Postul Crăciunului este unul dintre cele mai lungi din an și poate fi dificil să creezi un meniu diversificat, sănătos și totodată sățios. Deși renunți la carne și produse de origine animală, de multe ori ieși din post cu câteva kilograme în plus. Motivul? O greșeală „capitală” în alimentație.
Mulți români aleg să țină Postul Crăciunului atât din considerente religioase, cât și nutriționale. Înaintea ospățelor cu carne de porc și alte produse grele pentru sistemul digestiv, o detoxifiere este cea mai bună idee posibilă. Cum se face, însă, că după perioada de post cântarul arată cifre nu tocmai prietenoase? Totul se trage de la ce, cum și cât mănânci în aceste zile.
Greșeli în post. Mâncăm mai mult
Meniul pentru zilele în care postești poate fi destul de limitat dacă nu te documentezi bine în prealabil. Tocmai pentru că nu știi ce și cum este corect să mănânci, riști să cazi în capcana ciugulitului, a ronțăitului, a gustărilor care „omoară” senzația de foame, dar care au ca rezultat acumularea de kilograme nedorite.
Românul crede că nu are prea multe variante de hrană pentru zilele de post, deși oferta este cât se poate de bogată. Mănâncă, prin urmare, cu nemiluita covrigi, sticksuri, cartofi prăjiți și produse de patiserie de post. Adică preferă o „supradoză” de carbohidrați care în cele din urmă va atârna greu la cântar.
De ce mâncăm mai mult în post?
Din cauza lipsei de proteine și a cercului vicios în care intri ca urmare a consumului excesiv de carbohidrați: corpul cere tot mai mult, cu cât mai mult mănânci. Nutriționiștii atrag atenția că, mai ales dacă nu poți face mișcare susținută, pentru a „arde” ceea ce consumi, ideal este să înlocuiești carbohidrații cu legume, pe cât posibil, indiferent de forma în care preferi să le consumi (crude sau gătite).
Un meniu echilibrat de post trebuie să includă proteine și grăsimi vegetale, fibre și vitamine, probiotice naturale și multă apă, pentru un nivel optim de hidratare.
Ce mâncăm, concret, în post
Nutriționiștii atrag atenția că proteinele de origine animală sunt proteine complete și cele care îți dau senzația de sațietate. Proteinele vegetale, în schimb, sunt incomplete, în cele mai multe cazuri, dar dacă le combini corect cu alți nutrienți nu vei suferi de foame și, prin urmare, nu vei fi tentat să ciugulești toată ziua.
Ce ar trebui să includă un meniu de post? Iată recomandările specialiștilor:
Indiferent de alimentele pe care le alegi în perioada postului, este foarte important să te hidratezi corespunzător și să nu uiți să respecți un program al meselor. De ce? Pentru că tocmai mâncatul haotic, neregulat și ronțăitul sunt cei mai mari dușmani ai siluetei!