Cu prilejul vizitei oficiale la Berlin, președintele Klaus Iohannis a avut, vineri, 15 noiembrie, consultări bilaterale cu cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, context în care liderul german l-a informat pe Iohannis cu privire la discuția telefonică pe care a avut-o cu Vladimir Putin, președintele Rusiei, în care i-a cerut să oprească atacurile asupra Ucrainei.
Din perspectiva războiului din Ucraina, care ridică serioase provocări de securitate Europei, Klaus Iohannis a subliniat că "Germania este un aliat de încredere al țării noastre, care contribuie semnificativ la asigurarea securității noastre prin întărirea Flancului Estic al NATO și prin sprijinirea Ucrainei pentru a rezista agresiunii ruse", arată Administrația Prezidențială.
Potrivit sursei citate, agenda discuțiilor a cuprins cooperarea româno-germană pe toate planurile, cu accent deosebit pe dezvoltarea relațiilor economice, stimularea investițiilor și întărirea cooperării în sfera afacerilor europene și a securității.
Aderarea României la spațiul Schengen cu frontierele terestre s-a aflat, de asemenea, pe agenda discuțiilor, iar Iohannis a mulțumit Germaniei pentru sprijinul activ și pentru abordarea constructivă. A subliniat că țara noastră își îndeplinește rolul de garant al securității la frontiera externă a UE, fapt recunoscut la nivel european, iar aderarea deplină la Schengen va consolida acest spațiu. La rândul său, cancelarul Scholz a reasigurat România de sprijinul Germaniei astfel încât să adere complet la spațiul Schengen cât mai curând posibil.
Au fost discutate și aspecte care țin de întărirea cooperării militare și a posturii de descurajare a NATO, inclusiv sprijinul acordat de Germania României pentru consolidarea apărării aeriene. A fost amintită importanța strategică a Mării Negre în actualul context de securitate, fiind necesară o prezență sporită a NATO în regiune, ceea ce face necesară includerea problematicii Mării Negre în toate procesele relevante pentru consolidarea securității spațiului euroatlantic.
Președintele României a arătat, în cadrul întrevederii, că relațiile dintre țara noastră și Republica Federală Germania au "un caracter strategic care se bazează pe interesele legate de asigurarea prosperității și a securității europene și pe acțiunea coordonată pentru atingerea acestor obiective, atât în cadrul Uniunii Europene, cât și ca aliați în cadrul NATO".
Klaus Iohannis a accentuat, totodată, importanța cooperării economice și a echilibrării balanței comerciale, Germania fiind principalul partener comercial al României și al doilea investitor în economia românească.
În cadrul discuției a fost evidențiată și dorința comună pentru dezvoltarea în continuare a cooperării în domenii deja tradiționale, dar și în domeniul noilor tehnologii, prin sprijinirea redresării economiilor europene pe baze durabile.
Un loc important pe agenda discuțiilor dintre Klaus Iohannis și Olaf Scholz l-au avut provocările cu care se confruntă Uniunea Europeană în actualul context intern și internațional, fiind evidențiate căile cele mai potrivite pentru menținerea unității de acțiune a UE, a competitivității și a securității sale.
Președintele României și cancelarul federal au discutat despre modalitățile de avansare a proiectului european, importanța menținerii coeziunii, unității și solidarității europene. Au accentuat, în context, "necesitatea conlucrării mai strânse între toate statele membre și a eficientizării procedurilor, astfel încât Uniunea Europeană să poată răspunde eficient necesității de a-și asigura competitivitatea și influența la scară globală".
"UE trebuie să răspundă, în același timp, nevoilor și temerilor actuale ale cetățenilor, pentru a apăra astfel democrația și proiectul european în fața creșterii influenței forțelor populist-extremiste", arată Administrația Prezidențială.
Klaus Iohannis a subliniat că România "va rămâne un factor de stabilitate și echilibru în regiune și în Europa, iar consolidarea acestui statut reprezintă un angajament al autorităților române".
Președintele român și cancelarul german au abordat și consolidarea relației transatlantice, ca factor esențial pentru asigurarea securității europene, inclusiv din perspectiva instalării unei noi Administrații la Casa Albă la începutul anului viitor. În ceea ce privește asigurarea securității europene, președintele României a subliniat că este necesară continuarea sprijinului pentru Ucraina.
Cei doi au evidențiat și necesitatea oferirii unui ajutor susținut Republicii Moldova pentru asigurarea bunăstării, a securității și a parcursului său european, care a fost reafirmat prin recentul referendum și prin realegerea președintei Maia Sandu. În acest context, a fost reiterat sprijinul pentru parcursul european al Republicii Moldova, al Ucrainei și al partenerilor din Balcanii de Vest, pe baza meritelor proprii ale candidaților în procesele de reformă.
Klaus Iohannis și Olaf Scholz au fost de acord că importanta comunitate românească din Germania și minoritatea germană din România "joacă un rol esențial de catalizatori ai dialogului și ai cooperării în relația româno-germană".