Medicul Gheorghe Burnei, acuzat de vătămarea corporală a trei copii, scapă nepedepsit. Dosarul a fost clasat din cauza prescripției

Marti, 31 Ianuarie 2023, ora 14:30
2103 citiri
Medicul Gheorghe Burnei, acuzat de vătămarea corporală a trei copii, scapă nepedepsit. Dosarul a fost clasat din cauza prescripției
Dr. Gheorghe Burnei FOTO captura YouTube

Dosarul deschis de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București împotriva medicului ortoped Gheorghe Burnei, pentru vătămare corporală, a fost clasat recent din cauza prescripției răspunderii penale.

Burnei fusese inclusiv inculpat pentru ucidere din culpă, la 9 ani după ce o fetiță a murit pe masa lui de operație.

Printre cele trei cazuri reunite în același dosar este și cel al Amirei Hamed, fetița operată de Burnei pe când avea doar 1 an.

Ajunsă la 25 de ani, tânăra a fost personajul principal al seriei Casei Jurnalistului din 2016.

„Cel mai renumit ortoped din România a experimentat cu un implant neomologat pe o fetiță care șchiopăta”, a titrat, atunci, Casa Jurnalistului.

Motivația procurorilor

Contactată de Libertatea, avocata care o reprezintă pe Amira Hamed, Iuliana Culachi, a declarat pentru ziar:

„Ordonanța de clasare privește 3 foști pacienți: P.A.L., A.L.M, Hamed Amira Camelia. Motivul clasării este incidența art. 16, Alin. 1, lit. f din Codul de procedură penală, referitor la intervenția prescripției răspunderii penale”.

„În cazul Amirei, au motivat că prima intervenție chirurgicală care a avut drept consecință vătămarea corporală a fost săvârșită în anul 1998. Susțin că intervențiile ulterioare, până în anul 2014 au avut indicație medicală de corectare a deficitelor motorii, a.i. nu se circumscriu elementelor de tipicitate ale infracțiunii de vătămare corporală”, a explicat Culachi.

Procurorii susțin că termenul de prescripție a răspunderii penale – de 8 ani pentru infracțiunea de vătămare corporală din culpă s-a împlinit la data de 8.07.2016, anterior sesizării organelor judiciare cu privire la săvârșirea infracțiunii.

Avocata tinerei este de părere că instituțiile statului român nu au fost capabile să soluționeze dosarul într-un termen legal rezonabil, în ciuda numeroaselor sesizări înaintate de partea acuzării.

„Apreciem că nici instituția Parchetului de pe lângă Tribunalul București, nici procurorii care au instrumentat dosarul penal nu au depus diligențele necesare pentru soluționarea dosarului într-un termen legal rezonabil, deși am formulat mai multe sesizări către Inspecția Judiciară prin care solicitam deblocarea/soluționarea dosarului. De asemenea, deși am solicitat prim-procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul București disjungerea cauzei, pentru fiecare pacient în parte, și repartizarea dosarelor în sarcina mai multor procurori, cererile noastre nu au primit niciun răspuns”.

„Considerăm că și perioada îndelungată în care medicii legiști de la INML Mina Minovici au efectuat rapoartele de expertiză medico-legală în cauză au dus la întârzierea procedurilor. Practic, instituțiile abilitate să instrumenteze cauza (Parchetul și INML) au gestionat ineficient acest dosar”, a adăugat avocata.

Aceasta a precizat, în răspunsul pentru Libertatea, că a formulat plângere împotriva ordonanței de clasare și că o va contesta în instanță.

„De asemenea, vom sesiza CEDO pentru încălcarea dreptului la un proces echitabil”, a conchis Iuliana Culachi.

"Nu mai există justiție în țara asta"

Emiliana Iliescu, mama Amirei, s-a declarat dezamăgită de decizia Parchetului.

„Nu mai există justiție în țara asta, îmi pare rău s-o spun. Aveam așteptări. Încă mai speram. Am fost și anul trecut la procurorii care au clasat acum cazul. După protest (n.r. cel din 1 iunie în fața INML), Comisia Superioară a recunoscut că fetița mea a fost operată degeaba la piciorul drept, cel sănătos, și că restul operațiilor nu trebuiau făcute. Ce mai contează, nu-i așa, dacă intervine prescripția faptelor?!”, a răbufnit Emiliana Iliescu.

„Copilul meu a rămas pe viață cu infirmități grave. Nu doar prima operație, cea care se încadrează la vătămare corporală, l-a nenorocit, ci toate celelalte care au urmat. A existat un șir lung de complicații. Deznodământul e în fața tuturor”, a adăugat ea.

Citește și:
Efectul „marii prescripții” date de CCR: 11 „gulere albe” care au scăpat de răspunderea penală alături de mii de alți infractori
Efectul „marii prescripții” date de CCR: 11 „gulere albe” care au scăpat de răspunderea penală alături de mii de alți infractori
Un medic și o judecătoare șpăgară, trei politicieni corupți, un evazionist de calibru și alți 6 escroci sunt pe lista „gulerelor albe” care au scăpat de răspunderea penală la 9 luni...
Cine și cum poate adopta copii în România. 17 întrebări și răspunsuri pentru cei interesați să devină părinți adoptivi
Cine și cum poate adopta copii în România. 17 întrebări și răspunsuri pentru cei interesați să devină părinți adoptivi
Ultimele statistici guvernamentale arată că aproximativ 6.000 de copii din România sunt adoptabili. În anul 2021 au fost adoptați 1.655 de copii, iar în primele șase luni din 2022 au fost...
#Gheorghe Burnei proces, #vatamare corporala, #copii, #dosar clasat, #prescriptie , #stiri juridice