5 sfaturi de gestionare a banilor pentru a-ți îmbunătăți situația financiară

Advertorial
Marti, 06 Iunie 2023, ora 17:11
5309 citiri
5 sfaturi de gestionare a banilor pentru a-ți îmbunătăți situația financiară
FOTO: Shutterstock .com

Gestionarea banilor este un subiect tot mai des dezbătut în ultimii ani, deoarece s-a constatat o nevoie reală a unei informări corecte. Sfaturile de mai jos te vor ajuta să te pregătești pentru succesul financiar pe termen lung, odată ce înveți să-i administrezi corect.

Dacă simți că banii sunt o sursă de îngrijorare în viața ta, poți sta liniștit. Acesta este un subiect pe care îl regăsești azi tot mai des dezvoltat, în cărți, podcast-uri sau emisiuni tv. Un studiu realizat de Capital One Mind Over Money din 2020 a arătat că majoritatea respondenților (77%) simt sau au simțit anxietate în legătură cu finanțele lor.

Chiar dacă veniturile tale lunare nu par a fi, uneori, suficiente, asta nu înseamnă că doar un loc de muncă mai bine plătit poate fi soluția. Pentru mulți dintre noi, o gestionare mai bună a bugetului este suficientă pentru a ne reduce cheltuielile, pentru a ne îmbunătăți capacitatea de a investi și de a economisi și pentru a atinge obiective financiare ce păreau greu de atins.

În cazul în care simți că finanțele tale sunt blocate într-un punct, există o serie de lucruri pe care le poți face pentru a crea o situație mai bună pentru tine.

1. Urmărește-ți cheltuielile

În teorie, fiecare dintre noi știe cât cheltuie și pe ce. Însă, abia atunci când le vezi scrise clar, eventual într-un document Excel, lucrurile devin foarte clare. Faptul că nu știi exact pe ce cheltuiești lunar banii este cel mai bun indiciu că este nevoie de o atenție deosebită. Dacă nu te încântă realizarea tabelelor, poți descărca o aplicație creată special pentru supravegherea cheltuielilor.

Dacă locuiești într-un apartament închiriat de ceva timp, poate ar fi cazul să faci o schimbare. Cu siguranță chiria ta este una semnificativă și reprezintă, probabil, cea mai mare cheltuială lunară. Poate este cazul să faci o schimbare: verifică fondurile pentru Noua Casa, pentru că este posibil ca o rată lunară pentru un credit bancar să fie mai accesibilă decât chiria.

2. Stabilește un buget personal

Oamenii care simt impactul stresului financiar se luptă mai mult cu bugetarea, se simt mai puțin controlați și tind să-și cheltuiască mai impulsiv veniturile lunare. Crearea unui buget este un prim pas grozav în dezvoltarea unor obiceiuri financiare sănătoase și pentru a învăța cum să profiți la maximum de banii tăi.

Odată ce știi exact ce valori cheltuiești pentru necesitățile lunare, este cel mai bun moment pentru a-ți stabili câte un buget pentru fiecare categorie. Astfel, vei elimina riscul de a face cheltuieli nechibzuite.

3. Fă-ți un cont de economii

Chiar dacă nu prevezi ca în viitorul apropiat să poți face economii semnificative, crearea unui fond de economii este un prim pas necesar. Indiferent că este vorba de doar câteva zeci de lei, la început, obișnuiește-te să aloci o sumă lunară în contul de economii. Astfel, vei crea un fond de urgență care va fi un real ajutor pentru circumstanțele neprevăzute.

4. Plătește mereu facturile la timp

Plata facturilor la timp este o modalitate ușoară de a-ți gestiona banii cu înțelepciune și vine cu beneficii excelente. Nu vei plăti niciodată taxe de întârziere, penalizări, taxe de reconectare etc. Chiar dacă există perioade în care acestea întârzie să apară, pune lunar banii deoparte (fizic sau virtual) pentru fiecare din facturile recurente.

5. Schimbă-ți mindsetul în privința banilor

Este important ce faci cu banii tăi, dar poate fi la fel de important și modul în care privești acest domeniu. Asumarea unei mentalități financiare mai pozitive în timp ce gestionezi banii ar putea include lucruri precum urmărirea obiectivelor. De asemenea, mai poate însemna și adoptarea unei abordări orientate spre soluții și concentrarea asupra lucrurilor pe care le poți controla, cum ar fi rambursarea datoriilor și obiceiurile de cheltuieli.

Fiecare are momente când se simte copleșit de grijile financiare. Însă, pentru a nu te lăsa pradă acestui sentiment, este important să respiri adânc și să analizezi mai bine situația. De cele mai multe ori, o schimbare de abordare a aceleiași probleme poate fi cea mai simplă și eficientă soluție.

Prețurile la gaze de pe facturile românilor în iarna 2023-2024. Ce ar putea destabiliza tarifele în anii următori
Prețurile la gaze de pe facturile românilor în iarna 2023-2024. Ce ar putea destabiliza tarifele în anii următori
Românii vor beneficia de preţuri subvenţionate la gaze naturale şi la energie electrică până la sfârșitul lunii martie 2025, după decizia de a plafona prețurile cu scopul de a asigura...
Cât va plăti un utilizator de Facebook și Instagram pentru un cont fără reclame. Decizia anunțată de Meta
Cât va plăti un utilizator de Facebook și Instagram pentru un cont fără reclame. Decizia anunțată de Meta
Meta intenționează să introducă abonamente pentru utilizatorii din Europa, pentru utilizarea Facebook și Instagram fără reclame, în lunile următoare. Utilizatorii aplicațiilor vor avea...
#gestionare bani, #sfaturi gestionare bani , #stiri financiare