cumpăra bunuri germane.

Apoi, insistența Berlinului în criza datoriilor ca țări precum Grecia să accepte condiții dure pentru împrumuturi de urgență a alimentat mai mult resentimentele. Dar mulți germani au respins astfel de critici, atribuind succesul națiunii eficienței lor.

Căutând să reaprindă spiritul de colaborare care a dus la acest succes, cancelarul german Olaf Scholz s-a întâlnit săptămâna aceasta cu liderii sindicatelor și patronatelor pentru a discuta despre ceea ce el a numit o criză „istorică” a costului vieții.

Scholz, un social-democrat, a spus că reînvie un model de cooperare stabilit în 1967, când Germania a intrat în recesiune pentru prima dată de la boom-ul său postbelic.

Dar va fi mai greu acum ca sindicatele să fie liniștite, în urma unor eforturi naționale de a menține salariile scăzute prin „mini-locuri de muncă” fără taxe, care plafonau câștigurile pe oră pentru mulți muncitori slab calificați la aproximativ 10 euro.

Reformele pentru a reduce plățile pentru șomaj, introduse de cancelarul social-democrat Gerhard Schroeder, care a creat legături strânse cu președintele rus Vladimir Putin și a lucrat ulterior pentru un gigant petrolier rus, au deteriorat și mai mult relațiile cu sindicatele.

Deși Germania pare mai stabilă decât Marea Britanie, care se confruntă cu revolte guvernamentale, sau Franța, unde vestele galbene au protestat față de creșterea costurilor vieții, tensiunile sunt mari.

Creșterea nemulțumirii lucrătorilor poate fi observată în creșterea grevelor. Acestea au atins apogeul recent în 2015, cu aproximativ 28 de zile de grevă la 1.000 de lucrători, comparativ cu aproape niciuna în 2000, iar mai recent, sindicatele au avertizat că vor organiza mai multe greve pentru a impulsiona creșterea salariilor.

„Am văzut acest risc... când s-a discutat despre un embargo pe gaz”, a spus Monika Schnitzer, un consilier economic al guvernului. „Aș fi serios îngrijorată de stabilitate”.

Schimbare simbolică

Economiștii cred acum că Germania ar putea deschide un capitol sumbru.

Deși a rezistat mai bine decât zona euro în ansamblu în timpul pandemiei din 2020, economia sa nu a revenit la fel de puternic ca blocul în 2021 și este de așteptat să rămână în urmă în acest an.

Comisia Europeană estimează că Germania va crește cu 1,6% în acest an, comparativ cu 3,1% pentru Franța și 4% pentru Spania.

„Globalizarea, lanțurile de aprovizionare și energia ieftină din Rusia – acestea sunt lucruri care se schimbă și se schimbă definitiv”, a declarat Carsten Brzeski, economist la banca olandeză ING.

Aceste avantaje au făcut ca industria germană să aibă un succes atât de mare. „Acesta este un adevărat punct de cotitură pentru Germania”, a spus el.

Sectorul critic al mașinilor și ingineriei din Germania este la marginea prăpastiei.

Ralph Wiechers, membru al consiliului executiv al organismului comercial VDMA al industriei, a descris balanța comercială care trece în roșu drept un „avertisment”.

„Întrebarea este acum în ce măsură clienții din întreaga lume vor reduce proiectele”, a spus el.

Fielmann (FIEG.DE), producătorul german de ochelari care operează în 16 țări, este pesimist. Acțiunile sale au scăzut cu o treime anul acesta.

„Simțim creșterea considerabilă a costurilor de transport și energie și presiunea din lanțurile de aprovizionare”, a declarat directorul executiv Marc Fielmann.

Gunther Schnabl, economist la Universitatea din Leipzig, dă vina pe economisirea banilor germani pentru situația dificilă a țării.

De ani de zile, Germania a economisit bani pe apărare și infrastructură, ajutând în același timp exportatorii menținând salariile scăzute și importând gaz ieftin din Rusia, a spus el.

"Dar nu a investit banii. În schimb, i-a folosit pentru a ascunde o erodare a prosperității. Acest lucru nu va funcționa pentru mult timp. Diviziunile și nemulțumirile sunt în creștere".

De cine se teme Germania? Motivul pentru care refuză să trimită Ucrainei rachete Taurus
De cine se teme Germania? Motivul pentru care refuză să trimită Ucrainei rachete Taurus
Fostul comandant al forțelor americane din Europa, Ben Hodges, a sugerat că Germania s-ar putea abține de la a sprijini pe deplin Ucraina prin furnizarea tuturor armelor necesare, inclusiv...
Cancelarul german afirmă că războiul din Ucraina ar putea continua mai mulți ani
Cancelarul german afirmă că războiul din Ucraina ar putea continua mai mulți ani
Olaf Scholz, cancelarul Germaniei crede că războiul din Ucraina ar putea continua timp de mai mulţi ani, poate chiar cinci ani, a declarat el în cadrul unui eveniment din oraşul german...
#Germania, #economie Germania, #criza economica, #gaz rusesc , #Germania