Despre Gheorghe Barbu
Gheorghe Barbu s-a nascut la data de 3 noiembrie 1951 in satul Strei, in judetul Hunedoara, este casatorit si are doi copii. In anul 1975 a obtinut diploma de inginer metalurgist, iar intre anii 1976–1977 a urmat un curs postuniversitar de inginerie economică la Academia de Studii Economice Bucuresti.
In anul 1992 a devenit membru al Partidului Democrat, organizatia din Deva, iar in perioada 1994-1998 a fost vicepresedinte.
La alegerile din noiembrie 2000 a fost ales ca deputat de Hunedoara pe listele Partidului Democrat si a fost reales ca deputat de Hunedoara la alegerile din noiembrie 2004.
Pana in februarie 2005 a detinut functia de presedinte al Comisiei pentru munca si protectie sociala din Camera Deputatilor.
Ministru al Muncii
In perioada 29 decembrie 2004-5 aprilie 2007 a detinut functia de ministru al Muncii in Guvernul Tariceanu.
In toata aceasta perioada se poate lauda cu o crestere a pensiliilor cu 35% si o crestere a salariului mediu peste prognoze.
Legea mamelor
Propunerea legislativa de micsorare a indemnizaţiei pentru creşterea copilului de la 7.800 de lei la 3.000 de lei nu a avut succes, deoarece la numai o zi dupa afisarea acesteia pe site-ul ministerului ea a fost retrasa.
Cu toate acestea, el si-a mentinut ideea si a organizat o dezbatere publica, in care a prezentat trei variante de modificare a Legii privind acordarea de indemnizatie pentru cresterea copilului pana la doi ani.
In cazul primei variante, se propunea mentinerea actualelor reglementari, iar banii sa fie alocati de la bugetul de stat. Dezavantajul in acest caz ar fi ca aproximativ 300.000 de persoane nu vor beneficia de aceasta sustinere financiara, fiind obligatorie perioada de cotizare de 10 luni.
Potrivit celei de-a doua varianta, persoanele, care in primele 12 luni anterioare nasterii copilului au realizat venituri pentru care au platit impozitele si contributiile sociale obligatorii, sa beneficieze de un concediu platit lunar cu 8 milioane de lei.
Iar in cazul mamelor care nu indeplinesc aceste conditii, statul ar fi trebuit sa aloce un sprijin financiar lunar de 2 milioane de lei, tot pe timp de doi ani.
Intoarcerea la munca in aceasta perioada ar fi urmata de primirea unei indemnizatii lunare de 3.300.000 de lei, ce inlocuiesc cuantumurile anterioare.
Acuzat de legaturi cu mafia din Hunedoara
Gheorghe Barbu a fost flancat de lumea interlopa hunedoreana, de "Spuma" si "Pera", sefii unui clan mafiot, in timpul participarii la un miting impotriva cercetarii primarului PNL de Deva, Mircia Muntean.
Intr-un raport al serviciilor secrete se mentioneaza ca gruparea mafiota din judetul Hunedoara este cea mai importanta din Romania, depasind cu mult reteaua fratilor Sile si Nutu Camataru.
Ajutoarele pentru saraci
Controlorii Bancii Mondiale au observat, dupa minutioase verificari, ca Guvernul sau mai exact institutiile pe care le are sub obladuire nu au achitat in foarte multe cazuri ajutoarele sociale.
Explicatia data de catre oficialii autohtoni, in acest sens, a fost ca bugetele locale nu au dispus de fonduri pentru plata ajutoarelor sociale, acest lucru avand drept cauza faptul ca demnitarii au uitat ca trebuie introdusi in bugetele locale si banii pentru populatia saraca.
Gheorghe Barbu a recunoscut ca foarte multe persoane au profitat de aceasta "slabiciune" a legislatiei.
Un "s-au" buclucas si nepotismul de rigoare
Gheorghe Barbu a dovedit ca nu stie notiuni esentiale de gramatica. In declaratia sa de avere in calitatea de ministru al muncii, el a pus liniuta in conjunctia "sau”.
Imediat cum a fost uns ministru al Muncii, Gheorghe Barbu si-a si instalat sotia intr-unul din posturile caldute subordonate de acestuia.
Mai exact, doamna Barbu a fost plasata intr-un post de conducere, fiind numita sef serviciu in cadrul Biroului de presa al Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca.
Dupa ce directorul de comunicare al institutiei a intrat in concediu de maternitate, doamna Barbu a preluat din mers functia lasata libera.