Funar, acuzat de antisemitism dupa ce a spus ca evreii l-au omorat pe Eminescu

Luni, 14 Iunie 2010, ora 17:07
5831 citiri
Funar, acuzat de antisemitism dupa ce a spus ca evreii l-au omorat pe Eminescu

Liderul PRM Gheorghe Funar a sustinut, luni, ca poetul Mihai Eminescu "a fost asasinat" de evrei, "deranjati de scrierile politice si de poeziile" sale, adevarul in legatura cu moartea sa fiind "falsificat" timp de 121 de ani, si ca acte medicale ale acestuia au disparut din Biblioteca Academiei.

Funar a sustinut, intr-o conferinta de presa, ca Eminescu ar fi fost otravit cu mercur, administrat sub forma de injectii de catre un medic evreu, Francisc Isack, informeaza Mediafax.

"Adevarul a fost falsificat. Eminescu nu a murit de moarte buna, a fost asasinat de niste alogeni. Erau evrei, insi din poporul ales, cei care au pus la cale asasinarea poetului, deranjati de scrierile politice si poeziile lui Eminescu. A fost otravit cu injectii cu mercur facute de Francisc Isack, un medic evreu", a afirmat Funar.

Potrivit acestuia, mai multe acte medicale primare referitoare la starea de sanatate a lui Eminescu ar fi disparut din Biblioteca Academiei Romane.

Liderul PRM a mai sustinut ca din documentele vremii reiese ca, pentru a-l lichida pe poet, "i-a fost inscenata nebunia si s-a pedalat pe eticheta de nebun, l-au discreditat, dupa care l-au internat abuziv in diverse sanatorii de boli psihice, unde l-au supus la proceduri diabolice de distrugere biologica, prin administrarea de substante chimice nocive, inclusiv injectii cu mercur, in doze foarte mari, de patru grame de mercur pe zi".

"Intoxicatia cu mercur a grabit sfarsitul lui Mihai Eminescu. Moartea lui Eminescu a fost, de asemenea, provocata de o lovitura la cap, cu o caramida, data de un nebun autentic in curtea Spitalului "Caritatea" din Bucuresti, in timp ce poetul se plimba pe o alee. Alti raspandaci au sustinut ca Eminescu a avut sifilis, dar medicii romani au constatat ca Eminescu nu a fost sifilitic", a precizat Gheorghe Funar.

Nu sunt antisemit

"Nu sunt antisemit, nu am nimic cu evreii, nu am probleme cu evreii, dar adevarul trebuie cunoscut. Daca urmasii evrei de astazi ai celor care l-au asasinat recunosc si daca si-ar cere scuze poporului roman, ar fi si mai bine", a spus liderul PRM.

Gheorghe Funar a citat din mai multe articole ale lui Eminescu, aparute in ziarul "Timpul" in 1881, in care acest scria ca "rasa determinanta a sortii acestei tari nu mai este cea romaneasca, ci strainii romanizati".

"Avem de-o parte rasa romana, cu trecutul ei, identic in toate tarile pe care le locuieste, popor cinstit, inimos, capabil de adevar si patriotism. Avem apoi, deasupra acestui popor, o patura superpusa, un fel de sediment de pungasi si cocote, rasarita din amestecul scursurilor orientale si al celor occidentale, incapabila de adevar si de patriotism", a citat Funar dintr-un alt articol eminescian.

Institutul "Elie Wiesel": Afirmatiile lui Funar se inscriu in canoanele mesajului antisemit

Directorul executiv al Institutului pentru Studierea Holocaustului din Romania "Elie Wiesel", Alexandru Florian, a declarat pentru Mediafax ca declaratiile lui Gheorghe Funar potrivit carora Eminescu "a fost asasinat" de evrei se inscriu indiscutabil in canoanele mesajului antisemit.

"Afirmatiile lui Gheorghe Funar cu privire la evrei au un caracter general, adica ii acuza pe evreii ca popor pentru moartea lui Mihai Eminescu. Este o frazare tipica pentru mesajul antisemit", a spus Florian.

Eveniment Quarterly Report

Nou scandal în Parlament între Virgil Popescu și George Simion: ”Hoțule”/”Prostule”
Nou scandal în Parlament între Virgil Popescu și George Simion: ”Hoțule”/”Prostule”
Deputatul PNL Virgil Popescu a solicitat marţi, 5 decembrie, Biroului permanent, sancţionarea liderului AUR, George Simion, pe motiv că acesta a folosit, în şedinţa de plen din 29 noiembrie,...
Preşedintele Consiliului European se întoarce din China mai repede decât plănuia, după ce Viktor Orban amenință din nou candidatura Ucrainei la UE
Preşedintele Consiliului European se întoarce din China mai repede decât plănuia, după ce Viktor Orban amenință din nou candidatura Ucrainei la UE
Charles Michel, preşedintele Consiliului European, se va întoarce mai repede decât plănuia din vizita la Beijing, susține un oficial UE. Asta deoarece că premierul ungar Viktor Orban...
#Gheorghe Funar Mihai Eminescu, #Eminescu ucis evrei , #PRM