CNA a publicat un nou raport de monitorizare: scad greselile de limba la TV

Joi, 19 Iunie 2008, ora 19:58
2674 citiri
CNA a publicat un nou raport de monitorizare: scad greselile de limba la TV

Un nou raport de monitorizare privind calitatea limbii romane folosite in audiovizual, care a fost realizat de Consiliul National al Audiovizualului in colaborare cu Institutul de Lingvistica al Academiei Romane a dost facut public, joi, in cadrul unei conferinte de presa tinute la sediul CNA.

Monitorizarea face parte din contractul de consultanta pe care CNA l-a incheiat cu Institutul de Lingvistica "Iorgu Iordan - Al. Rosetti" al Academiei Romane, care prevede trei astfel de analize lingvistice, doua dintre ele fiind efectuate in martie si mai, iar urmatoarea in septembrie, informeaza NewsIn.

In luna mai, au fost monitorizate (de catre o echipa alcatuita din Blanca Croitor, Andreea Dinica, Adina Dragomirescu, Carmen Mirzea Vasile, Irina Nicula si coordonatorii Marina Radulescu-Sala si Rodica Zafiu) aceleasi posturi de radio si televiziune ca in luna martie.

Au fost astfel analizate lingvistic sase posturi de radio (Radio Romania Actualitati, Europa FM, Radio InfoPro, Radio Romania Cultural, Antena Satelor si Radio Guerrilla) si 12 posturi de televiziune (TVR 1, Antena 1, Pro TV, Realitatea TV, Prima TV, TVR 2, TVR Cultural, National TV, Antena 3, B1 TV, OTV si N24).

Au fost monitorizate sub aspect lingvistic doar interventiile verbale si mesajele scrise (titrari, crawluri) pentru care isi asuma responsabilitatea redactorii si colaboratorii posturilor respective, nu si secventele verbale apartinand invitatilor in studio.

"CNA sprijina aceasta actiune de monitorizare a erorilor gramaticale existente in limbajul multor prezentatori si moderatori de emisiuni, chiar astazi (joi n.r.) am dat o somatie publica catre OTV pentru ca in cadrul emisiunii 'Adevaratele Stiri' s-a folosit exprimarea 'Mirel Radoi... si-a pierdut constiinta' in loc sa spuna ca 'si-a pierdut cunostinta'", a declarat in cadrul Conferintei de Presa, Rasvan Popescu, presedintele CNA.

Reprezentantii Institutului de Lingvistica "Iorgu Iordan - Al. Rosetti" au insistat, ca si in cadrul primei monitorizari din martie, asupra erorilor elementare, unanim recunoscute ca atare de specialisti si considerate ca semne ale lipsei de educatie si de cultura.

"Comparativ cu prima monitorizare din perioada 15 octombrie - 25 noiembrie 2007, acum s-au constatat scaderi considerabile in ceea ce priveste greselile din cadrul televiziunilor, TVR 2 ajungand de la 54 la 8 greseli, Antena 3 de la 64 la 42, B1 de la 63 la 43 si Pro TV de la 41 la 36; insa, in acelasi timp, la alte posturi TV s-a constat si o tendinta ingrijoratoare, anume o crestere a greselilor, TVR 1 inregistrand 94 fata de precedenta monitorizare cand avea 23, Antena 1 a inregistrat 118 fata de 41 si OTV 102 fata de 35", a declarat Rodica Zafiu, lingvist si profesor universitar doctor la Facultatea de Litere din cadul Universitatii Bucuresti.

In urma monitorizarii s-a constatat si utilizarea unor forme gresite ale unor cuvinte, in special in cazul verbelor: "vroiam" (OTV, B1TV, TVR CULTURAL) in loc de voiam (varianta corecta); "sa aibe" (TVR1, B1TV) in loc de sa aiba; "trebuiesc" (OTV) in loc de trebuie.

