Un an fara Gheorghe Dinica

Miercuri, 10 Noiembrie 2010, ora 17:33
3603 citiri
Un an fara Gheorghe Dinica

Miercuri se implineste un an de la disparitia actorului Gheorghe Dinica de pe scena romaneasca. Locul lasat liber de cel care a fost Lascarica nu va fi umplut niciodata.

La un an de la moartea marelui actor, teatrul romanesc inca este mut dupa ce rasunatorul glas a tacut, in vreme ce lumea filmului duce dorul lui Lascarica si altor personaje memorabile.

Prima piesa de teatru a jucat-o in anul 1961, imediat dupa ce a absolvit Institutul National de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti.

A fost ales pentru rolul inspectorului Goole din piesa "Inspectorul de polite", in regia Dinei Cocea, cea care i-a fost si profesoara la Institut.

Doi ani mai tarziu a primit un rol in filmul "Strainul", debutand in lumea cinematografica. Majoritatea personajelor interpretate au fost negative, avand o alura potrivita pentru a juca in roluri de gansteri sau de oameni instariti.

A fost desemnat cetatean de onoare al orasului Bucuresti si a fost distins cu numeroase premii de prestigiu de catre Uniunea Cineastilor din Romania.

Printre distinctiile obtinute se numara si premiul pentru cel mai bun rol masculin, acordat in cadrul Festivalului International de Film de la Lisabona, pentru rolul din filmul "Patul conjugal".

Gheorghe Dinica, unul dintre cei mai mari actori romani, a decedat in data de 10 noiembrie 2009, dupa ce a suferit un stop cardiac.

La varsta de 75 de ani, Gheorghe Dinica inca mai avea forta necesara de a se urca pe scena. De altfel, problemele de sanatate l-au surprins chiar in mijlocul productiei romanesti "Aniela".

Diagnosticul a fost unul crunt pentru maestru, fiind depistat cu soc septic, insuficienta cardio-respiratorie, insuficienta renala cronica acutizata si bronhopneumonie.

Medicii de la Spitalului Floreasca s-au luptat pret de cateva zeci de minute pentru a salva viata artistului, insa eforturile au fost zadarnice.

Actorul este inmormantat in cimitirul Bellu, alturi de Toma Caragiu si Amza Pellea, iar aleea pe care se afla mormantul ii poarta numele.

Citeste si:
Reacția PSD după acuzațiile lui Cristian Ghinea la adresa lui Alexandru Rafila: ”Nu sunt bani de sandale în PNRR pentru tine! Du-te şi munceşte ceva pe bune!”
Reacția PSD după acuzațiile lui Cristian Ghinea la adresa lui Alexandru Rafila: ”Nu sunt bani de sandale în PNRR pentru tine! Du-te şi munceşte ceva pe bune!”
Social-democraţii susţin că „negociatorul în sandale Ghinea se face că uită că procedura urmată de ministrul Rafila în cazul asistenţei pentru reforma sistemului de sănătate este...
România a mai expulzat un diplomat de la Ambasada Rusiei la București. Anunțul MAE
România a mai expulzat un diplomat de la Ambasada Rusiei la București. Anunțul MAE
Ministerul Afacerilor Externe a anunțat vineri, 19 august, că un reprezentant al Ambasadei Federației Ruse la București a fost declarat ”persona non grata” pe teritoriul României....
Comentarii
DUTTY
rank 5
DUMNEZEU SA IL IERTE SI SA IL ODIHNEASCA IN PACE>