Filmul "Politist, adjectiv", marele castigator al Premiilor Gopo 2010

Marti, 30 Martie 2010, ora 07:45
2743 citiri
Filmul "Politist, adjectiv", marele castigator al Premiilor Gopo 2010

"Politist, adjectiv", in regia lui Corneliu Porumboiu, a fost desemnat Cel mai bun film de lungmetraj la Gala Premiilor Gopo 2010, care a avut loc luni seara, la Palatul Parlamentului, devenind astfel marele castigator al serii, cu sase trofee primite.

Premiul pentru Cel mai bun lungmetraj fost prezentat si inmanat de ministrul Culturii, Kelemen Hunor, care a declarat ca, desi in Europa se vorbeste de un nou val al cinematografiei romanesti, nu este convins ca se poate vorbi de valuri, dar ca este sigur ca exista o elita efervescenta, creatoare, care in ultimul deceniu a reusit sa arate lumii intregi valoarea peliculelor romanesti.

"Sincer cred ca am luat prea multe premii astazi. Au fost foarte multe filme bune, multe care nu au intrat in competitie. Sper ca de aici incolo sa putem produce filme in continuare in conditii normale. Multumesc CNC-ului (Centrul National al Cinematografiei, n.r.), care este coproducator al filmului si multumesc CNC-ului meu, fara de care nu as fi putut face filme", a declarat marele premiant al serii, regizorul Corneliu Porumboiu, dupa ce i-a fost inmanat premiul pentru Cel mai bun lungmetraj.

Celelalte premii decernate peliculei "Politist, adjectiv" au fost pentru Cea mai buna regie (Corneliu Porumboiu), Cel mai bun scenariu (C. Porumboiu), Cel mai bun actor in rol principal (Dragos Bucur), Cel mai bun actor intr-un rol secundar (Vlad Ivanov) si pentru Cea mai buna imagine (Marius Panduru). Pelicula regizata de Porumboiu a avut zece nominalizari la premiile Gopo 2010.

Cea mai buna actrita intr-un rol principal a fost desemnata Hilda Peter, pentru rolul din coproductia romano-maghiara "Katalin Varga", premiul pentru Cea mai buna actrita in rol secundar i-a fost decernat Luminitei Gheorghiu, pentru rolul din pelicula "Francesca".

"Concertul", productia francezo-romana-belgina regizata de Radu Mihaileanu, care a avut opt nominalizari, a obtinut premiile pentru montaj, muzica originala, machiaj si coafura si scenografie. Premiul pentru Cele mai bune costume a revenit peliculei "Calatoria lui Gruber" (Svetlana Mihailescu).

"Lumea vazuta de Ion B.", regizat de Alexander Nanau, povestea artistului-vagabond Ion Barladeanu, a primit distinctia pentru Cel mai bun documentar, iar "Nunta lui Oli" regizat de Tudor Giurgiu a primit trofeul pentru Cel mai bun scurtmetraj.

Actrita Andreea Bosneag a fost distinsa cu premiul "Tanara speranta" pentru rolul din pelicula "Cea mai fericita fata din lume", singurul trofeu atribuit filmului regizat de Radu Jude, care a avut 11 nominalizari la Premiile Gopo.

Premiul publicului, pentru filmul cu cele mai multe bilete vandute la cinematograf, a fost decernat peliculei "Amintiri din epoca de aur - Partea I: Tovarasi, frumoasa-i viata" (26.520 de bilete vandute).

"Gomora" (Italia/Franta, 2008) a fost desemnat Cel mai bun film european distribuit in Romania.

In cadrul Galei Premiilor Gopo au fost acordate si premii pentru intreaga cariera actritei Draga Olteanu-Matei si scenaristului Dumitru Carabat, care in 1963 a primit premiul pentru cel mai bun scenariu la Cannes pentru filmul "Codin".

Premiul de excelenta a fost acordat etaloneurului Gina Stoica (specialist in prelucrarea peliculei, n.r.). Ambasadorul Frantei la Bucuresti, Henri Paul, a primit un trofeu pentru contributia adusa in lumea filmului.

Gala a avut si un moment in care pe ecran au fost afisate numele celor care au parasit scena in 2009, fiind amintiti, printre altii, Nicu Constantin, Florin Bogardo, Marius Pepino si Gheorghe Dinica.

Quarterly Report - Editia 4

Ciolacu după arestarea unui român pentru spionaj: ”Rusia nu va ataca România. Suntem pregătiți”
Ciolacu după arestarea unui român pentru spionaj: ”Rusia nu va ataca România. Suntem pregătiți”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, 25 mai, că este convins că Rusia nu va ataca România. Declarațiile premierului vin la două zile după ce un român a fost arestat sub...
Dîncu despre candidatura lui Iohannis la șefia NATO: ”A avut în spate câțiva lideri importanți / Arată pentru prima dată că Estul e important”
Dîncu despre candidatura lui Iohannis la șefia NATO: ”A avut în spate câțiva lideri importanți / Arată pentru prima dată că Estul e important”
Vasile Dîncu, fost ministru al Apărării şi candidat PSD la alegerile europarlamentare, susţine că preşedintele Klaus Iohannis a avut în spate mai mulţi lideri europeni atunci când şi-a...
#Politist adjectiv Gopo, #Politist adjectiv premiul Gopo, #Corneliu Porumboiu Gopo , #stiri Gheorghe Dinica