Cele mai intalnite greseli, potrivit analizei lingvistice, sunt legate de sintaxa, in special de omiterea lui "pe" inainte de "care", complement direct ca in urmatoarele exemple: "cu pozele si cu pozele care le aveti" (OTV); "Hainele care le avea" (Antena 1); "Raman fidela primului meu reportaj care l-am realizat" (B1TV); "Inaintea turistilor care ii vedeti in zona" (Realitatea TV); "La emisiunea aceasta de pe TVR International, care-o avem noi cu afacerile de succes" (TVR1).

Din seria greselilor de sintaxa fac parte si dezacordurile intre subiect si predicat: "Eu am fost primul in linia de front si pe urma veneau restul trupei" (OTV), corect fiind venea; "Ati vazut, va fi in sala o mama si o fiica" (B1TV)- corect: vor fi; "Doua mii de euro, atat au pierdut fiecare stelist in aceasta seara" (TVR 1), corect- a pierdut; "Se merg pe cu totul alte indicii" (Prima Tv), corect- se merge; "Ploaia si vantul a facut ravagii ieri in Mures" (Pro TV)- corect: au facut; " Unul dintre oamenii acestia astia sunt ascultati la telefon" (B1TV)- corect: este ascultat.

"Constringerile in forma scrisa a mesajelor produc efecte comice si ambiguitati iar acestea sunt caracteristice stilului telegrafic", a declarat Rodica Zafiu, aceste erori putand fi constatate si in exemplele: "Sef Birou Investigatii Criminale" (PROTV)- corect: Seful Biroului; "Specialist protectie impotriva incendiilor" (Pro TV)- corect: in protectia; "Reprezentant casa pariuri" (Prima TV)- corect: al casei de pariuri; "Purtator cuvant Politia Capitalei" (Realitatea TV)- corect: de cuvant al Politiei.

Au fost trecute in analiza Institutului de Lingvistica si greselile de lexic si semantica, precum pleonasmul "Mai poate fi posibila in Romania propaganda?" (TVR 1)- corect: "mai este posibila?" si folosirea improprie a unor cuvinte, precum "Zacand fara cunostinte in spatele casei" (Pro TV)- corect: cunostinta.

Pentru a contracara aceste tendinte de incalcare a normelor gramaticale, CNA in colaborare cu Ministerul Educatiei va edita in toamna, o brosura cu cele mai grave si frecvente greseli de limba, pentru a fi difuzata in scoli si pentru a servi drept material profesorilor la orele de valorificare a limbii romane.

Rasvan Popescu a explicat ca "CNA va persevera chiar daca rezultatele pentru inceput par slabe, insa avem posibilitatea de a da sanctiuni in cadrul sedintelor saptamanale televiziunilor si posturilor de radio care incalca normele gramaticale".

CNA impreuna cu Institutul de Lingvistica "Iorgu Iordan - Al. Rosetti" au hotarat la inceputul anului 2008, in virtutea contractului de consultanta incheiat intre parti, sa aduca publicului la cunostinta gravele erori de gramatica pe care formatorii de opinii din televiziuni si de la radio le savarsesc, pentru a stopa generalizarea acestei tendinte.

Quarterly Report - Editia 4

Încă un post TV dispare din grila de programe. CNA: „Pur și simplu nu mai înțelegem nimic!"
Încă un post TV dispare din grila de programe. CNA: „Pur și simplu nu mai înțelegem nimic!"
Anunț trist pentru fanii unui post TV ce a făcut parte din grila de programe o bună perioadă de timp. Schimbarea a fost deja comunicată de CNA. Prima Food & Travel, canalul de televiziune...
Unde au greșit gărzile de corp ale premierului slovac Robert Fico: “Un alt tip ar fi putut veni din cealaltă parte și l-ar fi executat pe loc”
Unde au greșit gărzile de corp ale premierului slovac Robert Fico: “Un alt tip ar fi putut veni din cealaltă parte și l-ar fi executat pe loc”
Un expert în securitate a evidențiat „mai multe deficienţe în apărarea premierului slovac”, în primul rând faptul că „personalul de securitate al premierului a fost șocat” inițial...
#raport, #CNA, #radio, #audiovizual, #Rasvan Popescu, #greseli, #televizuni , #stiri Gheorghe Dinica