Un bărbat paralizat poate merge din nou cu implanturi pe creier și coloana vertebrală: „Am captat gândurile și le-am tradus" VIDEO

Joi, 25 Mai 2023, ora 11:46
4175 citiri
Un bărbat paralizat poate merge din nou cu implanturi pe creier și coloana vertebrală: „Am captat gândurile și le-am tradus" VIDEO
Olandezul Gert-Jan Oskam (40 de ani) a rămas paralizat în urma unui accident de motocicletă FOTO Jimmy Ravier/EPFL

Cercetătorii unui reputat institut din Elveția au reușit o performanță științifică remarcabilă, redându-i un bărbat paralizat în urmă cu 11 ani capacitatea de a merge din nou natural.

De mai bine de un deceniu, olandezul Gert-Jan Oskam (40 de ani) este paralizat de la brâu în jos.

Gert-Jan Oskam locuia în China în 2011, când a avut un accident de motocicletă care l-a lăsat paralizat de la șold în jos. Acum, cu o combinație de dispozitive, oamenii de știință i-au oferit din nou controlul asupra membrelor sale inferioare, arată o analiză publicată în New York Times.

„De 12 ani încerc să-mi recuperez picioarele”, a spus Oskam într-o conferință de presă, care a avut loc marți, 23 mai. „Acum am învățat să merg normal, natural”, a adăugat acesta.

Miercuri, 24 mai 2023, oamenii de știință elvețieni care au coordonat cercetarea au făcut publică realizarea, printr-un articol publicat în revista Nature. La modul foarte simplu, metoda presupune implanturi care au oferit o „punte digitală” între creierul pacientului și măduva spinării, ocolind secțiunile rănite.

Descoperirea i-a permis lui Oskam să stea, să meargă și să urce pe o rampă abruptă doar cu ajutorul unui baston. La mai bine de un an de la inserarea implantului, el și-a păstrat aceste abilități și chiar a dat semne de recuperare neurologică, mergând cu cârje chiar și atunci când implantul era oprit.

„Am captat gândurile lui Gert-Jan și am tradus aceste gânduri într-o stimulare a măduvei spinării pentru a restabili mișcarea voluntară”, a declarat Grégoire Courtine, specialist în măduva spinării la Institutul Federal de Tehnologie Elvețian, Lausanne.

Operația de înserare a implanturilor a fost efectuată în iulie 2021. Bloch a făcut două găuri circulare, cu diametrul de 5 centimetri, în fiecare parte a craniului, deasupra regiunilor creierului implicate în controlul mișcării. Apoi a introdus două implanturi în formă de disc care transmit wireless semnale ale creierului către doi senzori atașați la o cască.

Echipa elvețiană a dezvoltat un algoritm care traduce aceste semnale în instrucțiuni de mișcare a mușchilor picioarelor printr-un al doilea implant inserat în măduva spinării, pe care profesorul Bloch l-a atașat de terminațiile nervoase.

După câteva săptămâni de antrenament, bărbatul a reușit să stea în picioare și să meargă cu ajutorul unui cadru.

Profesorul Jocelyne Bloch, de la Universitatea Lausanne, neurochirurgul care a efectuat delicată intervenție de înserare a implanturilor, a subliniat că sistemul se află încă într-un stadiu incipient și mai este nevoie de mulți ani până să fie disponibil pacienților paralizați. Însă scopul echipei a fost să-l scoată din laborator și să îl testeze cât mai curând posibil.

Scopul final este de a miniaturiză tehnologia. Compania Onward Medical a profesorului Courtine face îmbunătățiri pentru a comercializa mecanismul, astfel încât să poată fi utilizat în viață de zi cu zi a oamenilor.

Eveniment Quarterly Report

Nori negri asupra economiei europene: Managerii din economia reală anunță recesiunea ca sigură în 2023
Nori negri asupra economiei europene: Managerii din economia reală anunță recesiunea ca sigură în 2023
Economia zonei euro se va contracta probabil în trimestrul trei și nu va reveni prea curând pe creștere, apreciază managerii de achiziții chestionați în indexul PMI calculat de S&P Global....
Măsuri fiscal-bugetare 2023: Impozitul de 1% pe cifra de afaceri a multinaționalelor. În ce condiții se impune și cum se va calcula
Măsuri fiscal-bugetare 2023: Impozitul de 1% pe cifra de afaceri a multinaționalelor. În ce condiții se impune și cum se va calcula
Printre primele dispoziții ale proiectului de Lege privind măsurile fiscal-bugetare se numără un impozit minim de 1% din cifra de afaceri pentru întărirea disciplinei fiscale care să asigure...
#Gert Jan Oskam, #barbat paralizat, #paralizie tratata , #paralizie