Germania a anunțat câte tancuri Leopard va primi Ucraina: ”Primul a ajuns la Kiev. Vor urma şi altele”

Marti, 07 Februarie 2023, ora 19:44
4680 citiri
Germania a anunțat câte tancuri Leopard va primi Ucraina: ”Primul a ajuns la Kiev. Vor urma şi altele”
Tancuri Leopard FOTO Twitter

Noul ministru german al apărării, Boris Pistorius, aflat marţi la Kiev într-o vizită surpriză, a declarat că Ucraina va primi peste 100 de tancuri de luptă de tipul Leopard 1A5 de la mai multe ţări europene, relatează DPA.

Cel puţin trei batalioane ar urma să fie echipate cu aceste tancuri până în primul sau al doilea trimestru al lui 2024, a declarat politicianul german cu prilejul vizitei, care a fost ţinută secretă din motive de securitate.

Pistorius nu a precizat ce ţări europene în afară de Germania vor furniza tancuri Leopard 1. Anunţul de marţi vine după ce guvernul german s-a angajat luna trecută să furnizeze tancurile mai moderne Leopard 2, într-o schimbare majoră după luni de apeluri ale Ucrainei la trimiterea de arme grele pentru a înfrunta trupele invadatoare ruseşti.

Primul Leopard 2 a ajuns la Kiev. Vor urma şi altele”, a postat pe Twitter, ironic, ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, postând o fotografie în care apare în compania lui Pistorius, care ţine în mână un model redus al tancului german, relatează AFP.

Un purtător de cuvânt al ministrului ucrainean a confirmat pentru AFP că fotografia este realizată marţi, la Kiev. Cu acest prilej, Pistorius s-a întâlnit şi cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit DPA.

Vizita lui Pistorius, prima sa deplasare la Kiev de cânt a preluat Ministerul Apărării luna trecută, intervine în momentul în care Ucraina presează ţările occidentale să accelereze trimiterea tancurilor grele promise.

Anterior, Spiegel Online a relatat, fără a-şi preciza sursele, că Consiliul pentru securitate al guvernului german a aprobat livrarea a 178 de tancuri Leopard 1 Ucrainei din stocurile industriei, ceea ce înseamnă considerabil mai mult decât s-a anunţat anterior, transmite Reuters.

Unele dintre tancuri vor fi trimise la destinaţie în cursul verii, dar cea mai mare parte vor fi livrate anul viitor, scria Spiegel.

Tancurile Leopard 1 sunt predecesoarele Leopard 2, blindatele cerute de Kiev şi din care Berlinul a acceptat la sfârşitul lui ianuarie să trimită 14 exemplare provenite din echipamentele armatei germane. Aceasta nu mai deţine tancuri Leopard 1, care au fost înlocuite cu Leopard 2, mai moderne şi mai performante.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România - Ucraina, cu calificarea pe masă. Ana Bogdan deschide balul în Florida. Cum s-a încheiat primul set LIVETEXT
România - Ucraina, cu calificarea pe masă. Ana Bogdan deschide balul în Florida. Cum s-a încheiat primul set LIVETEXT
Naționala de tenis feminin a României întâlnește Ucraina, confruntare decisivă pentru calificarea la turneul final BJK Cup, meci care va avea loc pe 12 şi 13 aprilie, la Racquet Park Drive...
Trei adolescenți arestați în Germania: Plănuiau să atace polițiști și biserici cu cuțite în numele Statului Islamic
Trei adolescenți arestați în Germania: Plănuiau să atace polițiști și biserici cu cuțite în numele Statului Islamic
Trei minori, între care două fete, suspectaţi de pregătirea unui atac terorist islamist în Germania au fost arestaţi şi plasaţi în arest preventiv în weekendul Paştelui catolic, a...
#Germania, #tancuri, #leopard, #Ucraina , #Razboi Ucraina
Comentarii
Poza borba
borba
rank 5
Incă se mai bat ăștia. Nu si- au luat orcs tălpășița
E
EmigrantulAnonim
rank 5
rusii sunt curiosi si nerabdatori sa "vada" leoparzii si abrams!