Despre Gheorghe Funar

Gheorghe Funar este un om politic roman, presedinte PRM - aripa Funar. De profesie economist, Funar s-a remarcat dupa Revolutie prin nationalismul sau, dar si in cele trei mandate consecutive pe care le-a avut de primar al municipiului Cluj-Napoca, in perioada 1992-2004.

Nascut pe 29 septembrie 1949, la Sannicolau Mare, in judetul Timis, Funar este casatorit cu Sabina, profesoara la Facultatea de Horticultura a Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj, si are un fiu, Sabin.

Funar a mai candidat de doua ori la Primaria Clujului in 2004 si 2008, de fiecare data a fost invins de Emil Boc, de la Partidul Democrat (actualmente PDL).

In august 2014, a anuntat ca va candida ca independent la alegerile prezidentiale. A obtinut doar 0,47% din voturi. A mai candidat la Presedintia Romaniei in anul 1992 din partea PUNR si s-a clasat pe locul trei dupa primul tur de scrutin, cu 10,9 la suta, dar si in anul 1996, cand a luat doar 3,2 la suta, iesind pe locul sase, dupa ce a candidat din partea aceleiasi formatiuni.

Studii

A absolvit Institutul de Stiinte Economice din Cluj

Este doctor in economie

Activitate profesionala

In perioada 1990-2004 a fost lector universitar la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj Napoca

In perioada 1990-1992 a fost prodecan al Facultatii de Horticultura

Intre 1978 si 1989 a lucrat ca asistent universitar la Institutul Agronomic Cluj Napoca

Activitate politica

In iulie 2013, Gheorghe Funar a fost ales presedinte PRM, decizie contestata in instanta de Corneliu Vadim Tudor, procesul insa se judeca, desi Vadim a castigat in prima instanta.

In 2008 si 2012, PRM nu a intrat in Parlament pentru ca nu a trecut pragul electoral de 5%. 

In perioada 2004-2008, a fost senator de Cluj, ales pe listele Partidului Romania Mare.

In perioada 1992-2004 a fost primar al municipiului Cluj Napoca.

Intre 1992 si 1997 a fost presedinte al Partidului Unitatii Nationale din Romania, formatiune din care facea parte din 1990 si pe care a parasit-o pentru a se inscrie in PRM, fiind secretar general al acestui partid intre anii 1998 si 2013.

Inainte de Revolutie a fost membru al Partidului Comunist Roman.

Primar al Clujului

Timp de 12 ani, Gheorghe Funar a condus Primaria Cluj-Napoca cu o mana forte. A fost un edil foarte controversat.

S-a remarcat prin atitudinea sa antimaghiara fatisa, demonstrata prin actiuni publice. A vopsit bancile din Cluj in rosu, galben si albastru, la fel si pubelele de gunoi si stalpii de circulatie. Si beculetele ornamentale din timpul sarbatorilor de iarna au fost exclusiv tricolore.

A montat o placuta defaimatoare pe soclul statuii regelui Matei Corvin, care specifica faptul ca acesta ar fi fost invins la Baia "de propriul sau popor” si a schimbat denumirile de strazi care evocau memoria unor personalitati ale culturii maghiare.

In septembrie 1996, ziua semnarii tratatului de baza intre Romania si Ungaria, Gheorghe Funar a organizat o parada mortuara pe strazile Clujului. Un sicriu cu o inima strapusa de un cutit a fost purtat pe strazile orasului si asezat in Cimitirul Hajongard, ca semn ca linistea romanilor a incetat sa mai existe.

Si alte aspecte ale activitatii sale de primar au fost controversate. Funar a acordat sprijin logistic lui Ioan Stoica, fondatorul jocului piramidal ilegal Caritas.

De-a lungul mandatelor, Funar s-a ales cu peste 400 de procese civile si penale, acuzat fiind in special de abuz in serviciu in legatura cu mai multe licitatii publice.

In urma fostului primar a ramas o serie de afaceri cel putin ciudate, facute pe banii primariei, beneficiare fiind mai multe familii de oameni de afaceri.

Gheorghe Funar a avut numeroase procese si impotriva unor intelectuali clujeni, jurnalisti, politicieni, pe care cel mai adesea i-a acuzat de insulta si de calomnie.

Doua candidaturi ratate

In 2004, dupa 12 ani in care a fost stapan atotputernic la Cluj, Gheorghe Funar a suferit o infrangere usturatoare in alegerile locale, in fata lui Emil Boc, candidatul Aliantei D.A. (PNL-PD), care a castigat in turul secund in fata candidatului PSD, Ioan Rus, ministru de Interne demisionar.

La alegerile locale din iunie 2008, Gheorghe Funar a mai incercat o data sa recastige primaria Clujului, la concurenta cu edilul in functie Emil Boc (PDL). Funar a promis printre altele metrou mixt, atat subteran cat si de suprafata, si asigurarea a cate doi litri de apa ozonificata zilnic pentru fiecare clujean.

Funar a pierdut iar in fata primarului in exercitiu, Emil Boc, care a obtinut 76,2% din voturi. Gheorghe Funar a iesit de abia pe locul 4 cu 4,2% din preferintele electoratului, iar partidul sau nu a depasit pragul necesar pentru a obtine un mandat in consiliul local.

Un om “antiuninominal”

Gheorghe Funar a candidat la alegerile legislative din noiembrie 2008, intr-un colegiu de senator din Cluj, dar a ratat intrarea in Parlament.

