Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Episod cumplit, facut public: Militienii din Scornicesti, batuti mar de Hagi si Lacatus

Joi, 14 Februarie 2013, ora 18:12
7347 citiri
Episod cumplit, facut public: Militienii din Scornicesti, batuti mar de Hagi si Lacatus
foto: Gsp

Un episod incredibil din trecutul fotbalului romanesc, cenzurat la vremea respectiva, a fost scos la lumina dupa 23 de ani. Marius Lacatus si Gica Hagi sunt in prim-planul celor mai dure incidente din istoria fotbalului romanesc.

10 decembrie 1989. Un banal meci dintre FC Olt si Steaua s-a transformat intr-un adevarat macel. Martori: jucatorii, arbitrii si cei 5.000 de suporteri. Din cauza restrictiilor impuse de regimul comunist, episodul a fost ingropat pana astazi.

Cum s-a transformat un meci pe care Steaua il castiga, de obicei, fara probleme intr-unul plin de evenimente? FC Olt, antrenata la acea vreme de Cornel Dinu, se afla intr-o situatie critica in clasament si astepta ca Steaua sa-i cedeze meciul. Nu s-a intamplat asa, Steaua s-a impus cu 1-0, iar in finalul meciului evenimentele au degenerat.

Stelian Trandafirescu, cel care a semnat cronica din ziarul "Sportul", a semnalat doar doua cartonase rosii incasate de Lacatus si Mihali. Dupa 23 de ani, jurnalistul ajuns la varsta de 84 de ani a dezvaluit in editia tiparita a Gazetei Sporturilor ce s-a intamplat cu adevarat pe teren.

"Parea sa fie un meci de pace, dar la un moment dat ar fi venit de la Bucuresti un ordin sa se joace corect. Astia de la Olt, care aveau o situatie delicata in clasament, credeau ca adversarul o va lasa moale de data asta, mai ales ca Steaua n-o ducea grozav in campionat. Pierduse acasa si cu Dinamo, si cu Craiova. Vestea i-a panicat pe cei de la Scornicesti, asa ca meciul s-a jucat cu o tensiune nemaipomenita", si-a amintit Trandafirescu.

"In prima repriza, Hagi si Ungureanu au scapat de cartonase rosii, iar dupa intrarea tare a lui Mihali i-a sarit mustarul lui Lacatus. S-a repezit la Mihali, l-a tras de par si s-a creat o mare busculada! Gherasim, care apara la Olt, s-a bagat sa calmeze spiritele, dar s-a trezit si el cu un pumn in plina figura! S-au luat la goana unii pe altii, s-au impartit pumni cu nemiluita la gramada, jucatori, militieni, civili, iar tot circul a durat cam un sfert de ceas! Nimeni n-a putut opri ciocnirile pina nu s-au racorit cu totii!", a mai povestit Trandafirescu.

Un alt martor ocular, tusierul Dan Ologeanu, a dezvaluit ca Marius Lacatus s-a luat la bataie cu fortele de ordine.

"Lacatus a fost cel mai recalcitrant, a altoit inclusiv citiva militieni care vroiau sa-i desparta pe jucatori! Colegul meu de la centru, Alexandru Mustatea, se gindea sa opreasca partida, dar l-am sfatuit s-o mai duca inca doua, trei minute, ca altfel iese deranj si mai mare! Hagi a si dat, dar a si incasat!", a mentionat Ologeanu.

In schimb, Fane Iovan sustine ca Gica Hagi "i-a dat un sut uin fund primului secretar de la Olt".

Dumitru Pelican, cel care a comentat partida pentru postul de radio, a oferit si el detalii despre scandalul de la Scornicesti.

"Coordonatorul emisiunii, Gheorghe Minoiu, ma tot intreba ce se intimpla cu partida, care trebuia sa se fi terminat, dar eu anuntasem ca jocul e oprit din cauza unei accidentari. Nu am putut zice nimic din ce se intimplase pe gazon. Lacatus realmente se dezlantuise, s-a luat de vreo patru militieni, le zburau caschetele ca avioanele. Dar nimeni n-a avut curajul sa-i faca ceva, pentru ca era unul dintre protejatii lui Valentin Ceausescu", a explicat Pelican.

FC Olt - Steaua 0-1

Stadion "Viitorul" Scornicesti, 10 decembrie 1989, spectatori: 5.000

A marcat: Hagi (25)

FC Olt: Gherasim - V. Popa, Cireasa, Mihali, Ciobanu - M. Ene, Ruse, Eftimie, Pistol (78 Gruia) - Dudan, Ad. Georgescu. Antrenor: Cornel Dinu

Steaua: Lung - D. Petrescu, Iovan, Negrau, Ungureanu - Mujnai, Rotariu, Hagi, I. Dumitrescu - Lacatus, Balint (74 I. Minea). Antrenor: Anghel Iordanescu

Arbitru: Al. Mustatea (Pitesti). Asistenti: C. Sorescu (Pitesti), D. Ologeanu (Arad)

C.S.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#FC Olt Steaua, #Marius Lacatus militieni, #Gica Hagi militieni , #Steaua