De ce Bunea Stancu a stat doar 55 de zile dupa gratii din cei 3 ani si 8 luni de inchisoare pe care trebuia sa-i execute

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Miercuri, 28 August 2019, ora 15:50
9469 citiri
De ce Bunea Stancu a stat doar 55 de zile dupa gratii din cei 3 ani si 8 luni de inchisoare pe care trebuia sa-i execute
Foto: Captura Youtube/ Viata Brailei

Fostul presedinte PSD al Consiliului Judetean Braila, Gheorghe Bunea Stancu (65 de ani), a fost eliberat conditionat din penitenciar dupa ce a executat 55 de zile, desi a fost condamnat la o pedeapsa de 3 ani si 8 luni, adica 1.341 zile de inchisoare, pentru conflict de interese privind finantarea ilegala a doua cluburi sportive.

Bunea Stancu a fost condamnat definitiv pe 22 iunie si a fost eliberat conditionat pe 28 august. Cum a fost posibil acest lucru?

Dupa cum am aratat, Bunea Stancu ar fi trebuit sa execute 1.341 zile de inchisoare.

In primul rand, deoarece are peste 60 de ani, fostul presedinte al CJ Braila putea fi propus la liberare conditionata dupa ce a executat o treime din pedeapsa, adica 703 zile.

Apoi, Bunea Stancu mai fusese inchis 466 de zile in dosarul "Mita la PSD", caz in care a fost condamnat la 3 ani de inchisoare. El a fost incarcerat in perioada 2 aprilie 2015 - 10 august 2016. Cum faptele erau concurente, judecatorii au luat in calcul si zilele executate de fostul baron PSD in acest caz.

De asemenea, politicianul a fost arestat preventiv in acest caz si a castigat mai multe zile cand a executat prima pedeapsa: 96 zile in baza Legii 169/2017 a recursului compensatoriu si 98 zile ca urmare a muncii prestate.

"A dat dovada temeinica de indreptare"

Nu in ultimul rand, Bunea Stancu nu a fost sanctionat disciplinar si a primit 7 recompense.

"Avand in vedere fractia de pedeapsa executata, comportamentul corespunzator pe timpul detentiei, instanta va aprecia ca perioada executata este suficienta realizarii functiilor pedepsei aplicate, de reeducare si de constrangere, in consecinta fiind indeplinita si conditia dovezii temeinice de indreptare.

Prin urmare, instanta constata ca se poate aprecia ca la acest moment pedeapsa aplicata si-a atins scopul si ca persoana-condamnata Gheorghe Bunea Stancu este pregatita pentru reintegrarea in societate", motiva Judecatoria Galati, prima instanta care a decis liberarea conditionata, pe 17 iunie 2019.

Contestatia DNA, respinsa

DNA a contestat fara succes aceasta decizie la Tribunalul Galati. Procurorul DNA a aratat in sala de judecata ca dupa a doua incarcerare, Bunea Stancu "nu a solicitat si nu a participat la activitati lucrative, ceea ce nu justifica aprecierea instantei de fond cu privire la staruinta in munca, in conditiile in care munca prestata a fost de la o condamnare anterioara".

Fostul baron PSD s-a aparat si a spus ca dupa a doua incarcerare el a stat in carantina 21 de zile, apoi diferenta de zile a fost in tranzit, pana la clarificarea situatiei sale, si abia la momentul in care ajunge intr-un penitenciar cu regim semideschis sau deschis poate efectua activitati lucrative.

"Imi place munca"

In ultimul cuvant, Bunea Stancu a explicat ca in prima condamnare a muncit la biblioteca si s-a implicat in activitati de educare a detinutilor, avand castigate prin munca un numar de 98 de zile.

"Precizeaza ca toata viata lui a muncit, ii place munca, este o persoana activa, astfel ca nu se poate pune problema staruintei in munca. Arata ca prin munca isi gaseste echilibrul, linistea, are o familie inchegata si pentru ea doreste sa munceasca pe mai departe", a spus fostul presedinte al CJ Braila, potrivit motivarii liberarii conditionate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Gheorghe Bunea Stancu liberat, #inchisoarea Bunea STancu, #Bunea Stancu liberat conditionat , #inchisoare