A fost primul scrutin parlamentar uninominal si Funar s-a opus cu inversunare aplicarii acestui sistem de vot.

"Daca gasim niste sponsori, ne vom depune candidatura in multe colegii din diverse judete si va iesi balamucul de pe lume. Vom demonstra ca este o lege foarte proasta", a spus Funar, dovedind ca nici nu cunoaste Legea uninominalului.

Acest act normativ precizeaza ca "o persoana nu poate accepta candidatura decat pentru o singura circumscriptie electorala, iar in cadrul acesteia pentru un singur colegiu uninominal".

Probleme cu justitia

Gheorghe Funar este un recordman al proceselor. A dat in judecata si a fost anchetat de procurori in nenumarate randuri.

De exemplu, a fost dat in judecata de catre Consiliul Local, sub acuzatia de abuz in serviciu pentru ca, in 2002, a dizolvat consiliul si a cerut Guvernului de atunci sa organizeze alegeri anticipate in Cluj. Instanta suprema l-a achitat.

In multe alte spete, impotriva lui Funar au fost depuse plangeri penale pentru abuz in serviciu. Este acuzat fie ca a eliberat ilegal autorizatii de constructie, fie ca ar fi influentat Consiliul Local in luarea unei decizii de punere in posesie a unui imobil.

De fiecare data, Gheorghe Funar a declarat ca este o victima si ca aceste dosare au fost fabricate politic.

Legi trasnite

Ca senator, Gheorghe Funar este protagonistul unor initiative legislative trasnite. In iunie 2008, Senatul a si aprobat o lege care prevedea ca romanii trebuie sa vada pe micile ecrane partea buna a vietii pe care o traiesc. Noua lege a audiovizualului, unicat in UE, obliga televiziunile si radiourile sa prezinte "stiri pozitive" si "stiri negative" in proportii egale.

Alta idee a senatorului Gheorghe Funar este introducerea obligatorie in scoli a unei ore de sah pe saptamana. Funar vrea ca fiecare unitate de invatamant sa aiba un club de sah si in fiecare an sa se organizeze la nivel local, judetean si national un campionat de sah.

Funar a mai propus si ca fiecare elev din clasele II-VIII sa primeasca o Biblie in versuri, intocmita de un poet clujean, Ioan Ciorca, drept manual auxiliar pentru orele de religie. Gheorghe Funar a precizat ca Biblia va contine versete din cele patru evanghelii oficiale ale Bisericii (Matei, Marcu, Luca si Ioan) si din Faptele Apostolilor.

Sechestrat in sediu

Gheorghe Funar a fost si protagonistul unor intamplari amuzante. In ianuarie 2007, a ramas blocat in sediul PRM din Satu Mare la finalul unei conferinte de presa.

Atunci cand jurnalistii, insotiti de liderii si membrii PRM prezenti, au dorit sa paraseasca sediul partidului, s-a constatat ca usa acestuia a fost inchisa. Pentru a fi deschisa au fost necesare mai multe operatiuni, care au durat circa jumatate de ora, timp in care Funar si jurnalistii au fost practic “sechestrati”.

Pe seama acestei intamplari neprevazute, dar in acelasi timp hazlii, liderii PRM au glumit cu ziaristii, carora le-au spus ca “este mana UDMR-ului”.

Ceata din PRM

Gheorghe Funar a decis sa candideze ca independent la alegerile prezidentiale din noiembrie 2014, deoarece Justitia nu s-a pronuntat la timp in legatura cu modificarile la Statutul PRM si noua conducere a partidului aleasa la Congresul Extraordinar de la Alba Iulia, din 27 iulie 2013.

La acea data, Corneliu Vadim Tudor a fost exclus din Partidul Romania Mare (PRM), in absenta. Gheorghe Funar a fost ales nou presedinte al formatiunii.

Vadim s-a adresat instantei, iar in noiembrie 2013 judecatorii de la Tribunalul Bucuresti l-au repus in functia de presedinte al Partidului Romania Mare.

In martie 2014, Funar a anuntat ca sefia PRM ii revine lui, iar Corneliu Vadim Tudor a fost radiat din Registrul Partidelor Politice de la Tribunalul Bucureşti, ca presedinte al Partidului România Mare. Totodata, el declara ca Vadim nu va putea sa candideze la europarlamentare pe lista PRM.

Biroul Electoral Central a luat insa decizia de a-l recunoaste pe Corneliu Vadim Tudor ca fiind presedintele PRM si a aprobat lista de candidati a acestuia pentru Parlamentul European.

Gheorghe Funar nu a renuntat insa la lupta in justitie, iar in PRM a aparut o falie: conducerea centrala ii apartine lui Corneliu Vadim Tudor, insa exista o puternica aripa Funar, care il sustine pe acesta din urma in cursa pentru Cotroceni, in care a intrat ca indepedent.

Link-uri utile:

Gheorghe Funar
Gheorghe Funar

Data nasterii: 29 septembrie 1949

Cariera:  primar al Clujului, senator PRM

Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu Gheorghe Funar, le puteti trimite la adresa de e-mail redactia@ziare.com.

Bancuri despre Gheorghe Funar

Stiati ca Gheorghe Funar are sange de ungur? - Da?!?... Unde?!?... - Pe bara de...citeste tot bancul
Funar in turneu electoral prin tara vede un om care vrea sa bea apa ditr-o fantana pe...citeste tot bancul