Flutur anunta ca vineri se intruneste consiliul euroregiunii Prutul de Sus

Marti, 29 Iulie 2008, ora 18:16
492 citiri
Flutur anunta ca vineri se intruneste consiliul euroregiunii Prutul de Sus

Vineri se va reuni de urgenta consiliul euroregiunii Prutul de Sus, la care vor participa si specialisti hidrologi pentru a face o harta a inundatiilor, a anuntat presedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur.

La finalul unei intalniri cu guvernatorul regiunii Cernauti, Vladimir Kulis, Flutur a anuntat ca s-a convenit ca specialistii romani sa merga in Ucraina, iar vineri reprezentantii autoritatilor locale din Romania si Ucraina se vor intalni cu hidrologii pentru a constitui harta inundatiilor pe intreg bazinul raurilor Suceava, Siret si Prut, informeaza NewsIn.

Cei doi oficiali au mai discutat si despre un sistem de alerta, de comunicare rapida intre administratiile de pe granita si s-a stabilit totodata sa aiba loc o intalnire comuna a CJ Suceava si a Consiliului Regional Cernauti, a mai spus Flutur.

El a adaugat ca lucrul cel mai important in perioada urmatoare este obtinerea de fonduri pe Programul Operational Transfrontalier pentru refacerea infrastructurii.

"Cel mai important lucru este actiunea in perioada urmatoare pentru fonduri pe Programul Operational Transfrontalier, pentru ca sunt fonduri europene pe acest program pentru probleme legate de mediu, de avertizare si de combaterea dezastrelor", a spus Flutur.

Seful CJ Suceava a sustinut ca in ceea ce priveste zona dintre Suceava si Cernauti nu a avut probleme deosebite de comunicare cu omologii sai ucraineni.

"Au fost zvonuri de noapte ca s-ar fi rupt un baraj, nu a fost asa si nici nu au baraj acolo. Deci trebuie intai o informare corespunzatoare. (...) Domnul guvernator Kulis mi-a prezentat o informare pe punctul de frontiera, ca au comunicat cu Romania", a declarat Flutur.

Lipsa informatiilor cu privire la inundatii din partea autoritatilor ucrainene ar putea fi una dintre cauzele pentru care autoritatile romane au avut la dispozitie putin timp sau chiar deloc, pentru a avertiza populatia asupra pericolului, a declarat, marti, ministrul Internelor, Cristian David.

Ministrul Afacerilor Externe Lazar Comanescu a avut, luni dupa-amiaza, o intrevedere cu ambasadorul Ucrainei la Bucuresti, Markiyan Kulyk, caruia i-a transmis propunerea Romaniei de realizare a unei evaluari comune de catre specialistii romani si ucraineni a situatiei, a posibilelor evolutii hidro-meteorologice si a masurilor care pot fi luate in continuare, informeaza un comunicat al MAE.

Ministerul Mediului a reactualizat de marti, ora 14.00, pana miercuri, la ora 16.00, avertizarea de cod rosu pentru cursul mijlociu al Siretului si pentru Prut, pentru sectoare ce traverseaza judetele Botosani, Neamt, Iasi si Bacau.

Citeste si:
Întâlnire de lucru la Guvern pe tema prețului gigacaloriei și a preluării ELCEN
Întâlnire de lucru la Guvern pe tema prețului gigacaloriei și a preluării ELCEN
Costul termoficării, dar şi intenţia Primăriei Capitalei de a prelua ELCEN se numără printre subiectele care urmează să fie abordate, vineri, în cadrul întâlnirii de lucru anunţată la...
Partidele merg la consultări cu președintele Klaus Iohannis. Programul unei zile la finalul căreia vom ști numele noului premier
Partidele merg la consultări cu președintele Klaus Iohannis. Programul unei zile la finalul căreia vom ști numele noului premier
Klaus Iohannis are programate luni, 22 noiembrie, consultări cu partidele parlamentare pentru desemnarea premierului. După desemnările ratate ale lui Dacian Cioloş şi Nicolae Ciucă, în...