Guvernul isi va asuma raspunderea pe cele patru Coduri din justitie

Luni, 23 Februarie 2009, ora 15:22
1118 citiri
Guvernul isi va asuma raspunderea pe cele patru Coduri din justitie

Vicepresedintele PD-L, Gheorghe Flutur, a declarat ca Executivul urmeaza sa-si asume raspunderea, in luna mai, pentru adoptarea Codurilor Penal, de Procedura Penala, Civil si de Procedura Civila, o discutie preliminara urmand sa aiba loc miercuri.

Flutur a spus ca Executivul doreste ca aceste Coduri sa fie adoptate pana in iunie, astfel incat Romania sa-si poata respecta un angajament luat fata de Uniunea Europeana, informeaza NewsIn.

"Dorim continuarea reformei in justitie prin adoptarea celor patru Coduri. Miercuri discutam la Guvern trei din cele patru Coduri.

Maine vor fi finalizate, iar poimaine vor fi analizate intr-o prima lectura de catre Guvern", a anuntat Boc, la finele sedintei Biroului Permanent al PD-L, desfasurata luni.

Unul dintre aceste Coduri, cel civil, urmeaza sa fie finalizat ceva mai tarziu.

Insa, in Parlament, Executivul isi va asuma raspunderea pe toate patru simultan, in luna mai, astfel incat procedura de adoptare a acestor legi sa fie finalizata pana in luna iunie.

PSD si PD-L au decis si infiintarea a doua comisii parlamentare care sa dezbata Codurile din justitie.

"Este un angajament fata de Uniunea Europeana si noi dorim sa ne onoram acest angajament. Mai ales, ca intrarea efectiva in vigoare a Codurilor va mai dura aproape un an", a conchis Flutur.

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat saptamana trecuta pentru NewsIn, dupa intalnirea de la Cotroceni pe tema raportului CE, ca MJ va trimite Guvernului proiectele de Coduri, urmand ca Guvernul sa le promoveze ca proiecte de legi in Parlament, sub sanctiunea asumarii raspunderii, in cazul in care "dezbaterile perlamentare esueaza".

Parlamentul trebuie sa adopte proiectele de coduri pana pe 5 mai, a mai declarat ministrul Justitiei, cu precizarea ca esecul dezbaterilor parlamentare presupune asumarea raspunderii Guvernului. "Astfel, pana la raportul din vara, vom avea Codurile adoptate", a conchis Catalin Predoiu.

Intalnirea de la Cotroceni, din 17 februarie, a consemnat un consens al politicienilor si responsabililor din Justitie ca toate punctele din raportul tehnic al Comisiei Europene pe Justitie sa fie rezolvate, astfel ca pana in mai Codurile sa fie adoptate, iar dosarele politicienilor sa nu mai fie oprite in Legislativ.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

„Un tigru de hârtie”. Cum ocolesc lobbiștii mecanismul european de transparență
„Un tigru de hârtie”. Cum ocolesc lobbiștii mecanismul european de transparență
Registrul european de transparență pentru activități de lobby are lacune, arată un raport publicat miercuri, 17 aprilie, de Curtea de Conturi Europeană. Mecanismul, care ajută la informarea...
Mihai Tudose, PSD: Noi am mai ieşit pe primul loc şi stăteam în gară şi ne-am uitat cum a trecut trenul
Mihai Tudose, PSD: Noi am mai ieşit pe primul loc şi stăteam în gară şi ne-am uitat cum a trecut trenul
Europarlamentarul Mihai Tudose a declarat sâmbătă că PSD a mai câştigat alegerile în trecut, dar Guvernul a fost format din partidele de pe locul "doi, trei şi un pic din cinci" şi...
#guvernul, #Gherghe Flutur, #Parlamentul European , #stiri Gheorghe Flutur