Comedia este mai trista dupa moartea maestrului Dinica

Marti, 10 Noiembrie 2009, ora 20:02
2271 citiri
Comedia este mai trista dupa moartea maestrului Dinica
Foto: Provideo

Comedia este mai trista dupa moartea maestrului Gheorghe Dinica - unul dintre actorii emblematici ai teatrului si filmului romanesc, care a plecat dintre noi, spun reprezentantii Teatrului de Comedie din Capitala.

"Modernitatea expresiei sale artistice, legatura directa cu esenta personajelor, figura sa cioplita in lemn de esenta tare nu vor fi niciodata uitate", dupa cum se precizeaza intr-un comunicat al institutiei de cultura, referitor la decesul marelui artist.

Potrivit reprezentantilor Teatrului de Comedie, Gheorghe Dinica face parte din generatia care a infiintat in 1961 aceasta institutie.

Dinica a jucat pe majoritatea scenelor de teatru din Bucuresti, inclusiv la Teatrul de Comedie, intre 1961 si 1967, unde a fost aplaudat in spectacole ca "Celebrul 702", "Sweik in al doilea razboi mondial", "Nunta la castel", "Procesul domnului Caragiale", "Rinocerii" sau "Capul de ratoi".

Actorul Gheorghe Dinica a incetat din viata, marti, in jurul orei 13, dupa 20 de zile de internare la sectia de terapie intensiva a Spitalului de Urgenta "Floreasca" din Capitala.

Absolvent in promotia 1961 al Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti, Gheorghe Dinica este considerat unul dintre cei mai valorosi actori romani, cu roluri in peste 60 de filme si in piese montate la cele mai importante teatre ale Capitalei. Pentru prestatiile sale cinematografice, artistul a fost distins cu noua premii, printre care si unul pentru intreaga cariera, acordat la Transilvania International Film Festival (TIFF).

In 1999, a fost recompensat si cu Premiul de Excelenta al Uniunii Teatrale din Romania (UNITER), iar anul trecut a primit Titlul de Doctor Honoris Causa, din partea Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica (UNATC). Marele actor a cochetat si cu muzica, inregistrand melodii de petrecere pe albume la care a colaborat cu bunii sai prieteni Stefan Iordache si Nelu Ploiesteanu.

Quarterly Report - Editia 4

Zbaterea progresiștilor din România. Temele controversate care nu-și găsesc partide de anvergură pentru a fi puse în practică
Zbaterea progresiștilor din România. Temele controversate care nu-și găsesc partide de anvergură pentru a fi puse în practică
Anul electoral 2024 este marcat de o particularitate: cea mai mare parte a Generației Z, ce cuprinde pe cei născuți între 1997 și 2010, are drept de vot, iar majoritatea lor cred că România...
Ciolacu, avertisment pentru angajații Guvernului care protestează: „Putem găsi soluții pentru structuri mai suple”
Ciolacu, avertisment pentru angajații Guvernului care protestează: „Putem găsi soluții pentru structuri mai suple”
Premierul Marcel Ciolacu a criticat, joi, 23 mai, protestul angajaţilor din aparatul de lucru al Guvernului. Acesta a afirmat că ”sunt angajaţi care protestează susţinând că muncesc prea...
#Gheorghe Dinica, #comedie Dinica, #Georghe Dinica murit , #actor