Dosarul Mita la PSD: DNA cere inchisoare cu executare pentru Ioan Niculae si Bunea Stancu

Joi, 02 Aprilie 2015, ora 15:08
2360 citiri
Dosarul Mita la PSD: DNA cere inchisoare cu executare pentru Ioan Niculae si Bunea Stancu

Un procuror de la DNA a cerut joi magistratilor de la Curtea de Apel Bucuresti condamnarea lui Ioan Niculae si a lui Gheorghe Bunea Stancu la pedepse in regim de detentie, in cadrul procesului "Mita la PSD".

Procurorul DNA a spus in sala de judecata ca Ioan Niculae si-a nuantat declaratia data joi in instanta.

"A spus initial ca nu i s-a cerut niciodata sa sponsorizeze un partid. Dintr-o data si-a adus aminte ca da", a explicat procurorul.

Mircea Geoana, audiat la DNA in dosarul "Mita la PSD" (Video)

De altfel, Ioan Niculae a dat o declaratie la termenul de joi al procesului.

"Imi mentin declaratiile anterioare. In anul 2009, eram presedinte Interagro, companie care la randul ei era actionara in alte 27 de firme. Activitatea noastra este in proportie de 95% pe activitate de productie, nu si servicii. In august 2008, lumea a intrat in criza economica si am fost printre primii afectati. Am achizitionat terenuri in Bucuresti si in zone limitrofe. Din grup fac parte si doua firme de constructii. Am o luat printr-o firma teren de 100 milioane de euro la Zimnicea.

A trebuit sa oprim activitatea de ingrasaminte chimice. Investitiile imobiliare ar putea sa fie profitabile, toata lumea ne spunea asta. In februarie 2009, impreuna cu directorii nostri am participat la o conferinta care confirma zvonurile crizei din constructii. In aprilie 2009, am hotarat sa cautam o firma pentru elaborarea unui studiu de piata. A fost singura mea implicare in calitate de membru al CA. Am hotarat ca era nevoie de acest studiu. Contractul a fost semnat pe 3 sept 2009, eu l-am vazut peste cateva zile", a spus Ioan Niculae.

Ioan Niculae, achitat in dosarul "Mita la PSD" (Video)

In legatura cu declaratia data de Viorel Hrebenciuc in dosar, Ioan Niculae considera ca ea nu corespunde adevarului.

"Recunosc intalnirea de pe 28 octombrie. Am luat registrul de intrare de la Interagro. A existat un telefon de la poarta cand mi s-a spus ca sunt cautat de Viorel Hrebenciuc. Discutia a durat 15 minute. La final m-a intrebat daca sunt de acord sa finantez campania lui Mircea Geoana. Nu a precizat sub ce forma. Eram surprins de propunere, era pentru prima data. Am spus ca as putea sa sponsorizez, dar sa fie legal si platit prin banca. A ramas ca ma va cauta ulterior. Nu a mai revenit. Daca doream sa sponsorizez un partid, o puteam face legal, fara sa risc nimic (...) Pe Bunea Stancu il stiu din 1978, sotiile noastre fiind din acelasi sat de langa Braila si chiar sunt rude", a adaugat Ioan Niculae.

Dosarul se afla in faza de apel, dupa ce pe 20 noiembrie 2013 Judecatoria Sectorului 1 a decis achitarea lui Gheorghe Bunea Stancu si a lui Ioan Niculae.

Alaturi de acestia au mai fost achitati si ceilalti inculpati din dosar, Gheorghe Teodorescu si Viorel Barac.

Procurorii anticoruptie i-au trimis in judecata pe 11 ianuarie 2012 pe presedintele Consiliului Judetean Braila, Gheorghe Bunea Stancu, si pe omul de afaceri Ioan Niculae, in dosarul privind finantarea campaniei electorale a candidatului PSD la alegerile prezidentiale din 2009, Mircea Geoana.

Bunea Stancu, care era si presedinte al Organizatiei Judetene Braila a PSD, a fost acuzat de folosirea influentei si autoritatii ce rezulta din functia de conducere intr-un partid pentru a obtine pentru altul bani sau foloase necuvenite, iar Ioan Niculae, actionar principal al grupului Interagro SA, a fost acuzat de complicitate la fals in inscrisuri sub semnatura privata.

In acelasi dosar au fost deferiti justitiei Gheorghe Teodorescu, actionar al SC Insomar SRL, si Viorel Barac, director al SC Interagro SA, ambii pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Potrivit DNA, in cursul anului 2009, Gheorghe Bunea Stancu si-a folosit influenta si autoritatea rezultate din functia de presedinte al Organizatiei Judetene Braila a PSD pentru a obtine, cu incalcarea dispozitiilor legale ce privesc finantarea partidelor politice, suma de 1.000.000 euro de la Ioan Niculae, bani ce urmau sa fie folositi in campania electorala prezidentiala desfasurata la sfarsitul anului 2009 pentru sustinerea candidatului PSD Mircea Geoana.

Citeste si:
Liviu Dragnea îl critică pe Raed Arafat: "Dacă voiam să-l schimb, îl schimbam"
Liviu Dragnea îl critică pe Raed Arafat: "Dacă voiam să-l schimb, îl schimbam"
Fostul lider PSD Liviu Dragnea îl critică pe șeful DSU Raed Arafat și consideră că acesta este mânat de dorința de a conduce singur sistemul de urgență din România. Dragnea spune că...
Ilie Bolojan, despre varianta de a candida la președinție: "Fiecare om își poate face o analiză personală"
Ilie Bolojan, despre varianta de a candida la președinție: "Fiecare om își poate face o analiză personală"
Fostul primar al Oradei, actualul președinte al Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, este văzut de mulți drept unul dintre cei mai valoroși liberali. Unii merg mai departe și îl văd...